08.05.2017

Riihimäen Kesäkonserttien päätöskonsertti 11.6.: MUISTOJEN KARJALA – Anne-Mari Kivimäki ja Lakkautettu kylä

Riihimäen Kesäkonserttien tulevan kesän festivaaliviikon sunnuntaina 11.6. vietetään päätösillatsuja Anne-Mari Kivimäen Lakkautettu kylä -konserttikokonaisuuden tahtiin Suomen lasimuseossa. Musiikki kulkee seinälle projisoitujen valokuvien kanssa yhtä matkaa 1900-luvun alun kuvitteellisista karjalaisista Suistamon illatsuista tämän päivän valokuvakonserttiin. Konsertissa kuullaan haitari-trancea, sota-ajan suosikkisävelmiä ja karjalankielistä arkistomateriaalia. Musiikin ja valokuvien myötä pohditaan evakkoutta, sota-aikaa, kodin jättämistä ja nykytodellisuutta pienessä venäläisessä kylässä.
Konsertti haluaa erityisesti kunnioittaa Suomen 100-vuotisjuhlavuonna Karjalan evakoita ja Suomen menetettyä osaa itsenäisen Suomen historiassa.
Tamperelainen Anne-Mari Kivimäki on muusikko ja säveltäjä. Hän on kiertänyt haitarinsa kanssa laajalti myös maailmalla kulttuurista toiseen. Lakkautettu kylä -konsertti on osa Kivimäen taiteellista tohtorintutkintoa, jota hän tekee Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan. Tutkimuksen alkulähteenä ovat olleet suistamolaisen haitarinsoittaja ja tarinankertoja Ilja Kotikallion arkistoäänitteet.

Syyskuussa 2015 julkaistu Lakkautettu kylä -albumi on valittu vuoden 2015 kansanmusiikkilevyksi.
Anne-Mari Kivimäki on koonnut Lakkautettu kylä -konserttiin ainutlaatuisen kymmenhenkisen orkesterin ja kyläkuoron. Ryhmän muodostavat: Anne-Mari Kivimäen lisäksi Piia Kleemola, Pekko Käppi, Petri Seppälä, Ville Leinonen, Rauno Nieminen, Silja Palomäki, Ville Rauhala, Meri Tiitola sekä Timo Väänänen. Tutumpien kansanmusiikkisoitinten kuten harmoonin, klarinetin, viulun, kontrabasson, erilaisten haitareiden, lyömäsoitinten, jouhikon ja kitaran lisäksi kuullaan muun muassa trumpettia, leukakannelta ja siperialaista pyngyriä. Konsertin ääniteknisestä toteutuksesta vastaa Samuli Volanto.
Lakkautettu kylä -konsertti on saanut Suomi 100 -statuksen samoin kuin Riihimäen Kesäkonserttien koko festivaaliviikko.

6.-11.6.2017 soivan konserttiviikon teema on Sinivalkoista juhlaa. Festivaaliviikko esittelee tänä vuonna Suomen juhlavuoden kunniaksi kotimaisia huippumuusikoita, jotka ovat saaneet mainetta sekä kotimaassa että laajalti myös maailmalla.
www.riihimaenkesakonsertit.fi