08.06.2021

Reidar Särestöniemen kokoelma ensimmäistä kertaa Salmelassa

Taidekeskus Salmela Mäntyharjussa avaa kesän monipuolisella tapahtumaohjelmalla. Yleiset turvallisuusohjeet huomioiden voimme palvella asiakkaitamme lähes normaalisti. Pystymme lisäämään asiakaspaikkoja konsertteihin, lippuja tulee lisää myyntiin kaikkiin konsertteihimme. Salmelan puistonäyttämö, katettu ulkoilmakatsomo tuolitetaan väljästi, turvallisen konserttikokemuksen mahdollistamiseksi.

Salmelassa esitellään Reidar Särestöniemen (1925-1981), Marika Mäkelän, Nina Ternon (1935-2003) ja Rafael Wardin ja Mi Kuopan teoskokoelmat. Kesän nuori taiteilija on Suvi Malek.

Särestöniemi on tunnetuimpia ja rakastetuimpia suomalaisen luonnon ja Lapin kuvaajia. Kokoelma muodostuu Kirsi ja Keio Eerikäisen Taidesäätiön sekä yksityiskokoelmien teoksista. Domanderin näyttelyalueen taiteilijoina ovat Harri Leppänen (1952-2017), kuvataidekilpailun 2020 voittaja Anna-Liisa Kankaanmäki, Kia Taegen, Elisa Marin, Markus Still, Kaisamaisa Erämies, Anni Jokitalo, Tilla Kekki, Inari Krohn, Johanna Lumme, Vilmalotta Olivia Schafhauser ja Kaisa-Tuulia Tuomi.

Upeat konsertit juhlistavat Salmelan kesää. Sävellyskonsertissa esitetään Arto Pajun säveltämiä teoksia kolmelta vuosikymmeneltä.

Kesän avajaiskonsertissa esiintyy lauantaina 12.6. oopperalaulajat Jaakko Ryhänen ja Hannakaisa Nyrönen, säestäjänä pianotaiteilija Anu Kosonen. Ohjelmistossa kuullaan Oskar Merikannon kauneimpia lauluja sekä klassista viihdettä säveltäjäniminä Toivo Kärki, Rauno Lehtinen ja Georg Malmsten. Avajaisjuhlaa juhlitaan konsertin jälkeen. Näyttelyn avaa LähiTapiolan pääjohtaja Juha Koponen. Osuuskauppa Suur-Savon kummitaiteilijan palkinnon luovuttaa kauppaneuvos Heikki Hämäläinen ja Vuoden nuoren taiteilijan palkitsee Veikkauksen varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikoski.

Sävellyskonsertissa torstaina 1.7. kuullaan aarioita Salmelan oman kapellimestarin Arto Pajun säveltämästä Wiipuri -oopperasta, joka kantaesitetään Salmelassa kesällä 2022. Sinfoniaorkesterin solisteina esiintyvät Ville Rusanen, Mikael Konttinen ja Hanna Hoikkala. Klarinettikonserton solisteina ovat Kimmo ja Pauli Leppälä ja viulukonserton esittää Jesse Viinikangas.

Liisamaija Laaksosen taiteilijajuhla siirtyy vuodella eteenpäin sisätiloihin asetettujen rajoitusten johdosta.

Heinäkuussa toteutuu Pepe Willberg mukanaan 8 hengen orkesteri ja Lumos-jouset (7.7.), Mamba (15.7.) ja J. Karjalainen (22.7.)

Elokuvamusiikkikonsertissa esiintyvät Waltteri Torikka, Maria Ylipää ja Salmelan festivaaliorkesteri (24.-25.7.).

Hyvänmielen yhteislaulutilaisuus Kaikki laulaa Salmelassa 31.7. laulattajina Arja Koriseva, Mikael Konttinen, Hanna Hoikkala ja Salmela House Band kapellimestarinaan Arto Paju. Vierailijana kuullaan Viktor Klimenkoa.

Matti Salmisen mestarikurssin päätöskonsertti puistonäyttämöllä sunnuntaina 15.8.

Taidekeskus Salmelan ensimmäinen mestarikurssi laulajille Matti Salmisen johdolla järjestetään elokuussa. Opettajina Matti Salmisen lisäksi toimivat Juha Uusitalo ja Pekka Asikainen, säestäjänä Armaan Madar. Kurssille on kutsuttu 6 lahjakasta laulajaa ja kurssille on mahdollisuus hakeutua kuunteluoppilaaksi seuraamaan opetusta. Mestarikurssin oppilaat esiintyvät kurssin päätöskonsertissa, joka huipentaa Salmelan kulttuurikesän.

Ravintola Kesäheinä avautuu samanaikaisesti Salmelan kanssa. ”Maku edellä” on uuden ravintolapäällikön suunnitelma, jossa Kesäheinän perinteiset paikalliset herkut kohtaavat sopivasti uutta ja mielenkiintoista makumaailmaa. Myös viinilista on uudistunut, juomat on valittu asiantuntijoiden avulla huomioiden erityisesti buffet-pöytämme makuvalikoima.

Salmelan näyttelyt avoinna 12.6.-15.8.2021 kello 11-18.