14.04.2010

Richard Galliano kvartetteineen konsertoi Sata-Häme Soi -festivaalilla Ikaalisissa

Sata-Häme Soi -festivaalin ohjelmassa Ikaalisissa nähdään tulevana kesänä runsaasti kansainvälisiä huippuartisteja.

Oman Tuvan idyllisessä miljöössä konsertoivat mm. ranskalainen Richard Galliano & Tangaria-quartet ja brasilialainen Renato Borghetti. Serbialaisen Beltangon solistina nähdään legendaarinen tangomaestro Carlos Buono Argentiinasta ja ranskalaisesta swing-jazzista saadaan nauttia Alain Musichinin kvartetin tahdissa.

Kirkkokonserteissa sekä urut että harmonikka soivat ainutlaatuisella tavalla. Akustiikaltaan erinomaisessa Ikaalisten kirkossa kuullaan mm. harmonikkataiteilija Mika Väyrysen sekä urkutaiteilija Kalevi Kiviniemen konsertit.

Kotimaisia huippuesiintyjiä tänä vuonna ovat lisäksi mm. Riku Niemi Orchestra, Mikael Konttinen, Annika Eklund, Jorma Kääriäinen, Merja Larivaara, Päivi Nisula, Veli-Matti Järvenpää, Eila Pienimäki ja Erkki Friman.

Nyt kuudennen kerran järjestettävä Primus Ikaalinen on ainutlaatuinen kansainvälinen kilpailu ja harmonikkashow, jossa nuoret taiturit pääsevät suomalaisten tv-katsojien ja Yle Areenan ja satelliittikanavien kautta kansainvälisen yleisön tietoisuuteen. Kultaisen ja Hopeisen Harmonikan –kilpailut nähdään myös suorana tv-lähetyksenä.

Sata-Häme Soi Ikaalisissa 29.6.–4.7.2010.

Lapset ja nuoret tärkeässä roolissa

Ikaalisiin kokoontuu tänä kesänä erityisen paljon nuoria muusikoita. Sata-Häme Soi on saanut Opetusministeriön erityisavustuksen kansainväliseen nuoriso-orkesteritapaamiseen, joka toteutetaan tämän kesän festivaalilla. Tapaamiseen osallistuvat Kastavin nuoriso-orkesteri Kroatiasta, Kraslicen musiikkikoulun orkesteri Tsekistä, Accordion Brio Moldovasta, Accordeonorchester ”In Takt” Saksasta, Nuori Soi –jousiorkesteri, joka on koottu Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen musiikkioppilaitosten nuorista jousisoittajista, Ikaalisten Nuoriso-orkesteri, Nakkilan Seudun Harmonikat sekä vastikään perustettu Valtakunnallinen Nuorten Harmonikkaorkesteri, jossa on mukana opinnoissaan pitkällä olevia soittajia Lappeenrannasta, Espoosta ja Hämeenlinnasta.

Viime kesänä ensimmäistä kertaa järjestetty lasten oma minifestivaali ¬sai hyvän vastaanoton ja tänä vuonna lapsille ja perheille on ohjelmaa koko lauantai-iltapäivän ajan.

Harmonikkamaailman huiput kohtaavat Omalla Tuvalla

Sata-Häme Soi –festivaalin kansainvälinen tunnelma korostuu Omalla Tuvalla, missä harmonikkamaailman huiput nousevat neljänä iltana lavalle. Sata-Häme Soi on kiistattomasti yksi tämän hetken kiinnostavimpia festivaaleja maailman harmonikka-ammattilaisten keskuudessa. Monet tapaavat toisiaan juuri Ikaalisissa.

Uudenlainen konsepti on festivaaliviikon keskiviikkona Omalla Tuvalla järjestettävät ”Keskiyön swingit”. Ranskalaista swing-jazzia tarjoilee Alain Musichinin taidokas kvartetti. Mukaan tunnelmaan ehtii vielä Kultaisen ja Hopeisen Harmonikan jälkeen, sillä Musichini alkaa soittaa vasta puolelta öin.
Omalla Tuvalla kuullaan myös ”päälle puettavaa huuliharppua”. Tällä nimellä kutsutaan kaksirivistä diatonista harmonikkaa Brasilian eteläisessä valtiossa Rio Grande do Sulissa, joka on Renato Borghettin kotiseutua. Borghettin musiikissa on sekä vauhtia ja energiaa että suomalaiseen sieluun sopivaa melodioiden melankoliaa. Suomessa Renato Borghetti vierailee kvartetteineen ensimmäistä kertaa.

Beltango-kvintetti Serbiasta vei suomalaisten sydämet ensivierailullaan Ikaalisissa kaksi vuotta sitten. Tänä vuonna yhtye tuo mukanaan harvinaisen vieraan, argentiinalaisen tangomaestron ja bandoneonistin Carlos Buonon, joka on vanhan buenosairesilaisen tradition taitaja. Luvassa on alkuperäistä argentiinalaista vanhaa tangoa yhdistettynä balkanilaiseen muusikkotempperamenttiin.

Richard Galliano on sävellyksillään luonut aivan omanlaisen musiikkityylin, ”uuden musetten”, joka on kuin fuusio samban, salsan, reggaen, valssin, tangon ja boleron maailmasta. Richard Gallianosta on tullut 2000-luvulla yksi maailman tunnetuimmista harmonikansoittajista, jonka konsertit ovat odotettuja tapahtumia niin jazzfestivaaleilla kuin maailmankuulujen konserttitalojen ohjelmistoissa.

Tämän kesän Sata-Häme Soi -juhlilla päästään seuraamaan myös digitaaliharmonikan Pohjoismaista finaalia, jonka voittaja pääsee Rooman kansainväliseen Roland V-Accordion –festivaaliin.

Keskikesän taikaa

Sata-Häme Soi tarjoaa viikon ajan unohtumattomia musiikkielämyksiä, tanssin hurmaa, nostalgiaa, rentoa yhdessäoloa ja iloa, raottaen samalla verhoa harmonikkamaailman tulevaisuuden näkymiin – nyt jo 38. kerran.
Tervetuloa juhlimaan!

Etusivu