15.02.2017

Riihimäen Kesäkonsertit: Kotimaisten huippumuusikoiden juhlaviikko

Riihimäen Kesäkonserttien 36. musiikkifestivaali nostaa tänä vuonna esille 100-vuotiaan Suomen huippumuusikoita, jotka ovat saavuttaneet mainetta ja kunniaa kotimaan lisäksi myös laajalti maailmalla. Festivaali ”Sinivalkoista juhlaa” soi 6.–11.6. Riihimäellä useilla, osin uusillakin konserttipaikoilla. Kaikkiaan kuuden päivän aikana kuullaan 17 konserttia, joista ilmaiskonsertteja on 8.

Festivaalin aloittaa kahdella konsertilla maamme ykkösmuusikoihin lukeutuva pianisti, kapellimestari ja säveltäjä Olli Mustonen. Mustonen täyttää 50 vuotta 7.6., joten kyseessä on hänen tuplajuhlakonserttinsa. Tiistain konsertti kuullaan Suomen lasimuseolla Riihimäellä ja keskiviikkona sävelet soivat Mustosen kotipitäjän, Hausjärven kirkossa. Konserteissa kuullaan teoksia Tšaikovskilta, Chopinilta, Shtshedriniltä, Prokofjevilta sekä Mustoselta itseltään.

Keskiviikon iltapäivässä Riihimäen taidemuseossa tunnelmoi Riihimäen Kesäkonserttien taiteellinen johtaja, sellisti Joel Laakso yhdessä sisarensa pianisti Anna Laakson kanssa. Konsertissa kuullaan muun muassa sisarusten isän ja Kesäkonserttien perustajan Ilari Laakson säveltämä teos.

Torstai 8.6. käynnistyy heti aamulla kahdella lastenkonsertilla. Matinsalissa Eteläisellä koululla kohtaavat Urpon ja Turpon eläinystävät. Riihimäen musiikkiopiston opettajista ja entisistä oppilaista kootun kymmenhenkisen yhtyeen vauhdikkaaseen ja hauskaan konserttiin pääsevät myös lapset osallistumaan laulaen ja leikkien.

Iltapäivällä 8.6. Taidemuseon valtaa puhallinkvintetti High Five, jossa soittavat Sibelius-Akatemian puhaltajat Heidi Riikonen (huilu), Leena Salminen (oboe), Elias Numminen (klarinetti), Laura Clewer (fagotti) ja Ville Koponen (käyrätorvi). Luvassa on kotimaisen musiikin lisäksi Nielseniä ja Ligetiä. Nykymuotonsa kvintetti sai syksyllä 2016 ja jo nyt sillä on kysyntää kansainvälisille estradeille.

Torstaipäivän musiikkitarjonnan päättää illalla Kino Sammossa laajalti maailmanmainetta saavuttanut konserttiurkuri Kalevi Kiviniemi, joka antaa hengen ja elämän Pohjalaisia-elokuvalle. Tässä elokuvan ja musiikin liitossa nostetaan kunniaan Suomi, pohjalainen kansanluonne, satavuotias näytelmä sekä 100-vuotisjuhlavuottaan viettävä Kino Sampo.

Perjantaina 9.6. Meta4-jousikvartetilla on Sata lasissa, kun Antti Tikkanen (viulu), Minna Pensola (viulu), Atte Kilpeläinen (alttoviulu) ja Tomas Djupsjöbacka (sello) tulkitsevat Tulindbergin, Koskisen ja Beethovenin teoksia. Vuonna 2001 perustettu Meta4 on yksi Suomen menestyneimmistä jousikvarteteista niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Kvartetin upeat sävelet syntyvät huippuosaamisesta sekä vanhojen arvosoittimien lumovoimasta.

Lauantai-iltapäivä tarjoaa ranskalaista impressionismia sadan vuoden takaa Lehmustien juhlatalon salonkikonsertissa, kun sisarukset sellisti Joel Laakso ja pianisti Anna Laakso johdattavat kuulijat kesäisen iltapäivän nautinnolliseen kahvihetkeen.

Lauantai-illassa Jazzataan Kino Sammossa, kun Suomi-jazzin huippunimistä koostuva Aki Rissanen -trio yhdistää musiikin kirjot klassisesta lyyrisyydestä energiseen svengiin. Triossa soittavat Aki Rissanen (piano), Antti Lötjönen (basso) ja Teppo Mäkynen (rummut). Kolmikon korkeatasoinen yhteissoitto on omiaan vahvojen tunnelmien välittämiseen.

Festivaalin päätösillatsut vietetään sunnuntaina 11.6. lasimuseolla, jossa matkataan valokuvan ja musiikin voimin sadan vuoden takaisesta Suistamosta tämän päivän Karjalaan. Lakkautettu kylä -nimellä esittäytyvä konsertti on kunnianosoitus 100-vuotiaalle Suomelle, menetetylle Karjalalle ja sen evakoille. Kyläkuoron ja soitinryhmän muodostavat: Anne-Mari Kivimäki (notkahaitari, 5-rivinen haitari, laulu), Piia Klemola (viulu, laulu), Pekko Käppi (jouhikko, laulu, lyömäsoittimet), Petri Seppälä (trumpetti), Ville Leinonen (laulu, lyömäsoittimet, kitara), Rauno Nieminen (jouhikko, rumpu), Silja Palomäki (klarinetti, laulu), Ville Rauhala (kontrabasso), Meri Tiitola (harmooni, laulu) ja Timo Väänänen (leukakantele, pyngyr). Poikkitaiteellisella konserttikokonaisuudella on juhlavuoden virallinen Suomi 100 -status ja se on osa Anne-Mari Kivimäen taiteellista tohtorintutkintoa Sibelius-Akatemiassa. Illatsujen väliaikatarjoilu sisältyy konsertin pääsymaksuun.

Konserttiviikon aikana tarjoillaan pienimuotoisissa ilmaiskonserteissa Maistiaisia viikon musiikkitarjonnasta. Tiistaina aloitetaan Granitin aukiolta ja päivittäin paikka vaihtuu kauppakeskuksesta lasimuseoon. Tarkat ajat, paikat ja esiintyjät päiväkohtaisessa ohjelmassa nettisivuilla www.riihimaenkesakonsertit.fi. Keskiviikkona Joel ja Anna Laakso vierailevat myös musiikin myötä Riihikodissa sen asukkaille ja henkilökunnalle tarkoitetussa konsertissa.

Riihimäen Kesäkonserttien lipunmyynti käynnistyy 1.3. osoitteessa www.lippu.fi. Lisäksi lippuja voi ostaa maaliskuusta alkaen tiistaisin Kesäkonserttien toimistolta. Ohjelmaflyeria on saatavissa mm. seudun kirjastoista.

Riihimäen Kesäkonsertit 6.–11.6.2017