04.04.2016

Riccardo Muti Savonlinnan Oopperajuhlille

Maestro Muti johtaa perustamaansa Orchestra Giovanile Luigi Cherubinia sunnuntaina 17.7.2016 Olavinlinnassa Ravenna Festivalin vierailun päättävässä sinfoniakonsertissa. Konsertin ohjelmaksi hän on valinnut Ludvig van Beethovenin Coriolan-alkusoiton, Franz Schubertin sinfonian nro 8 ja Beethovenin sinfonian nro 5.

Maestro Riccardo Muti kuuluu aikamme merkittävimpiin huippukapellimestareihin. Hän on liki puoli vuosisataa kestäneen uransa aikana johtanut kansainvälisen musiikkimaailman kaikkia arvostetuimpia orkestereita.

Hänen uransa käynnistyi vuonna 1967 Milanossa järjestetyn Guido Cantelli -kapellimestarikilpailun voitosta. Herbert von Karajan kutsui hänet neljä vuotta myöhemmin Salzburgin juhlaviikoille, josta vuosikymmeniä kestänyt yhteistyö Wienin filharmonikkojen kanssa sai alkunsa. Muti on johtanut maailmanlaajuisesti suositun Wienin filharmonikkojen uudenvuoden konsertin neljästi.

Vuonna 1972 hänet nimitettiin Lontoon Philharmonia-orkesterin ylikapellimestariksi ja vuonna1980 alkoi yhteistyö maineikkaan Philadelphian orkesterin kanssa. Milanon La Scala -oopperan ylikapellimestarina Muti toimi vuosina 1986-2005.

Mutia pidetään yhtenä parhaista Giuseppe Verdin musiikin tulkitsijoista. Hänen johtamiselleen luonteenomaisia piirteitä ovat energisyys, karismaattisuus ja tulkintojen sähköistävyys, ja häntä on usein verrattu 1900-luvun alkupuoliskon italialaiseen kapellimestarilegendaan Arturo Toscaniniin.

Maestro Muti perusti vuonna 2004 Orchestra Giovanile Luigi Cherubinin. Tämän nuorista alle 30-vuotiaista italialaisista muusikoista kootun orkesterin muusikot kokoaa kansainvälinen raati, joka koostuu Maestron itsensä ohella johtavien eurooppalaisten orkesterien soolosoittajista. Muusikoiden pesti kestää kolme vuotta, sillä orkesterin halutaan toimivan soittajien uraa edistävänä siltana opintojen ja ammattilaisuuden välillä. Orchestra Giovanile Luigi Cherubini toimii myös Ravenna Festivalin Savonlinnan Oopperajuhlien 2016 vierailun orkesterina.

Maestro Muti toimii nykyään Chicagon sinfoniaorkesterin musiikillisena johtajana.

Savonlinnan Oopperajuhlat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja yksi merkittävimpiä matkailukohteitamme. Savonlinnan Oopperajuhlat on vuosien saatossa kasvanut kuukauden mittaiseksi kansainväliseksi festivaaliksi. Sen kävijämäärä on noin 60 000 vierasta vuodessa, siitä runsaat 10 prosenttia on ulkomaalaisia. Ooppera Savonlinnassa on kokonaisvaltainen elämys, joka muodostuu korkeatasoisista oopperaesityksistä ja konserteista, keskiaikaisen Olavinlinnan ainutlaatuisesta tunnelmasta ja kesäisestä Savonlinnasta luonnonkauniine ympäristöineen. Savonlinnasta on tullut käsite oopperanystävien keskuudessa kautta maailman. Oopperajuhlien rahoituksesta n. 14% tulee Opetusministeriön ja Savonlinnan kaupungin toiminta-avustuksista, lähes 70% pääsylipputuloista ja n. 10% yritysyhteistyösopimuksista. www.oopperajuhlat.fi

Savonlinnan Oopperajuhlat järjestetään 8.7.-6.8.2016.