01.04.2009

Rauman Festivo ranskalaistunnelmissa

Klassisen musiikin festivaali Rauman Festivo tarjoaa elokuussa 11 kamarimusiikkikonserttia ja 14 kansainvälisen tason esiintyjää sekä katusoittoja ja kahvilamatineoita. Ohjelmassa on paljon ranskalaisten säveltäjien musiikkia, teosten ensiesityksiä Festivossa sekä sovituksia kuuluisien mestareiden sävellyksistä. Konsertit pidetään Raumalla, Eurajoella ja Kodisjoella. Yleisötavoite on 2.000 kuulijaa.

Avajaiskonsertti maanantaina 3.8. Rauma-salissa alkaa erikoisuudella, ranskalaisen naissäveltäjän Mélanie Bonisin Pianokvartetolla, joka kuullaan nyt ensimmäistä kertaa Suomessa.

– Bonis on yksi musiikinhistoriassa tuntemattomaksi jääneitä säveltäjiä, jolla kuitenkin on hyvin merkittävä yli 300 teoksen tuotanto. Hänen aikanaan 1900-luvun vaihteessa naissäveltäjät olivat harvinaisia ja Mélanie Bonis joutuikin julkaisemaan suurimman osan tuotantoaan Mel Bonis -nimellä. Nyt Bonis on nousemassa suuren yleisön tietoisuuteen ja suosioon maailmalla, kertoo Festivon taiteellinen johtaja, viulutaiteilija Mark Gothoni.

Japanilaisen Toshiro Mayuzumin jännittävä teos Bunraku soolosellolle kuvaa perinteisen japanilaisen marionettiteatterin musiikkia. Lisäksi kuullaan tšekkiläisen Bohuslav Martinun ja Johannes Brahmsin sävellyksiä. Konsertissa esiintyvät Mozart Piano Quartet (Paul Rivinius, piano, Peter Hörr, sello, Hartmut Rohde, alttoviulu ja Mark Gothoni, viulu) ja sellisti Yuko Miyagawa. Yle nauhoittaa konsertin.

Tiistaina 4.8. aloitetaan Posellissa lastenkonsertilla, jossa esiintyvät Rauman musiikkiopiston oppilaat. Illalla on vuorossa Eurajoen oman pojan, basso Mika Kareksen konsertti. Säestäjänä toimii pianotaiteilija Jussi Rinta. Ohjelmisto Oopperalavoilta kattaa nimensä mukaisesti edustavan otoksen ooppera-aarioita tunnettuilta säveltäjiltä, kuten Wagner, Verdi, Sallinen ja Kokkonen. Ilta päättyy komeasti ja mahtipontisesti Etelä-Pohjalaisiin kansanlauluihin.

Sanattomat laulut konsertti keskiviikkona 5.8. kunnioittaa säveltäjämestareita Felix Medelssohn, jonka syntymästä on kulunut 200 vuotta ja Yrjö Kilpinen, jonka kuolemasta on kulunut 50 vuotta. Kilpinen tunnetaan suurena liedlaulun mestarina, mutta hänen säveltämänsä Sonaatti sellolle ja pianolle on erittäin harvoin kuultu. Lisäksi ohjelmassa on Rachmaninovia ja Schumannia. Illan esiintyjinä ovat itävaltalais-syntyinen pianisti Andreas Frölich, Yuko Miyagawa ja Mozart Piano Quartet.

Torstaina 6.8 iltapäivällä on erinomainen tilaisuus kuulla parhaita Makupaloja viikon ohjelmasta, kuten ranskalaisten säveltäjien Camille Saint-Saënsin ”Joutsen” sellolle ja pianolle, Francis Poulencin Hotel ja Voyage á Paris sopraano Pia Freundin esittämänä sekä argentiinalaisen Astor Piazzollan ”Kesä” Neljästä Vuodenajasta pianotriolle. Makupaloja soittavat Hartmut Rohde, Yuko Miyagawa, Andreas Frölich ja Mark Gothoni.

Torstai-illalla on vuorossa Eurajoen kirkkokonsertti, joka tänäkin vuonna tulee olemaan yksi viikon koho-kohdista loistavan ohjelman ja mittavan esiintyjäkaartin vuoksi. Musiikkia keisarin hovista konsertti alkaa Joseph Haydnin Pianotriolla Es-duuri. Haydnia pidetään klassismin musiikin ensimmäisenä suurena säveltäjänä ja jousikvarteton isänä. Schubertin laulut Im Frühling, Gretchen am Spinnrade, Romanze aus Rosamunde ja Der Musehnsohn esittää sopraano Pia Freund. Konsertin päättää Suomen ensiesityksenä Beethovenin kollegan ja ystävän Ferdinand Riesin suurenmoinen sovitus Beethovenin ”Eroica”-sinfoniasta pianokvartetille. Eurajoen kirkossa siis todellakin kuullaan kokonainen Beethovenin sinfonia. Illan taiteilijoina Pia Freund, Yuko Miyagawa, Andreas Frölich ja Mozart Piano Quartet.

Ilta Pariisissa konsertti perjantaina Posellissa on ranskalaisten säveltäjien ja romantiikan ajan musiikin juhlaa. Mélanie Bonisin Sellosonaatti, Camille Saint-Saënsin ”Joutsen” orkesterisarjasta Eläinten karnevaali ja Pianokvartetto B-duuri sekä Poulencin, Chaussonin, Hahnin ja Bernsteinin ranskalaiset laulut tummuvassa elokuun illassa täyttävät vaativimmankin musiikinkuuntelijan ja romantikon toiveet. Illan esiintyjinä Mozart Piano Quartet, Pia Freund, Andreas Frölich ja Yuko Miyagawa.

