24.03.2011

Rauman Festivo tarjoilee mielenkiintoisia harvinaisuuksia

Tämän vuoden ohjelmistossa monet teokset ovat harvoin esitettyjä helmiä. Taiteellinen johtaja Mark Gothoni mainitsee erityisesti Lekeun ”Nocturne” mezzosopraanolle, pianolle ja jousikvartetille ja Straussin pienimuotoiset kappaleet pianokvartetille, jotka aikoinaan sävellettiin ns. kotimusiikkia varten.
Mark Gothonin mukaan syynä harvinaisten kappaleiden esitämättömyyteen ei ole laadun puuttuminen, vaan se, että ne useimmiten eivät sovi konserttijärjestäjien suunnitelmiin kokoonpanoista johtuen. Harvinaisuuksiin ei uskalleta panostaa tarpeeksi. Festivaalien kautta voivat monet unohdetut teokset löytää tiensä yleisön nautittavaksi.

Hyppy tuntemattomaan

Mark Gothoni heittäytyy ennen tämän vuoden ohjelmistosta puhumista muistelemaan ensimmäistä festivaaliaan. Hänen taiteellinen johtajamiskausi alkoi vuonna 1998.

– En ollut koskaan vielä itse suunnitellut ohjelmaa musiikkijuhlille ja halusin tuoda esille niitä vaikutteita, joita olin kerännyt usealta suomalaiselta ja ulkomaiselta festivaalilta. Halusin esittää musiikkia, jonka tiesin olevan esiintyjille läheisintä. Luotin siihen, että oma innostuksemme Festivo-tiimin kanssa välittyy yleisölle. En muista hetkeäkään epäröineeni, naurahtaa Gothoni.

Gothoni on pyrkinyt siihen, että yleisö on saanut tilaisuuden seurata heille tutuiksi tulleiden taiteilijoiden kehitystä sekä tutustua koko ajan uusiin persoonallisuuksiin.

Mark Gothoni iloitsee siitä, että täksi vuodeksi on taas mahdollistunut orkesterivierailu. Suurenmoisista nuorista suomalaismuusikoista koottu Jousia-yhtye pitää Festivossa Rauman debyyttinsä konserttimestari Janne Nisosen johdolla. Nisonen toimii Tapiola Sinfoniettan konserttimestarina.

Mark Gothoni uskoo vahvasti, että nuori japanilainen pianovirtuoosi Takashi Yamamoto tulee valloittamaan yleisönsä. Varsovan Chopin-kilpailun yleisön suosikki tulee ensimmäistä kertaa Suomeen. Yamamoto on tehnyt menestyksellistä yhteistyötä viime vuosina Yuko Miyagawa kanssa Japanissa.

Yhteiskunnan sivulliset- konsertin ohjelmanumerot Ralf Gothonin erikoisalaa

Schubert on aina ollut Markin isälle Ralf Gothonille hyvin läheinen. 70-luvun lopusta lähtien Ralf on ainoana muusikkona maailmassa esittänyt koko Schubertin yli 600 laulua käsittävän Lied-tuotannon, usean eri laulajan kanssa.

– Luonnollisestikin hänen suhteensa tuohon Liedin mestariin on ainutlaatuisen intensiivinen, toteaa Mark Gothoni.

Forellikvinteton ohella Ralf on viime vuosien aikana esittänyt Schnittken pianokvintettoa erityisen paljon sekä opettanut ja luennoinut molemmista useassa musiikkikorkeakoulussa ympäri maailmaa.

Schnittke, joka joutui elämään Neuvosto-Venäjällä yhteiskunnan ulkopuolella, kuvastaa musiikissaan 150 vuotta myöhemmin samoja tuntemuksia kuin Schubert. Ralf Gothoni itse tunsi Schnittken henkilökohtaisesti ja työsti tämän kanssa yhdessä useata teosta säveltäjän asuessa viimeiset elinvuotensa Saksassa. Schnittke kuoli Festivoviikon aikana v. 1998.

Tsekeissä vaikutti neljä erilaista säveltäjäpersoonaa

Tarinoita Böömissä -konsertissa kuultavista säveltäjistä Josef Suk, joka oli Dvorakin oppilas ja myöhemmin tämän vävy, ihaili suuresti mestarinsa kamarimusiikkia. Opettajan vaikutus kuuluu pianokvartetossa op. 1. Teoksessa pääsee oikeuksiinsa silti myös Sukin oma, pitkälle kehittynyt sävelkieli. Mozart Piano Quartet on esittänyt edellä mainittua harvinaista teosta muutamia kertoja, viimeksi Lontoossa marraskuussa 2010, selventää Gothoni.

