16.05.2012

Riihimäen Kesäkonsertit lauantaina 19.5.2012

Lapin kamariorkesteri tuo vuodenajat Riihimäelle

Riihimäen Kesäkonserttien kamarimusiikkifestivaali käynnistyy lauantaina 19.5. ennakkokonsertilla, jonka esiintyjänä on maailmallakin mainetta niittänyt Lapin kamariorkesteri johtajanaan John Storgårds. Konsertissa kuullaan sekä Vivaldin että Piazzollan vuodenajat.

Lapin kamariorkesteri sai alkunsa vuonna 1972, kun silloin Rovaniemen Orkesterin nimeä kantanut kokoonpano perustettiin. Nykyisin orkesteriin kuuluu 18 muusikkoa ja sen taiteellisena johtajana on syksystä 1996 lähtien ollut kapellimestari John Storgårds.

Orkesteri on muotoutunut sekä työtavoiltaan että voimavaroiltaan erääksi maamme monipuolisimmista orkestereista. Ammatillinen osaaminen nostaa orkesterin suomalaisen taide-elämän eturiviin. Säännölliset Suomen ensiesiintymiset eri aikakausien kansainvälisten säveltäjien teoksista kuuluvat orkesterin ohjelmistoprofiiliin ja se on myös kantaesittänyt useiden merkittävien säveltäjien teoksia.

Lapin kamariorkesteri on Suomen ja koko EU-alueen pohjoisin ammattikamariorkesteri. Se on myös Pohjois-Suomen alueorkesteri, joka esiintyy Rovaniemen lisäksi koko Pohjoiskalotin alueella sekä muualla Suomessa ja ulkomailla.

Riihimäen Kesäkonserttien ohjelmiston teemaksi orkesteri on valinnut Kahdeksan vuodenaikaa eli Vivaldin ja Piazzollan vuodenajat. Ikäeroa teoskokonaisuuksilla on runsaat 200 vuotta. Jos teoksista löytyy jotain samaa, ovat ne kuitenkin täysin eri maailmoista.

Vivaldin keväässä kuullaan lintujen sirkutusta. Kesässä auringon kuumaa porotusta seuraa syksyn myrsky ja raekuuro sekä sadonkorjuujuhlan maalaistanssi ja metsästysretken onnistuminen. Talvi luo tunnelman kylmyydestä ja viimasta päätyen rauhalliseen takkatulen lämpöön.

Piazzollan vuodenajoissa on kuultavissa muunneltuja lainauksia Vivaldin teoksista. Piazzolla kuitenkin sulautti tangon ja taidemusiikin vaikutteita niin, että lopputuloksessa kietoutuu yhteen sekä tangon intohimo että taidemusiikin rakenne. Kun Vivaldi kuvaa musiikillaan luontoa ja ihmisiä sen keskellä, keskittyy Piazzolla puolestaan ihmisten tunteisiin vuoden kiertokulussa. Piazzolla on omistanut nämä kappaleet Buenos Airesin satamalle.

Luvassa on lauantai-iltapäivän huippukonsertti Suomen lasimuseon upeassa salissa.

Varsinainen kamarimusiikkiviikko soi 5.-10.6.2012.


Lauantai 19.5.2012 klo 16.00 Suomen lasimuseo
Kahdeksan vuodenaikaa
Lapin kamariorkesteri
John Storgårds, viulu ja kapellimestari
Vivaldin ja Piazzollan vuodenajat

Etusivu