10.03.2015

Riihimäen Kesäkonserteissa kaksi päivää tanskalaistähtiä

Riihimäen Kesäkonserttien vuoden 2015 teemana on Pohjoisen lumo. Kesäkuun alussa soiva kamarimusiikkiviikko nostaa estradeille pohjoismaisia huippuja niin soittajien kuin säveltäjienkin muodossa. Ensimmäistä vuotta Kesäkonserttien taiteellisena johtajana toimiva sellisti Joel Laakso tuo Riihimäelle soittajalöytöjään omasta lähipiiristään. Det Kongelige Kapelin 1. soolosellistinä toimiva Joel Laakso on koonnut vaikuttavan joukon Kapelin soittajia viikon avajaiskonserttiin. Seuraavana päivänä on vuorossa tanskalaisen Arild-kvartetin ensivierailu Suomessa.

Tanskan Kuninkaallinen Orkesteri – Det Kongelige Kapel – aloitti toimintansa jo vuonna 1448 ja on maailman vanhin yhä konsertoiva orkesteri. Se on erityisesti tunnettu jousistonsa ainutlaatuisesta sointiväristä. Orkesterilla on käytössään lukuisia italialaisten mestareiden valmistamia laatusoittimia. Tanskan tuliaisia -nimellä soiva konsertti pidetään Suomen lasimuseossa tiistaina 2.6. klo 19 ja konsertti käynnistää sunnuntaihin kestävän musiikkiviikon. Konsertissa kuullaan Nielseniä, Svendseniä ja Beethovenia.

Muusikkoryhmä muodostuu 12 soittajasta, jotka eri kokoonpanoissa tulkitsevat pohjoismaisia säveltäjiä. Joel Laakso itse esiintyy ryhmän toisena sellistinä. Alkuviikon konserttiohjelmistoissa kuullaan mm. tanskalaisen säveltäjän, Kapelin historiassa merkittävän ja Sibeliuksen kanssa 150-vuotisjuhliaan viettävän Carl Nielsenin teoksia. Kapelin soittajat esiintyvät myös tiistain ja keskiviikon Maistiaisissa Granitin aukiolla sekä keskiviikon seniorikonserteissa.

Keskiviikkona 3.6. klo 19 Suomen lasimuseon suuren näyttelysalin täyttävät tanskalaisen Arild-kvartetin sävelet. Kvartetti on aloittanut yhteissoiton vuonna 2008 ja saman tien kokoonpano nousi Tanskan kamarimusiikin eliittiin. Siinä soittavat Tobias Durholm (I-viulu), Anja Zelianodjevo (II-viulu), Stine Hasbirk (alttoviulu) ja Ingemar Brantelid (sello). Arild-kvartetin jäsenet ovat kaikki tuttuja sekä Det Kongelige Kapelin että Tanskan Radion Sinfoniaorkesterin riveistä.

Arild esiintyy säännöllisesti tanskalaisilla ja ulkomaisilla kamarimusiikkifestivaaleilla ja konserttikiertueet ovat vieneet kvartetin ympäri maailmaa, mm. Brasiliaan, Kreikkaan, Skotlantiin ja Ruotsiin. Kesäkonserttien keskiviikkoinen esiintyminen lasimuseolla on yhtyeen ensiesiintyminen Suomessa. Arild-kvartetin ensimmäinen levytys julkaistiin vuonna 2012 ja se sisältää Tanskan kultakauden romantikkojen C. F. E. Hornemanin sekä Asger Hamerikin jousikvartettoja. Riihimäellä kuullaan Beethovenia ja Nielseniä.

– Ensimmäiset kosketukseni kamarimusiikkiin minä sain istumalla Riihimäen Kesäkonserteissa jo pikkupoikana. Det Kongelige Kapel työympäristönä on tuonut minulle uusia mahtavia muusikkotuttavuuksia, joita on ilo kutsua Kesäkonsertteihin, kiteyttää Joel Laakso.

 

www.riihimaenkesakonsertit.fi

Riihimäen Kesäkonsertit järjestetään 2.-7.6.2015.

 

klo 19.00 Suomen lasimuseo, 30 / 25 e

AVAJAISKONSERTTI

TANSKAN TULIAISIA

Det Kongelige Kapel -Ensemble

Nielsen: Serenata in vano

Svendsen: Oktetto A-duuri

Beethoven: Septetto Es-duuri

 

klo 19.00 Suomen lasimuseo, 25 / 20 e

POHJOISEN HUIPPUJA

Arild-kvartetti

Beethoven: Jousikvartetto op.18 nro 3

Nielsen: Jousikvartetto F-duuri op. 44

Beethoven: Jousikvartetto op.74 ”Harppukvartetto”