07.03.2019

Riihimäen Kesäkonserttien teemana Pakettimatkat 4.-9.6.

Riihimäen Kesäkonsertit paketoi kuusipäiväisen festivaalinsa konsertit pieniksi, herkullisiksi pakettimatkoiksi ja muuttuu niiden myötä tänä keväänä matkatoimistoksi: on iltaa Venetsiassa, taidematkaa Saksassa, Lapin lumousta, kotiseutumatkailua, Provencea ja päiväretkiä – Välimeren risteilyä unohtamatta!

Riihimäen Kesäkonserttien 38. festivaalia vietetään Riihimäellä kesäkuun alussa. Avajaisfanfaari käynnistää viikon Granitin aukiolta tiistaina 4.6. klo 12.00 ja tapahtuman viimeiset sävelet kaikuvat Suomen lasimuseossa sunnuntai-iltana 9.6. Kuuden päivän aikana luvassa on 14 konserttia, joista puolet ovat maksuttomia. Ohjelmassa on myös kaksi oheistapahtumaa: jo perinteeksi muotoutunut lasikierros ennen keskiviikon konserttia lasimuseossa ja sen ympäristössä sekä sunnuntainen konserttikurkistus ennen festivaalin päätöskonserttia.

Kesäkonserttien uutuus on maksuton pop-up-konserttipäivä Hyttikorttelissa torstaina 6.6. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Riihimäki-Seuran kanssa. Päivän aikana Hyttikorttelissa esiintyy Kesäkonserttien taiteilijoita ja hallinnon väkeä erilaisissa kokoonpanoissa ja yllättävissäkin konserttipaikoissa kaikkiaan kuuden konsertin myötä. Kotiseutumatkailulle omistettuun tapahtumaan osallistuu myös Hyttikorttelin toimijoita, kuten Lehmustien Juhlatalo ja osuuskunta Lasismi.

 

Lasimuseosta maailmalle

Kitaristi Ismo Eskelinen, Kesäkonserttien taiteellinen johtaja on suunnitellut toisen Kesäkonserttiviikkonsa tapahtumista kiehtovia, värikkäitä ja ainutlaatuisia paketteja. Yhdessä ne kietoutuvat konserttikokonaisuudeksi, joka tarjoaa musiikkia espanjalaisista renessanssiajan kitarasävelistä uunituoreisiin suomalaisiin teoksiin, Bachista Poulenciin ja Vivaldista jazz noiriin.

– Konserttien nimissä korostuvat maantieteelliset matkat, mutta konsertti on parhaimmillaan matka toiseen todellisuuteen, johon vain musiikki voi viedä, kuvailee Ismo Eskelinen. – Festivaali itsessäänkin on ainutkertainen matka sen ensimmäisestä konsertista viimeisiin säveliin.

Kesäkonserttien kotipaikkana toimii Suomen lasimuseo, jonka suuressa näyttelysalissa voi konserttien lomassa ihastella professori Oiva Toikan näyttelyä. Edellisvuoden tapaan lasimuseoon rakennetaan festivaalin ajaksi korotettu esiintymislava. Lasimuseon konserteissa matkataan ennen kaikkea eteläiseen Eurooppaan, Välimeren rantamaille. Viikon avaa tiistainen ilta Venetsiassa, kun Suomalaisen barokkiorkesterin konsertti vie Antti Tikkasen liidaamana musiikin tasavallaksikin kutsuttuun laguunikaupunkiin Vivaldin ja Monteverdin sävelin. Konsertin solisteina nähdään kitaristi Ismo Eskelinen ja sopraano Helena Juntunen.

Keskiviikkona matkataan Ranskaan ja tuuliseen Provenceen talveen. Konsertti on saanut nimensä Aulis Sallisen sävellyksestä ja lavalle nousee edellisillan taiteilijakolmikko – Helena Juntunen, sopraano, Ismo Eskelinen, kitara sekä Antti Tikkanen, viulu – pianisti Paavali Jumppasella höystettynä. Illan ohjelmassa kuullaan nimikkoteoksen lisäksi mm. rouskuvan herkullisia ranskalaisia pastilleja Francis Poulencilta ja tuuliaiheisia suomalaisia liedejä.

