13.02.2018

Riihimäen Kesäkonsertit: Punaisia lankoja

Riihimäen Kesäkonserttien 37. musiikkifestivaali 5.–10.6.2018 kerii monia punaisia lankoja, joista ensimmäistä kesäänsä taiteellisena johtajana toimiva kitaristi Ismo Eskelinen on koostanut korkeatasoisen ja todella kiinnostavan musiikkijuhlan. Tarjolla on kaikkiaan 20 konserttia, joista 8 on ilmaistapahtumia.

Yhtenä punaisena lankana ovat Ismo Eskelisen omat suosikkisäveltäjät ja toisena oman alansa huippuesiintyjät, joista useimpien kanssa Eskelinen on soittanut pitkän kansainvälisen uransa aikana.

– Jokaisen konsertin ohjelma on mukaansatempaava, koskettava ja hauska. Kaikki esiintyjät ovat ainutlaatuisia muusikoita, jotka kykenevät puhaltamaan sävellyksiin luovan hengen ja herättämään uudella tavalla henkiin tututkin klassikot, vakuuttaa Eskelinen.

Ismo Eskelisen kotimaisista suosikkisäveltäjistä Kesäkonserteissa kuullaan Jukka Tiensuun, Sebastian Fagerlundin, Olli Mustosen ja Timo Alakotilan sävellyksiä. Kolme viimeksi mainittua myös esiintyvät festivaalilla. Ulkomaisista klassikoista ohjelmiston punaisena lankana soivat erityisesti Ravel, Schubert ja Bach.

– Ohjelmassa eri musiikkilajit elävät ja saavat vaikutteita toisistaan. Jazz, pop- ja kansanmusiikki, flamenco ja afroamerikkalaiset sävelet sekoittuvat sujuvasti klassisten säveltäjien teoksissa, kuvailee Eskelinen.

Aiemmista vuosista poiketen tulevana kesänä Riihimäelle on saatu joukko nimekkäitä muusikoita, jotka eivät vain poikkea soittamassa yhdessä konsertissa, vaan useat heistä viipyvät festivaalilla esiintyen viikon aikana erilaisissa kokoonpanoissa ja vaihtelevan ohjelmiston kanssa. Yksi heistä on Japanissa syntynyt, mutta varhaislapsuutensa Kanadassa viettänyt newyorkilainen viulisti Karen Gomyo. Laajalti ympäri maailmaa esiintynyt Gomyo tulee Riihimäelle suoraan Chicagosta, missä hän soittaa Chicagon sinfoniaorkesterin solistina Esa-Pekka Salosen johdolla. Gomyota kuullaan niin kamarimusiikkikokoonpanossa, italialaisen musiikin äärellä kuin häntä erityisesti kiinnostavan Astor Piazzollan kehittämän tango nuevon tulkitsijana.

Pianisti, säveltäjä ja kapellimestari Olli Mustonen ja sellisti Marko Ylönen eivät liiemmin esittelyitä kaipaa. Tällä kertaa Olli Mustonen esiintyy harvemmin kuullussa roolissa kamarimuusikkona sekä festivaalisarjan avaus- että päätöskonsertissa. Myös Marko Ylöstä kuullaan useammassa konsertissa viikon aikana.

Kitaristi Ismo Eskelisen kokoamassa ohjelmistossa merkittävässä asemassa on myös kitaramusiikki. Eskelinen soittaa useissa kokoonpanoissa viikon aikana, mutta hänen lisäkseen Riihimäelle saapuu myös Kekkonen-kitarakvartetti, jossa soittavat Eskelisen lisäksi Petri Kumela, Otto Tolonen ja Jyrki Myllärinen. Nimekäs joukko esiintyy yhdessä sopraano Anu Komsin kanssa konsertissa, joka pulppuaa eri musiikkilajeja flamencosta klassiseen ja satumaailmasta brasilialaisrytmeihin.

Sopraano Anu Komsi esiintyy myös yhdessä Marzi Nymanin kanssa. Keskiviikkona Keskuskirkossa kuultavassa konsertissa musiikin monitaituri Nyman esiintyy suurelle yleisölle ehkä hieman tuntemattomammassa roolissa eli urkurina.

Vastikään klassisen musiikin Emmalla palkittu Kamus-kvartetti on kovassa kansainvälisessä nosteessa oleva jousikvartetti. Siinä soittavat Terhi Paldanius ja Jukka Untamala (viulu), Jussi Tuhkanen (alttoviulu) sekä Petja Kainulainen (sello). Heidän perjantaisessa Suomen lasimuseon konsertissaan kuullaan muun muassa Sebastian Fagerlundin jousikvartetto From the ground, mikä kantaesitettiin Amsterdamissa vuonna 2017.

Kamus-kvartetti soittaa myös ääninauhoin täydennettynä perjantai-illan myöhäiskonsertissa Riihimäen Teatterilla. Konsertissa esiintyvät kvartetin ohella kitaristi Ismo Eskelinen ja tähtitanssija Minna Tervamäki, joka on suunnitellut myös koreografian tanssin ja musiikin vuoropuhelua heijastelevaan esitykseensä.

Riihimäen Kesäkonserttien lauantai-illassa on kaksi konserttia, joista aikaisemmassa kuullaan Karen Gomyon ja Ismo Eskelisen ohella myös pianisti Timo Alakotilaa, joka on saavuttanut taidoillaan ja musiikillaan tunnustusta ja arvostusta kansainvälisesti yli genrerajojen.

Lauantain myöhäiskonsertin nimenä on Shivan Dragn. Taitelijanimen taakse kätkeytyy erityislaatuinen muusikko Artturi Taira, joka on tullut tutuksi menestyneistä Rubik- ja Pariisin Kevät -yhtyeistä. Shivan Dragn -projektissaan Taira soittaa ja häärii elektroniikan parissa omalla persoonallisella tavallaan.

Tarjolla on myös lapsille suunnattuja konsertteja, jotka sijoittuvat torstain aamupäivään. Silloin Molli-kissa ja Duuri-hiiri paneutuvat täysillä tunteiden ja musiikin vietäviksi peräti kolmen, Matinsalissa soitettavan konsertin verran. Lastenkonsertteihin on vapaa pääsy.

Lisäksi ilmaistapahtumia järjestetään festivaaliviikon aikana Granitin aukiolla, Prisman kauppakeskuksessa ja Puistonkulman monitoimitilassa sekä Kahvila Feeniksissä. Lauantaina Timo Alakotila musisoi Suomen lasimuseolla perinteisen lasipäivän yleisölle.

Konserttien lipunmyynti avautuu 1.3.

Riihimäen Kesäkonsertit 5.–10.6.2018

 

www.riihimankesakonsertit.fi