06.02.2024

Riihimäen kesäkonserttien ohjelma julkaistu

Riihimäen kesäkonsertit järjestetään 4.6.-9.6.2024 ja festivaalin teemana on Tonava. Tällä teemalla avautuu kolmen seuraavan kesän värikäs ja monikulttuurinen musiikkimatka, jonka taiteellisesta suunnittelusta on vastannut tapahtuman uusi taiteellinen johtaja Tuomas Turriago.

Vuonna 2025 Riihimäen kesäkonsertit  järjestetään teemalla ¡Latino! ja seuraavana vuonna matkataan Afrikkaan.

Eurooppalainen konserttimusiikki nojaa usein saksalaiseen perinteeseen, mutta on hyvä välillä pistäytyä muissakin musiikillisissa kulttuureissa.

Esimerkiksi Balkanin, Iberian niemimaan ja vaikkapa Etelä-Amerikan ja Afrikan kansanmusiikit sisältävät valtavan kirjon eri tapoja ilmaista itseään musiikillisesti.

Ehkä osin oman sävellystoimintani ja myös monikulttuurisen taustani innoittamana otin oman taiteellisen johtajan kauteni kattavaksi ajatukseksi sekä musiikillis- maantieteellisen matkailun eri alueilla, että myös nimenomaan kansanmusiikkivaikutteisen musiikin eri alueilta, paljastaa taiteellinen johtaja Tuomas Turriago.

Seuraavien kesäkonserttien musiikki löytyy siis Tonavan varrelta.

Riihimäen kesäkonserttien kulttuurikylpy tarjoaa eri tyylilajien musiikkia Itävallan, Unkarin, Tsekin ja Romanian alueilta Wieniä unohtamatta. Siinä kaupunki täynnä sekä kuunnelluinta konserttimusiikkia, historiaa että laadukasta nykymusiikkia.

Konserttiviikolla on tarjolla kiinnostavia musiikillisia kohtaamisia, samassa konsertissa vaikkapa Miritza Lundbergin yhtyeen romanimusiikkia ja kovimpia klassikoita taidemusiikin genrestä.

Festivaalin päävieras on nouseva kamarimusiikkiyhtyeiden tähti Castalian -jousikvartetti, joka on perustettu vuonna 2011 Hannoverissa.  Nykyään sen kotipaikka on Lontoo. Kvartetti on tällä hetkellä kansainvälisesti erittäin kysytty ja tunnettu. Viimeisimpiä valtauksia ovat olleet esiintymiset Carnegie Hallissa New Yorkissa, Berliinin filharmoniassa, Elbphilharmoniassa (Hampuri) sekä Concertgebouw Amsterdamissa. Castalian -kvartetin nimi on johdettu kreikkalaisesta mytologiasta. Kastalianin lähteen vettä juomalla kerrottiin saatavan mm. inspiraatiota runouteen.

Jousikvartetin jäsenet ovat viulistit Sini Simoinen ja Daniel Roberts sekä alttoviulisti Ruth Gibson. Selloa soittaa Steffan Morris.

Lapsille Riihimäen kesäkonsertit tarjoaa iki-ihanan animaatiohahmon, Myyrän, elokuvanäytännön höystettynä Tuomas Turriagon sovittamalla live-musiikilla tunnelmallisessa Kino Sampossa. Festivaalin tarjonnassa kesällä 2024 on erityisen paljon tunnettuja laulajia: Berliinin Staatsoper Unter der Lindenin vakiokalustoon kuuluva huippubaritoni Arttu Kataja, valovoimainen tyylitaituri Angelika Klas ja Suomen festivaaliyleisön suursuosikki Waltteri Torikka, jolta yleisö saa kuulla itse valitsemiaan Oskar Merikannon lauluja toivekonsertissa.

Sellotaiteilija Marko Ylönen on esillä monessa konsertissa samoin kuin Pariisin oopperan konserttimestari, viulisti Petteri Iivonen.

Festivaalilla kuulemme myös Tapiola Sinfoniettan klarinetisti ja Uudenkaupungin Crusell -festivaalin taiteellista johtajaa Olli Leppäniemeä sekä monipuolista pianistia Marko Hilpoa.

Riihimäen kesäkonserteille on tärkeä saada lavalle nuoria taiteilijoita samaan aikaan kokeneiden konkareiden kanssa. Festivaali on ollut onnekas saadessaan nuorten piano- ja jousisoitinakatemioiden soittajia konserttivieraakseen. Festivaalin konsertit ovat tuttuun tapaan Suomen Lasimuseossa, Riihimäen Taidemuseossa, musiikkiopistolla sekä uusina konserttipaikkoina Riihimäen keskuskirkko ja Kesäteatteri.

Riihimäen Kesäkonsertit – Festivaaliohjelma (riihimaenkesakonsertit.fi)

Festivaalin sivuille