25.03.2010

Rauman Festivossa soivat Schumann, Chopin ja 1900-luvun musiikki

Klassisen musiikin festivaali Rauman Festivo tarjoaa elokuussa 12 kamarimusiikkikonserttia, 16 kansainvälisen tason esiintyjää, katusoittoja ja kahvilamatineoita. Useassa konsertissa kuullaan teoksia Frédéric Chopinilta ja Robert Schumannilta, joiden syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 200 vuotta. Musiikkitarjonta sisältää lisäksi ensiesityksiä Raumalla ja yhden Euroopan ensiesityksen. Konsertit pidetään Raumalla ja Eurajoella. Ilmaistapahtumia on yhteensä 21. Viikon aikana on myös käynnissä ensimmäinen Festivo-jousisoitinleiri nuorille soitto-oppilaille Luodon leirikeskuksessa Eurajoella. Festivon logo on uusittu ja markkinoinnin avuksi on luotu uusi graafinen ilme. Festivon yleisötavoite on 2.500 kuulijaa.

Avajaiskonsertti FESTIVO OUVERTURE maanantaina 2.8. Rauma-salissa alkaa Schumannin Jousikvartetolla, jonka säveltäjä omisti vuotta vanhemmalle kollegalleen ja esikuvalleen Mendelssohnille. Kvarteton esittää Orpheus-jousikvartetti, jossa soittavat viulistit Timothy Summers ja Mark Gothoni, alttoviulisti Emile Cantor ja sellisti Laurentiu Sbarcea. 1900-luvun kapellimestarilegenda Leonard Bernsteinin, joka tunnetaan muun muassa West Side Storyn säveltäjänä, klarinettisonaatin esittävät espanjalainen klarinettivirtuoosi José Luis Estellés ja turkulaissyntyinen, huikeaa kansainvälistä uraa Saksasta käsin tekevä pianotaiteilija Henri Sigfridsson. Euroopan ensiesityksenä kuullaan japanilaisen Takehiko Yamadan sovitus Prokofjevin orkesteri-sarjasta Romeo&Julia, jonka sello-osuuden esittää Yuko Miyagawa.

– Festivo-konserteissa kävijöitä hemmotellaan taas ensiesityksillä, harvoin kuultavilla säveltäjämestarien teoksilla ja yllättävillä performansseilla, hehkuttaa taiteellinen johtaja, viulutaiteilija Mark Gothoni.

Tiistaina iltapäivällä 3.8. on mielenkiintoinen, poikkitaiteellinen tapahtuma Posellissa. Silloin tämän hetken tunnetuin suomalainen katusoittaja, alttoviulisti Teemu Kupiainen soittaa ja juttelee toimittaja Minna Lindgrenin kanssa matkoistaan maailmalla katusoittajana. Valokuvaaja Stefan Bremer oli hänen mukanaan Intiassa ja matkasta syntyi valokuvanäyttely, joka on esillä tapahtumassa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Tiistai-illalla vietetään Posellissa UNELMIEN ILTAA. Chopin, joka pääasiassa sävelsi musiikkia soolopianolle, esittäytyy myös kamarimusiikin taitajana Sellosonaatti sävellyksellään. Schumannin pianomusiikin ehdoton helmi on kahdeksan fantasiaa pianolle käsittävä Kreisleriana. Festivon ensiesityksenä kuullaan Beethovenin Jousikvartetto op. 131, joka on yksi hänen viimeisimmistä sävellyksistään. Illan esiintyjät ovat Sigfridsson, Miyagawa ja Orpheus-jousikvartetti.

Toimittaja Minna Lindgrenin konserttiesittely johdattaa kuulijan illan musiikkiin

Lapsille on perinteisesti oma konserttinsa keskiviikkoaamuna 4.8. Posellissa. Myös jo perinteeksi on muodostunut Eurajoen kirkkokonsertti Kustaa Adolfin kirkossa. FESTIVON IKIVIHREÄT konsertin säveltäjänimiä ovat Mozart ja Schubert. Tuntia ennen konserttia toimittaja Minna Lindgren kertoo illan aikana kuultavasta musiikista ja säveltäjistä. Esittely alkaa seurakuntakeskus Tapulissa klo 18. Konserttiin on bussikuljetus Raumalta.

Rauman kirkkokonsertti SISÄISIÄ ÄÄNIÄ torstaina 5.8 esittelee nuoren Osvaldo Golijovin musiikkia.

