11.07.2016

Ravenna Festivalin vierailu ja Verdin kolmen oopperan Shakespeare-trilogia peräkkäisinä iltoina Oopperajuhlilla

Verdi kohtaa Shakespearen Savonlinnan Oopperajuhlilla tällä viikolla. Verdin Shakespearen näytelmiin perustuvat oopperat on mahdollisuus kokea kolmena peräkkäisenä iltana. Olavinlinnassa esitetään teokset Otello 12.7. sekä Ravenna Festivalin Falstaff 13.7. ja Macbeth 14.7. Ravennan vierailun päätöskonsertin 17.7. johtaa maailmankuulu kapellimestari Riccardo Muti.

”Verdi ja Shakespeare ovat maailman parhaita taiteilijoita. On käsittämättömän hienoa, että nämä kolme Verdin Shakespeare-oopperaa esitetään täällä. Tilaisuutta voi verrata Wagnerin Ringin esityksiin, joka on aina ison kansanjuhlan veroinen tapahtuma. Verdi on mielestäni paras tie Shakespeareen”, luonnehtii toimittaja Minna Lindgren.

Säveltäjän tuotannon huipennus on 1887 kantaesitetty Otello, joka on Oopperajuhlien oma uutuustuotanto. Verdin uran viimeinen teos, 1893 sävelletty Falstaff, on hänen ainoa komediansa. Falstaff on nyt ensimmäistä kertaa ohjelmistossa, ja sen näytännöt ovat 13.6. ja 15.6. Vuonna 1847 valmistuneessa Macbethissa Verdi mursi oopperan perinteisen rakenteen. Macbethin näytökset ovat 14.7. ja 16.7.

Ravenna Festivalin Falstaffin ja Macbethin ohjaa festivaalin taiteellinen johtaja Cristina Mazzavillani Muti ja johtaa Nicola Paszkowski. Falstaffin roolin laulaa Kiril Manolov. Macbethin nimiroolin laulaa Vladislav Sulimsky, Lady Macbethinä on Vittoria Yeo ja Banquona Daniel Giulianini.

”On huikeata, että kaksi festivaalia esittävät yhdessä Verdin ja Shakespearen trilogian. Ravenna Festivalin Cristina Mazzavillani Mutin toteutukset korostavat voimakkaasti teosten visuaalisuutta”, kehuu johtaja Jorma Silvasti.

Maestro Riccardo Muti johtaa Orchestra Giovanile Luigi Cherubini -orkesteria Ravenna Festivalin vierailun päätöskonsertissa 17.7. Ohjelmistossa on Beethovenin Coriolan alkusoitto ja Kohtalonsinfonia sekä Schubertin sinfonia Keskeneräinen.

Ooppera-asiantuntija, toimittaja Minna Lindgren luennoi Verdin ja Shakespearen liitosta ja teoksista keskiviikkona 13.7. klo 14 Melartin-salissa (Savonlinnan Musiikkiopisto, Sotilaspojankatu 1). Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Facebook: Savonlinna Opera Festival – Oopperajuhlat
Twitter: @operafestivalfi
Instagram: operafestivalfi

Liput:

Savonlinnan Oopperajuhlien lipputoimisto, 015 476 750, sales@operafestival.fi

Lippupiste, 0600 900 900 (1,98 € /min+pvm/mpm, avoinna joka päivä klo 7–22), www.lippu.fi

Savonlinnan Oopperajuhlat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja yksi merkittävimpiä matkailukohteita. Oopperajuhlat on yli sadan vuoden aikana kasvanut kuukauden mittaiseksi kansainväliseksi festivaaliksi. Sen kävijämäärä on noin 60 000 vierasta vuodessa, siitä runsaat 10 prosenttia tulee ulkomailta. Ooppera Savonlinnassa on kokonaisvaltainen elämys, joka muodostuu korkeatasoisista oopperaesityksistä ja konserteista, keskiaikaisen Olavinlinnan ainutlaatuisesta tunnelmasta ja kesäisestä Savonlinnasta luonnonkauniine ympäristöineen. Savonlinnasta on tullut käsite oopperanystävien keskuudessa kautta maailman.
Oopperajuhlien vuoden 2016 budjetti on 8,3 M€, noin 81 % on omarahoitusta ja 19 %avustuksia (Opetus- ja kulttuuriministeriö, Savonlinnan kaupunki, Suomen kulttuurirahasto, Jane ja Aatos Erkon säätiö).