28.03.2017

Riihimäen Kesäkonsertit: Sinivalkoisia mestarimuusikoita

Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaan liitetty Riihimäen Kesäkonserttien 36. kamarimusiikkifestivaali ”Sinivalkoista juhlaa” esittelee tänä vuonna Suomen juhlavuoden kunniaksi kotimaisia huippumuusikoita, jotka ovat saaneet mainetta sekä kotimaassa että laajalti myös maailmalla.

Festivaalin aloittaa Suomen ykköspianisteihin lukeutuva Olli Mustonen. Hän nousee estradille tiistaina 6.6. Suomen lasimuseossa ja keskiviikkona 7.6. kotipaikkakuntansa Hausjärven kirkossa. Mustosen konsertit ovat taiteilijan tuplajuhlakonsertit, sillä samalla hän juhlistaa myös 7.6. vietettävää 50-vuotissyntymäpäiväänsä.

Mustosen levytystuotanto on laaja ja hänet tunnetaan myös kapellimestarina ja säveltäjänä. Mustosen omassa sävellystyössä keskeisellä sijalla ovat viime vuosina olleet orkesteriteokset. Kesäkonserteissa kuullaan Mustosen sävellystuotannosta pianoteos Jehkin Iivana. Lisäksi hän soittaa Tšaikovskia, Chopiniä, Štšedriniä ja Prokofjevia.

Perjantaina 9.6. Suomen lasimuseolla konsertoi Meta4, yksi Suomen menestyneimmistä jousikvarteteista. Vuonna 2001 perustettu kokoonpano on saavuttanut useita kansainvälisiä ja kotimaisia palkintoja ja esiintynyt laajalti ympäri maailmaa. Kvartetissa soittavat viulistit Antti Tikkanen ja Minna Pensola, alttoviulisti Atte Kilpeläinen sekä sellisti Tomas Djupsjöbacka. Heillä on käytössään lukuisia vanhoja arvosoittimia. Meta4 on levyttänyt useita palkittuja albumeita. Suomen lasimuseon konsertissa kuullaan vanhaa suomalaista jousikvartettimusiikkia Erik Tulindbergiltä, nuorta kotimaista säveltäjäpolvea edustavan Juha T. Koskisen viisi miniatyyriä jousikvartetille sekä Beethovenin seitsemänosainen Jousikvartetto nro 14 cis-molli op.131.

Lauantai-iltana niin ikään tänä vuonna100-vuotisjuhliaan viettävän Kino Sammon esiintymislavan valtaa yksi tämän hetken mielenkiintoisimmista jazzyhtyeistä Aki Rissanen Trio. Brittiläisen Edition Recordsin alkuvuodesta 2016 julkaisema trion Amorandom-albumi on huima voimannäyttö yhtyeen kyvyistä ja levy on kerännyt tasaiseen tahtiin viiden tähden arvioita. Levy esittelee pianistin johtaman yhtenäisen triokokoonpanon, jossa mukana ovat maamme arvostetuimpiin jazzmuusikoihin kuuluvat basisti Antti Lötjönen ja rumpali Teppo Mäkynen. Albumi valittiin helmikuussa Emma Gaalassa Vuoden jazzalbumiksi. Konsertin musiikki koostuu pääosin juuri tämän levyn musiikista.

Riihimäen Kesäkonserttien festivaaliviikkoon kuuluu 17 konserttia, joista kahdeksan on ilmaisia yleisötapahtumia. Lisäksi kaikki alle 18-vuotiaat pääsevät maksutta festivaalin konsertteihin.

Riihimäen Kesäkonsertit 2017 on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Riihimäen Kesäkonsertit järjestetään 6.-11.6.2017.

www.riihimaenkesakonsertit.fi