15.06.2011

Rauman Festivo soi myös kaduilla ja kahvilassa

Rauman elokuu tarjoaa maksuttomia makupaloja ja muuta oheisohjelmaa

Festivo-viikolla on taas tänä vuonna tarjolla runsaasti ilmaiskonsertteja ja kiinnostavaa oheisohjelmaa. Päivittäin esiintyy katusoittajia vanhan kaupungin alueella, ja Café Salin matineoissa voi kuunnella lounaan jälkiruuaksi klassisen musiikin makupaloja. Lasten konsertissa soittimien kirjo pääsee oikeuksiinsa kun eri-ikäiset musiikinopiskelijat esittelevät taitojaan. Lisäksi jousisoitinleiriläiset konsertoivat Eurajoella ja Raumalla.

Tangoa ja kansansävelmiä

Café Salissa kuullaan perheduon tulkitsemana tulisista tangoistaan tunnettua Piazzollaa. Oboisti Timo Kettula Pori Sinfoniettasta ja hänen Rauman musiikkiopistossa pianonsoittoa opiskeleva poikansa Aki Knaappila esittävät Piazzollan lisäksi Järnefeltiä, Merikantoa ja bosnialaisia kansansävelmiä.

Kitaraduo Katri Jussila ja Vesa Holopainen soittavat lauantaina 6. elokuuta. Katri ja Vesa ovat opiskelukavereita Metropoliassa Helsingissä. Katri on jo valmistunut kitaransoiton opettajaksi ja opettaa Rauman musiikkiopistossa. Hän tekee jatko-opintoja Metropoliassa.

Sellokvartetti Celim sunnuntaimatineassa

Sunnuntaina 7. elokuuta voi iltapäiväkahvin lomassa kuunnella Celim-sellokvartettia. Kvartetin muodostavat Eeva Vaahtoranta, Iida Hirvola, Sakari Kivinen ja Lauri Kärrylä. Syksyllä 2009 perustetun Celim-kvartetin jäsenistä tulee kaikista musiikin ammattilaisia. Viime kesänä kvartetti konsertoi muun muassa Satasoitto-kamarimusiikkifestivaalilla ja Vuojoen kartanossa.

Maanantain 9.8. matineataiteilijana esiintyy viulisti Hanne Lund. Seuraavana päivänä kuullaan pianotrioa, jossa soittavat pianisti Tuukka Vähätalo, viulisti Pauliina Rahiala ja sellisti Sakari Kivinen. Soittajat ovat Turun musiikkiakatemian kasvatteja. Lakia opiskeleva Tuukka Vähätalo toimii myös Festivon konserteissa sivunkääntäjänä.

Viimeisenä tapahtumapäivänä keskiviikkona 10. elokuuta on vuorossa Lontoossa asuva upeaääninen mezzosopraano Aino Konkka säestäjänään pianisti Pasi Porttikivi. Ohjelman Kansallisromantiikkaa kesäpäivänä säveltäjäniminä ovat Melartin, Madetoja ja Kuula.

Soittajia kävelykadulla

Katusoittoa kuullaan Festivo-viikon jokaisena päivänä. Kauppa- ja Kuninkaankatu ovat kävelykatuna vielä festivaalin alkupäivinä ja se tuo kaivattua rauhaa katusoittajille ja heidän yleisölleen.

Perjantaina ja lauantaina 5. ja 6. elokuuta pidetään koko päivän kestävä katusoittotapahtuma, jonka järjestää viime kesästä tuttu viuluvirtuoosi Teemu Kupiainen. Esiintyjät ovat pääosin Festivon avajaiskonsertissa esiintyviä Jousia Ensemblen soittajia. Musiikki soi puolesta päivästä alkaen tasatunnein eri puolilla puukaupunkia. Perjantain soitot päättyvät akustisesti mainioilla Pyhän Kolminaisuuden kirkon rauniolla ja lauantaina Pyhän Ristin kirkon kupeessa.

Muita katuesiintyjiä ovat Celim-kvartetti, viulutaiteilija Iris Saviaukin oppilaat Sara Leppänen ja Isela Halonen, jotka esiintyvät katusoittajina jo kolmatta vuotta peräkkäin. Saviauk ohjaa myös KoHuVi-trion viuluoppilaita Aino Juuruskorpea ja Viivi Osmosta sekä kontrabasisti Lempi Levomäkeä.

Kaduilla ja torilla kuullaan myös nuoria huilunsoittajia Roosa Kotilaista, Noora Vihervirtaa ja Jessika Sihvosta. Katusoittajiksi ovat lupautuneet myös saksofonia soittava Sofia Jalonen ja kitaraa soittava Hanna Turta. Vaikka esiintyjiä jo nyt on kiitettävästi mukana, otetaan katusoittoihin mielellään vielä lisää soittajia.

Jousisoitinleiri täyttyi nuorista soittajista

Festivo-jousisoitinleirille, joka pidetään Eurajoen Kristillisellä opistolla 31.7.–6.8 välisenä aikana, ilmoittautui määräajassa maksimimäärä 27 nuorta viulun, alttoviulun ja sellonsoiton opiskelijaa. He saavat leirillä henkilökohtaista ohjausta sekä opettelevat soittamaan yhdessä eri kokoonpanoissa. Opettajina toimivat Minna Koskinen, Eeva-Maija Talasma ja Vesa Vaahtoranta. Yhtyeitä ohjaa Stefan Kavén. Pianosäestyksestä vastaa Anna Ramstedt. Kaikille avoimet leirikonsertit pidetään perjantaina 5.8. klo 14.00 Eurajoki-salissa ja lauantaina 6.8. klo 14.00 Posellissa. Leiritoimintaa koordinoi Iida Hirvola.

Kiinnostavia käyntikohteita Festivo-viikolla

Festivon näyteikkuna avautuu taas Kuninkaankadulla heinäkuussa. Ikkunassa on tietoa päivän konserteista ja esiintyjistä. Paikallisissa hotelleissa on myös Festivon konserteista kertovat vihkoset.

Viulunrakentaja Marko Pennanen siirtää verstaansa Raumalle Festivo-viikon ajaksi. Hän on paikalla verstaalla viikonloppua lukuun ottamatta. Hänen työskentelyään voi käydä seuraamassa Savilankatu 2:n pihalla olevassa punaisessa mökissä, jonne on käynti myös Kuninkaankadulta sisäpihan kautta. Pennanen aloittaa Rauman Konserttiyhdistyksen tilaaman nimikkoviulun valmistuksen syksyllä 2011.

Yleisö pääsee soittamaan päivittäin Winnovassa opiskelijatyönä valmistettua Glockenspiel-kellopelisoitinta Anundilanaukiolla opastajan johdolla. Soittimella saadaan aikaan mahtavia musiikkielämyksiä ja luvassa on näytteitä muun muassa Sibeliuksen ja Brahmsin sinfonioista.

Lipunmyynti aikataulussa

Festivon konserttilippujen myynti on sujunut tasaiseen tahtiin. Suurinta kiinnostusta on herättänyt Cansons – Canciones konsertti 9.8., johon on enää muutamia paikkoja vapaana. Posellin konsertit yleensäkin kiinnostavat eniten, mutta niihin on paikkoja rajoitetusti. Taiteilijaesittelyt ja koko viikon konserttiohjelmat sisältävä ohjelmakirja on valmistunut ja se on myynnissä Pyyrmannissa kahden euron hintaan.

Rauman Festivo 4.-10.8.2011

http://www.raumanfestivo.fi