Smetanan pianotrio on kypsän mestarin käsialaa. Vaikka Smetanan musiikki on niin tsekkiläistä kuin vain mahdollista, hänen sävelkielensä kuitenkin poikkeaa selkeästi Dvorakin ja Sukin käyttämästä.

Janacek taas poikkeaa kaikista muista slaavilaisista säveltäjistä hyvin persoonallisen harmonioidensa ja rytmiensä vuoksi, ja määriläisenä ei häntä oikein tsekkinä voi pitääkään.

Espanjalaisen ja ranskalaisen musiikin vastakkainasettelu

– Hyvä kokki ei sekoita esim. lihapullia ja kalakeittoa. Espanjalainen ja ranskalainen musiikki sopivat yleensä erinomaisesti yhteen, mutta hyvin harvoin esim. saksalaisen musiikin kanssa, sanoo Gothoni.

– Kun rakentaa ohjelmavalinnoissa siltoja eri säveltäjien välille, niin se onnistuu esimerkiksi Saint-Saënsista Beethoveniin, mutta ei juurikaan esim. Debussysta Haydniin tai De Fallasta Mozartiin. Chansons-Canciones-konsertissa suurin erikoisuus on Turinan pianokvartetto, joka on täynnä eläviä espanjalaisia sävyjä ja jopa flamenco-rytmiikkaa. Mozart Piano Quartet esittää tätä teosta hyvin mielellään.

Talvinen matka – Pysähdyshetki todellisten kysymysten äärelle

Winterreise on elämänkatsomuksellinen teos niin runojensa kuin musiikkinsakin puolesta. Ralf Gothonin mielestä Wilhelm Müllerin runous on valitettavan usein liian pinnallisesti ymmärrettyä.

– On suuri onni, että runojen vertauskuvallisuus kosketti niin voimakkaasti Schubertia, että hän sävelsi kaksi historian syvällisintä laulusarjaa. Die Schöne Müllerin ja Winterreisen ovat vaativimmat kamarimusiikilliset kokonaisuudet, korostaa Ralf Gothoni.

Molemmat teokset saattavat seurata laulajaa ja pianistia halki koko elämän, aina uudelleen kaikkein syvimpiä tuntemuksia koskettaen. Ralf Gothoni on vuodesta 1964 lähtien ollut jatkuvassa yhteydessä kumpaankin teokseen. Winterreisen matkan hän on tehnyt 150 kertaa suurimmissa konserttisaleissa ja oopperataloissa mm. Martti Talvelan, Jorma Hynnisen, Peter Schreierin, Walton Grönroosin ja Håkan Hagegårdin kanssa. Ralf Gothoni esitti Tom Krausen kanssa teoksen vuonna 1985 Rauman Pyhän Ristin kirkossa, joka muistetaan hyvin merkittävänä tapahtumana. Teos merkitsee nykyisen pinnallisen kulttuurin aikana mahdollisuutta pysähtyä edes hetkeksi todellisten kysymysten äärelle – ja kuulla niille vastauksia.

– Iloitsen siitä, että Festivon ohjelmisto keskittyy edelleen merkittävimpiin kamarimusiikkiteoksiin ja että konserttipaikkana on kaunis ja soiva Pyhän Ristin kirkko, joka tarjoaa Schubertin sävelille niille kuuluvan hiljentyneen atmosfäärin, ihastelee Ralf Gothoni.

Festivon esiintyjät ovat tänä kesänä Ralf Gothoni, Jousia Ensemble, baritoni Arttu Kataja, basisti Tuomo Matero, viulisti Elina Vähälä, sopraano Pia Freund, sellisti Yoko Miyagawa, pianisti Takashi Yamamoto, viulisti Mark Gothoni sekä Mozart Piano Quartet.

Yhteistyökumppanit ovat TVO, Länsi-Suomen Kesäyliopisto, Posiva, Raumaster, Rolls-Royce, Hollming, Minerva, Länsi-Suomen OP, Satakunnan taidetoimikunta, Rauman kaupunki, Delta, Polartherm, Oras, Länsi-Suomi, Opetusministeriö, Rauman seurakunta ja Eurajoen kunta.

Liput myynnissä 24.3 alkaen Lippupisteen kautta sekä 1.4 alkaen Rauman kaupungin yhteispalvelupiste Pyyrmannissa.

Rauman Festivo järjestetään 4.-10.8.2011.

http://www.raumanfestivo.fi