20.03.2012

Rauman Festivossa pohditaan ajan käsitettä

AIKA.NYT.

Festivon ohjelma pureutuu käsitykseemme ajasta ja juhlii Rauman perustamisvuotta 1442

Rauma Festivon 29. musiikkiviikko tarjoaa uuden taiteellisen johtajan, kapellimestari ja viulutaiteilija Jan Söderblomin suunnitteleman konserttiohjelmiston, jossa liikutaan ajassa ja musiikissa Rauman syntyvaiheilta nykypäivään. Esiintyjinä on monipuolinen joukko eri aikakausien musiikin taitajia sekä maailmaa kiertäviä suomalaisia kamari-muusikkoja. Viikon yhtenä teemana on aika. Päivisin kaupunkikuvaa elävöittävät eri estradeille levittäytyvät katusoitot ja intiimit musiikkimatineat festivaalikahvilassa. Festivoon odotetaan 2.500 kuulijaa.

Avajaiskonsertissa Aikojen alussa sunnuntaina 5.8. Posellissa esiintyvät taiteilijat soittavat kaikki ensi kertaa Festivossa. Turun kaupunginorkesterin sooloaltisti Anna Kreetta Gribajcevik ja Tapiola Sonfoniettan soolosellisti Riitta Pesola, Karlsruhen Musiikkikorkeakoulun pianoprofessori Kalle Randalu sekä nuorista soittajista koostuva Artende-kvartetti esittävät viulutaiteilija Jan Söderblomin kanssa muun muassa Haydnin jousikvarteton Auringonnousu ja Milhaudin teoksen Maailman luominen, joka pohjautuu afrikkalaiseen luomistarinaan. Artende-kvartetissa soittavat viulistit Sofia Greus ja Sara Etelävuori, alttoviulisti Dalia Stasevska sekä sellisti Joona Pulkkinen.

– Kesän Festivo näkee tässä päivän valon. Edessä on huikea viikon matka ajassa ja musiikissa. Musiikilla on voimaa viedä meidät kauemmaksi ja syvemmälle kuin mikään kone koskaan, pohtii Jan Söderblom.

Lapsille ja senioreille oma konsertti

Lapsilla on perinteisesti Festivossa aina oma konserttinsa. Tänä vuonna se pidetään maanantaina 6.8. Posellissa. Esiintyjinä on Rauman musiikkiopiston oppilaita. Ohjelman kokoaa Kerttu Rapala.

Saga Seniorikeskuksen seniorikonsertissa kuullaan poimintoja viikon ohjelmasta Festivo-taiteilijoiden esittämänä.

Eurajoella Mozartia ja Janáčekin Kreutzer-sonaatti

Eurajoen kirkkokonsertissa kuullaan Mozartin Klarinettikvintetto, jossa soittaa Raumars-taiteilija-vaihtoon tuleva ranskalainen monitaituri, klarinetisti Samuel Berthod. Lisäksi esitetään Janáčekin ensimmäinen jousikvartetto Kreutzer-sonaatti ja Schönbergin Verklärte Nacht (Kirkastettu yö) jousisekstetille. Illan esiintyjät ovat Artende-kvartetti, Gribajcevic, Pesola ja Söderblom.

Samuel Berthod pitää myös oman Luontokontertto-esityksen Posellissa tiistaina 7.8. Luvassa on klarinetilla säestetty videoesitys.

Tiistai-illalla jatketaan Posellissa Kalle Randalun ja Jan Söderblomin duokonsertilla Vanhoja uutisia. Ohjelman teokset ovat vanhoja muotoja uudessa käsittelyssä. Säveltäjäniminä ovat mm. Schnittke, Cage, Bach, Pärt ja Lutoslawski. Amerikkalaisen John Cagen teos 4:33 ja virolaisen Arvo Pärtin Spiegel im Spiegel ovat molemmat tunnettuja ajan pysäyttäjiä. Ilta päättyy puolalaissäveltäjä Lutoslawskin vuonna 1984 säveltämään Partita-mestariteokseen, jonka esittäminen yhtä hyvin kuin kuunteleminenkin on valtava kokemus.

Päivällä barokkimatka – illalla tunnelmia keskiajalta nykypäivään

Festivon perinteinen iltapäivän kahvikonsertti keskiviikkona 8.8. on tänä vuonna Grande Tour englantilaisen aatelispojan matkassa halki Euroopan. Eturivin barokkimuusikoista koostuva Baccano-barokkiyhtye esiintyy barokkiaikakauden soittimilla, aikakaudenmukaisella, matalammalla viritystasolla. Yhtyeen muodostavat sopraano Tuuli Lindeberg, nokkahuilisti Hanna Haapamäki, barokkiviulisti Mervi Kinnarinen, luutunsoittaja Eero Palviainen, barokkisellisti Jussi Seppänen ja cembalisti Markku Mäkinen. Yhtye johdattelee kuulijansa musiikkikiertueelle Lontoosta Pariisin, Venetsian ja Rooman kautta takaisin Lontooseen. 1600- ja 1700-luvuilla nuorten englantilaisten aatelismiesten keskuudessa oli suosittua tehdä kahdesta neljään vuotta kestävä Grand Tour, jonka aikana he tutustuivat Euroopan eri maiden kieliin, arkkitehtuuriin ja kulttuuriin. Tuon ajan säveltäjiä olivat Purcell, Matteis, Sammartini, Couperin, Vivaldi, Händel ja Bach, joiden teoksia Baccano esittää.