– Vielä suhteellisen tuntematon argentiinalainen, vuonna 1960 syntynyt, mielenkiintoinen säveltäjä Osvaldo Golijov on perehtynyt muun muassa juutalaiseen liturgiseen ja klezmer-tyyppiseen musiikkiin. Hänen kvintettonsa klarinetille ja jousille ’The Dreams And Prayers of Isaac The Blind’, jossa klarinetti esittää useita eri instrumentteja, on tästä hyvä esimerkki, kertoo Mark Gothoni.

Pyhän Ristin kirkon konsertin päättää suomalaiskansallisesti Sibeliuksen Voces Intimae jousikvartetille. Teos valmistui vuonna 1909 ja se on yksi Sibeliuksen kypsän kauden mestariteoksista.

Perjantaina 6.8. on vuorossa iltapäivän kahvikonsertti, jossa kuullaan parhaita paloja viikon ohjelmasta. Minna Lindgren kertoo teoksista ja säveltäjistä ennen konserttia.

Illalla toteutetaan kaupunginteatterin lavalla viikon erikoisuus LA DONNA BARBARA. Se on dramatisoitu ja visualisoitu konsertti barokin naissäveltäjä Barbara Strozzin elämästä ja tuotannosta. Esityksen toteuttavat sopraanot Minna Nyberg ja raumalaislähtöinen Katja Juhola sekä tanssija Janne Myllylä cembalisti Marianna Henrikssonin säestyksellä.

Jousisoitinleirillä opiskelleet esittelevät taitojaan päätöskonsertissa, joka pidetään lauantaina klo 13 Posellissa. Konserttiin on vapaa pääsy.

Kodisjoen tunnelmallisessa, akustiikaltaan loistavaksi todetussa puukirkossa konsertoidaan myös tänä vuonna. Lauantain iltapäiväkonsertin säveltäjänimet ovat harvemmin kuultavat Telemann, Kovacs, Cassado ja Gliére, joiden pienimuotoisia teoksia esittävät Estellés, Miyagawa, Gothoni, viulisti Pauliina Valtasaari, alttoviulisti Lilli Maijala ja sellisti Markus Hohti. Konsertti päättyy Crusellin Klarinettikvartettoon. Konserttiin on järjestetty bussikuljetus Raumalta.

Festivo-viikon päätöskonsertissa kuullaan viiden eri aikakauden nuoren säveltäjän teoksia

Päätöspäivä sunnuntai aloitetaan lounaskonsertilla KEVYTTÄ KLASSISTA MEREN RANNALLA Tallbon uudessa, viime syksynä valmistuneessa juhlatalossa Petäjäksessä.

Illalla Rauma-salissa, Minna Lindgrenin juontamassa konsertissa, soivat Mahlerin ja Hannikaisen Pianokvartetot, Brahmsin Pianokvintetto, Schumannin Kolme romanssia ja Mustosen Sellosonaatti.

– Säveltäjämestarit ovat olleet teosten syntyessä nuoria, tai ainakin nuorekkaita. Merkittävä yksityiskohta on, että Olli Mustonen oli 39-vuotiaana sellosonaatin säveltäessään vanhin näistä viidestä säveltäjästä. Sigfridsson ja Miyagawa tulkitsevat teoksen, jonka he esittivät ensimmäisen kerran Japanissa vuonna 2007, toteaa Gothoni.

Konsertissa esiintyy myös vuonna 2006 perustettu, nuorista taitavista soittajista koostuva NIX-piano-kvartetti, jossa soittavat viulisti Pauliina Valtasaari, alttoviulisti Lilli Maijala, sellisti Markus Hohti ja pianisti Terhi Dostal. He esittävät muuan muassa erittäin harvoin kuultavan Ilmari Hannikaisen nuoruuden ajan Pianokvarteton.

Päätöskonserttiin voi tulla koko perheen voimalla. Konsertin yhteyteen on järjestetty lapsiparkki, jossa lapsille tarjotaan konsertin ajaksi musiikillista ohjelmaa ja toiminnallisuutta.

Katusoitot. Rauman kauppatorilla ja Vanhan Rauman alueella on päivittäin katusoittoja Festivo-viikon aikana. Katusoitot avaa maanantaina 2.8. alttoviulisti Teemu Kupiainen. Katusoittajien ja kahvilamatineoissa esiintyvien haku on parhaillaan meneillään.

Rauman Festivo järjestetään 2.-8.8.2010.

http://www.raumanfestivo.fi