Pakettimatkoista perinteisimpiä ovat Välimeren risteilyt, joten torstai-iltana purteen astutaan Riihimäen kuivalta kamaralta kitaristi Ismo Eskelisen johdattelemana. Alkumatka on koottu espanjalaisesta kitara- ja vihuelamusiikista, renessanssista Rodrigoon, ja mukana menossa on koreografi-flamencotanssija Kaari Martin. Luvassa on poikkeuksellisen ainutlaatuinen yhdistelmä espanjalaisesta kansanmusiikista vaikutteita saanutta klassista kitaramusiikkia ja flamencotanssia. Konsertin loppupuoli on pyhitetty välimerelliselle Claude Debussyn pianomusiikille, kun Paavali Jumppanen soittaa valikoiman rakastettuja, meriaiheisia preludeja ja tunnelmaan sopivia etydeitä.

Konserttiviikon päätteeksi lumoudutaan Lapista. Lapin kamariorkesteri vierailee Kesäkonserteissa kapellimestari John Storgårdsin johdolla, ohjelmassaan mm. uunituore Kalevi Ahon kitarakonsertto. Ismo Eskelinen soittaa konserton solistina kuten teoksen kantaesityksessäkin ensi toukokuussa Rovaniemellä. Ahon, Eskelisen ja Storgårdsin seurassa otetaan äkkilähtö päätöskonserttiin iltapäivän konserttietkoilla.

 

Taidetta, jazzia ja matkaevääksi maistiaisia

Perinteiset päivittäiset konserttimaistiaiset pysyvät Kesäkonserttien ohjelmistossa myös ensi kesänä. Keskiviikon päiväretkikohteena on Riihimäen Prisma, jossa Ismo Eskelinen, Kaari Martin ja Antti Tikkanen tarjoilevat maistiaisia lasimuseon konserteistaan. Perjantaina Sibelius-Akatemian nuoret muusikot pitävät päiväkonsertin Puistonkulmassa ja tuosta konsertista saadaan makupaloja päiväkahvin lomassa kahvila Feeniksissä. Lauantaina puolestaan pääsee lasimuseolla hetkeksi hämyisiin jazztunnelmiin valtakunnallisen lasipäivän markkinahuuman keskeltä, kun saksofonisti Jukka Perko ja kitaristi Teemu Viinikainen väläyttävät maisemia Kino Sammon lauantai-illan konsertistaan. Festivaalin ensimmäisen päivän taiteilijat Suomalaisesta barokkiorkesterista soittavat tapahtuman avajaisfanfaarin lisäksi myös kaksi lapsille ja erityisryhmille räätälöityä päiväkonserttia Vivaldin vuodenajoista.

Perjantai-illan matkapaketti on jotakin aivan muuta – kuvataidetta ja rakastettua J. S. Bachin barokkimusiikkia yhdistelevä tilaisuus tuo Riihimäelle Itävallassa Grazin musiikkiyliopistossa professorina toimivan harmonikkataiteilija Janne Rättyän sekä Bachin Goldberg-muunnelmien pariksi tehdyn, amerikkalaissyntyisen Bridget Allaire-Mäen taidekokonaisuuden, jonka pohjana on käytetty kansainväliseltä avaruusasemalta otettua öistä kuvaa Istanbulista.

Lauantai-ilta alkaa Kino Sammon konsertista. Jukka Perko ja Teemu Viinikainen maalaavat musiikillisen jazz noir -mustavalkokuvan sekoittaen esittämiensä kappaleiden sooloja ja teemoja huolella maustetuksi voimajuomaksi.  Festivaalin viimeistä iltaa sopii jatkaa Punaisen talon iltajameissa, Pompotin loihtimien matkaeväiden siivittämänä. Suviyön säveliä tarjoilevat matkanjohtaja Ismo Eskelisen ohella Lapin kamariorkesterin muusikot ja kapellimestari-viulisti John Storgårds.

Konserttien lipunmyynti käynnistyy 15.3. kaikissa Lippupisteen kanavissa.

www.riihimaenkesakonsertit.fi