Keskiviikon iltakonsertissa Pyhän Ristin kirkossa liikutaan keskiaikaisista truveerilauluista ja saksalaisista Minne-lauluista nykysäveltäjä Kaija Saariahon Echoon! Silloin esiintyy suomalainen keskiaikaisen musiikin yhtye Oliphant, joka on perustettu vuonna 1995. Yhtyeen jäsenet ovat vanhaan musiikkiin erikoistuneita muusikoita: Uli Kontu-Korhonen, laulu, rumpu, dulcimer, Eira Karlson, fiideli, vetotrumpetti , Leif Karlson, luuttu, sinfonia, lyömäsoittimet, Janek Öller, nokkahuilut, hümmelchen ja pommern. Yhtye esittelee harvinaisia soittimiaan kirkossa tuntia ennen konserttia. Kirkkokonsertin lauluosuudesta vastaa hiljattain perustettu Straumr-lauluyhtye, joka on ottanut nimekseen anglosaksisen ilmaisun Rauma-nimestä. Yhtyessä laulavat Heta Kokkomäki, Nina Kronlund, Susanna Tollet, David Hackston, Jarno Lehtola, Jukka Jokitalo, Juha-Pekka Mitjonen ja Antti Vahtola.

Carpe Diem – soittoa aamusta iltaan

Torstaipäivän Carpe Diem levittäytyy Vanhan Rauman alueelle. Lyhyiden musiikkiesitysten sarja vaatii arvaamattomuudessaan kuulijoilta suuntavaistoa, riskinottoa ja erityistä tarkkaavaisuutta.

Myöhäisiltaa vietetään Posellissa klo 21. Kirjailija Tapio Koivukari vie kertomuksillaan matkalle raumalaiseen menneisyyteen ja elämänmenoon. Kuvia kehystävät Baccano-barokkiyhtyeen ja Straumr-lauluyhtyeen esitykset.

Aikojen loppu konsertin taiteilijanimet perjantaina ovat Saksassa asuva pianotaiteilija Arto Satukangas, tutut Festivossa esiintyjät sellisti Marko Ylönen ja klarinetisti Tuulia Ylönen sekä Jan Söderblom. Ohjelmistossa on Stravinskyn Sotilaan tarina, Bachia sekä Messiaenin Aikojen lopun kvartetto.

Oppilaskonsertti ja Kellopelikaleidoskooppi päättävät Festivon

Lauantaina iltapäivällä pääsevät esiintymään Eurajoella 5.-11.8. pidettävän jousisoitinleirin nuoret oppilaat. Päätöskonsertti kuullaan Posellissa klo 14.

Pori Sinfonietta päättää Festivon Pyhän Ristin kirkossa johtajanaan uusi kapellimestarinsa Jan Söderblom. Solistina esiintyy kansainvälisesti kysytty koloratuurisopraano Piia Komsi. Ohjelmassa kuullaan otteita Haydnin sinfonioista Le matin (Aamu), Le midi (Keskipäivä) ja Le soir (Ilta), Vivaldin konsertosta Le quattro stagioni (Neljä vuodenaikaa) sekä Benjamin Brittenin huikea laulusarja Les Illuminations, jossa sopraano Piia Komsin taipuisaa ja ainutlaatuista ääni pääsee oikeuksiinsa. Kaikki illan teokset törmäävät toisiinsa ja sekoittuvat keskenään kuin kaleidoskoopissa.

– Ohjelma haastaa tottuneen käsityksemme ajasta ja konsertin teoksista. Teemme vaarallisen kokeen, jossa vuorokausi ja vuodenajat menevät sekaisin: Pysähtyykö aika, vai pääsemmekö jatkamaan aikataulun mukaista elämäämme? Jos onnistumme kokeessa, kesän Festivo on, kuten kaikki vahvat taidekokemukset, muuttanut meidät iäksi, visioi Söderblom.

Katu- ja salisoittoihin haetaan esiintyjiä

Rauman kauppatorilla ja Vanhan Rauman alueella sekä festivaalikahvilassa on päivittäin soittoa Festivo-viikon aikana. Katusoittajien ja kahvilamatineoissa esiintyvien haku on parhaillaan meneillään. Soittajiksi voivat ilmoittautua talkooperiaatteella kaikki asiasta kiinnostuneet klassisen musiikin soittajat ja kokoonpanot, taitavat musiikin harrastajat, musiikin opiskelijat ja ammattilaiset.
Musiikkileirille kannattaa hakea ajoissa

Samaan aikaan Festivo-viikon kanssa järjestetään Eurajoen kristillisellä opistolla jousisoitinleiri nuorille viulun, alttoviulun ja sellonsoiton opiskelijoille. Leiriä koordinoi Satakunnan taidetoimi-kunnassa säveltaiteen läänintaiteilija Laura Piirto. Suuren suosion saaneelle leirille kannattaa hakea mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään 18.5.2012.

Liput myynnissä 22.3. alkaen Lippupisteen kautta sekä 2.4 alkaen Rauman kaupungin palvelupiste Pyyrmannissa.

Rauman Festivo-musiikkipäivät 5.-11.8.2012

http://www.raumanfestivo.fi