07.06.2012

Riihimäen Kesäkonsertit perjantaina 8.6.

Suomalainen ilta:
Hannu Jurmun levynjulkistamiskonsertti

Riihimäen Kesäkonserteissa vietetään perjantaina Suomalaista iltaa, kun lasimuseon suuressa salissa kajahtaa klo 18 tenori Hannu Jurmun upeat tulkinnat Yrjö Kilpisen säveltämistä lauluista. Konsertti on samalla Hannu Jurmun ja konsertissa häntä säestävän pianisti Ilmari Räikkösen levynjulkistamiskonsertti, sillä perjantaina saa päivänvalonsa myös heidän Yrjö Kilpisen 120-vuotissyntymän kunniaksi koostamansa levy ”Kadonneet laulut”.

Hannu Jurmu kuuluu suomalaisten tenorien parhaimmistoon. Hänen lyyris-dramaattinen äänensä on tullut suurelle yleisölle tutuksi lukuisista esiintymisistä ooppera- ja konserttilavoilla sekä radiossa ja televisiossa.

Pianisti Ilmari Räikkönen tunnetaan niin soolokonserteistaan kuin erilaisten kamarimusiikkikokoonpanojen jäsenenä sekä orkesterimuusikkona ja tunnettujen laulusolistien säestäjänä. Klassisen musiikin ohella Räikkösen repertuaariin kuuluvat niin kevyempi musiikki kuin kotoa perintönä saatu kiintymys jazziin.

Konsertin alkupuoli on varattu Yrjö Kilpisen sävellyksille Viljo Kojon, Uuno Kailaan ja Vilho Edvard Törhösen runoihin. Konsertissa kuultavat Kilpisen teokset ovat myös kaikki uudella Jurmun ja Räikkösen levyllä. Kaikkiaan Kilpinen sävelsi yli 800 yksinlaulua, joista vain noin puolet on painettu ja kustannettu. Yksinlaulujen ja kamarimusiikin lisäksi Kilpisen tuotantoon kuuluu muun muassa kuoro- ja yhteislauluja sekä kirkkomusiikkia.

Uudelle levylle valikoituneet ja myös konsertissa kuultavat laulut ja laulusarjat täydentävät Hannu Jurmun mukaan olennaisesti Kilpisen säveltäjäkuvaa, sillä suurin osa lauluista liittyy Kilpisen henkilöhistoriaan hyvinkin läheisesti. Useimmat laulujen runoilijoista olivat Kilpisen henkilökohtaisia ystäviä. – Kilpinen halusi usein laulujen esitystempot reippaan eläviksi ja piano-osuuden jämeryyttä ja soivuutta säveltäjä korosti usein, Hannu Jurmu kertoo. Kilpisen tiedossa olevat näkemykset teostensa esittämisestä ovatkin olleet ohjenuorana Jurmun ja Räikkösen yhteistyönä syntyneissä tulkinnoissa.

Nyt julkaistavalla levyllä päivänvaloon tulee 15 ennen julkaisematonta Kilpisen ”Tunturilaulua”. Konsertissa näistä kuullaan seitsemän, joista suurin osa ensiesityksinä. Samoin laulusarja ”Viisi laulua Uuno Kailaan runoihin” soi kokonaisuudessaan nyt ensiesityksenä konsertissa.

Konsertin jälkimmäinen puoli on varattu Sibeliuksen tuotannolle. Konsertissa kuullaan hänen suosituimpien laulujensa ohella myös harvoin kuultuja nuoruuden teoksia.

Perjantai 8.6.2012 klo 18 Suomen lasimuseo Suomalainen ilta Hannu Jurmu, tenori Ilmari Räikkönen, piano Kilpinen, Sibelius

Riihimäen Kesäkonsertit järjestetään 5.-10.6.2012.

Etusivu