15.08.2011

Rauman Festivolla loistelias ja onnistunut kamarimusiikkiviikko takana

MARK GOTHONIN VIIMEINEN FESTIVO HURMASI YLEISÖN

Keskiviikkona 10.8. päättynyt 28. Rauman Festivo musiikkiviikko oli suurta klassisen musiikin juhlaa. Viikon konserttiohjelmisto oli taiteellisesti erittäin korkeatasoinen ja vaihteleva sisältäen harvoin esitettyjä helmiä sekä pienimuotoisia sävellyksiä jousisoitinkokoonpanoille ja solisteille. Konserteissa ja kahvilamatineoissa kävi yhteensä 2.800 klassisen musiikin kuulijaa, mikä on taas Festivon uusi ennätys. Yleisötavoitteeksi tälle vuodelle oli asetettu 2.000 kuulijaa. Lisäksi kaksipäiväinen katusoittotapahtuma sekä katusoitot kauppatorilla ja tunnelmallisessa vanhassa kaupungissa tavoittivat satoja kuulijoita.

– Musiikki ja esiintyvät taiteilijat ovat puhuneet puolestaan. Yleisömäärät ovat vuosi vuodelta nousseet, minkä vuoksi voin hyvillä mielin päättää 14-vuotisen taiteellisen johtajan kauteni, summaa viulutaiteilija Mark Gothoni. Kuulijoilla on tarvetta kuunnella ja kokea klassista musiikkia, jatkaa Gothoni.

Huipputaiteilijat olivat valinneet Festivon

Festivossa kuultiin monia maailmalla kysyttyjä, Raumalla harvoin esiintyviä taiteilijoita. Pyhän Ristin kirkossa esiintyi mm. Festivon ’isä’ ja ensimmäinen taiteellinen johtaja, pianotaiteilija Ralf Gothóni, jonka esittämä rakastettu Winterreise-lauluteos yhdessä baritoni Arttu Katajan kanssa oli erityisen sykähdyttävä. Yleisön hurmasi myös kuuluisan Frédérik Chopin -musiikkiakatemian kasvatti, japanilainen pianovirtuoosi Takashi Yamamoto, jonka taiturimaista soittoa kuultiin niin sooloesityksinä kuin muiden taiteilijoiden säestäjänä. Kansainvälisesti menestynyt Mozart Piano Quartet esiintyi useassa konsertissa ja kvartetin jäsenet soittivat myös yksittäin erilaisissa kokoonpanoissa, mm. yhdessä viulutaiteilija Elina Vähälän, sellotaiteilija Yuko Miyagawan ja sopraano Pia Freundin kanssa. Nuorista suomalaisista muusikoista koostuvan Jousia Ensemblen raikasta musisointia saatiin kuulla avajaiskonsertissa. Osa soittajista jäi kaupunkiin ja osallistui alttoviulisti Teemu Kupiaisen kanssa katusoittotapahtumaan. Musiikkiopiston oppilaiden lastenkonsertti, jousisoitinleirin päätöskonsertti ja senioriväestölle suunnattu iltapäiväkonsertti Saga Seniorikeskuksessa olivat kaikki ilmaisia ja ne otettiin suurella innolla vastaan.

Konserteissa ja esittelyissä paljon kuulijoita

Festivon kaikissa konserteissa oli runsaasti yleisöä ja salit olivat lähes täysiä. Etenkin Kulttuuritalo Posellin 200 hengen sali täyttyi useamman kerran, ja esimerkiksi tiistain iltapäivän ja illan konsertit olivat loppuunmyydyt. Ilmaiset kahvilamatineat vetivät Café Saliin runsaasti kuulijoita päivittäin. Ralf Gothónin konserttiesittelyjä Eurajoen ja Rauman kirkossa seurasi kiinnostunut, runsaslukuinen yleisö.

Oheistapahtumissa, kuten viulunrakentaja Marko Pennasen verstaalla, riitti kiinnostuneita kävijöitä ja Glockenspiel-kellopelisoittimella kokeiltiin ahkerasti omaa soittotaitoa.

Ensi vuonna uusi taiteellinen johtaja ja kaupungin juhlavuosi

Festivo 2012 pidetään ensi vuonna 5.-11.8.2012. Uutena taiteellisena johtajana aloittaa viulutaiteilija ja kapellimestari Jan Söderblom. Hänen suunnittelemansa konserttiohjelma valmistuu lokakuussa.

Konserttien lisäksi Festivo järjestää 570. juhlavuottaan viettävän Rauman kaupungin kunniaksi mm. Tartu hetkeen -tapahtuman, jolloin musiikki soi kaupungilla aamusta yömyöhään. Lisäksi Teemu Kupiaisen organisoima katusoittotapahtuma saa jatkoa. Raumars-taiteilijavaihtoon saapuva ranskalainen klarinetisti Samuel Berthod tekee myös yhteistyötä Festivon kanssa.

Ensi kesän musiikkipäivien kanssa samaan aikaan järjestetään Festivo-jousisoitinleiri ja kansainvälinen Soiva Camp nuorille soittajille Eurajoella.

Kiitosikkuna Kuninkaankadulla

Festivon tiedotusikkuna Kuninkaankatu 10:ssä on sisustettu kiitosikkunaksi, johon liitetään tulevan viikon aikana vielä kuvakollaasi kuluneen Festivo-viikon tunnelmista ja tapahtumista.

http://www.raumanfestivo.fi