Uutena konserttipaikkana tänä vuonna on Kodisjoen 300-paikkainen puukirkko. Lauantain iltapäivä-konsertin säveltäjänimet ovat Bach ja Mozart, joiden säveltämä intiimi musiikki jousisoittimille yhdistyy puisen kirkon idylliseen akustiikkaan. Yuko Miyagawa, Peter Hörr, Hartmut Rohde ja Mark Gothoni soittavat. Konserttiin on järjestetty bussikuljetus Raumalta.

Il Vento – illan tuulahdus puhalletaan viiden soittajan voimin Pyhän Ristin kirkossa lauantaina 8.8. Klarinetisti Tuulia Ylösen johtamassa puhallinkvintetossa soittavat oboeta Veera Pesu, käyrätorvea
Tommi Viertonen, fagottia Bridget Allaire-Mäki ja huilua Matti Närhinsalo. Il Vento syntyi vuonna 2006 Raumalla, jolloin yhtye oli esiintymässä Festivossa. Ohjelmisto koostuu Dmitri Šostakovitšin (sov. Jerry Smith) Polkka baletista Kulta-aika (1929-30), virolaisen Peter Vasksin Musiikkia kuolleelle ystävälle (1981), Maurice Ravelin (sov. Mason Jones) Couperinin muistomerkki (1914-17) ja Carl Nielsenin Puhallinkvintetto A-duuri.

Päätöspäivänä sunnuntaina on perinteisesti esiinnytty Vuojoen Kartanossa, niin tänäkin vuonna. Kartanon ainutlaatuiset puitteet antavat mahdollisuudet monenlaisiin konserttivariaatioihin. Nyt on vuorossa brunch-konsertti. Maittavan aamiais-lounaan jälkeen saadaan nauttia Kamarimusiikin helmiä kartanolla konsertin annista. Sergei Prokofjevin Marssi oopperasta Rakkaus kolmeen appelsiiniin, Pablo Casalsin harvoin kuultu Song of Bird, Fritz Kreislerin Liebesfreud & Liefesleid sekä Camille Sain-Saënsin Barcarolle pianokvartetille.

Festivon päätöskonsertti Buenos Airesista Budapestiin pidetään sunnuntai-illalla 9.8. Rauma-salissa. Silloin päästään tunnelmoimaan kuuluisan tangovirtuoosin Astor Piazzollan säveltämän ja hänen ystävänsä, italialaissyntyisen sellisti José Bragaton sovittaman Neljä vuodenaikaa pianotriolle tahdissa. Unkarilais-syntyisen Ernst von Dohnányin Sextetto C-duurin sävelet kuljettavat kuulijat takaisin vanhalle mantereelle.

Katusoitot. Rauman kauppatorilla on aamupäivisin katusoittoa, jota esittävät Rauman musiikkiopiston opiskelijat sekä raumalaiset ja satakuntalaiset muusikot. Katusoittajien haku on parhaillaan meneillään. Soittajiksi voivat ilmoittautua talkooperiaatteella kaikki asiasta kiinnostuneet klassisen musiikin soittajat ja kokoonpanot, taitavat musiikin harrastajat, musiikin opiskelijat ja ammattilaiset. Yhteyshenkilönä on Piia Eskola, puh. 044 0770 118. Lisätietoa www.raumanfestivo.fi -> katusoitot.

Festivaalikahvilana Festivo-viikon ajan toimii Café Sali torin laidalla. Kahvilassa kuullaan päivittäin musiikkimatineoita, joissa soittavat eri instrumenttien taitajat.

Festivoviikolle on mahdollista varata majoituspaketteja, jotka käsittävät 1-2 yön yöpymisen Hotelli Vanhassa Raumassa tai BW Hotel Raumanlinnassa sekä konserttiliput 1-2 konserttiin. Bed&Breakfast -periaatteella voi varata myös yksityismajoituksen Vanhan Rauman puutalomiljööstä. Festvaalipaketteja välittää Matkatoimisto Matka-Atlas Raumalla, puh. (02) 8378 6840, www.matka-atlas.fi.

Lipunmyynti. Festivon lippuja myyvät kaupungin yhteispalvelupiste Pyyrman, puh. (02) 834 3020, Lippupiste, p. 0600 900 900 ja markkinointiyhteistyökumppanit. Hyväksymme maksuvälineeksi Smartum-
ja Tyky Kuntoseteli+ -palvelusetelit. Lipun hintaan sisältyy koko viikon kattava, tasokas ohjelmakirja.

Festivon markkinoinnissa tehdään yhteistyötä paikallisten yhdistysten Rauman Akateemiset Naiset, Soroptimist of Rauma, Rauman Kansalliset Seniorit, Rauman Inner Wheel ja Eurajoen Inner Wheel kanssa. Myös Rauman kaupungin kanssa on markkinointiyhteistyösopimus. Festivo on mukana Satakunta kruunaa Senaatintorin –maakuntajuhlassa Helsingissä 4.-6.6. markkinoimassa Satakunnan ainoaa klassisen musiikin festivaalia. Lauantaina 6.6. klo 13-14 Senaatintorin lavalla esiintyy Il Vento puhallinkvintetto.

Festivoa ovat tänä vuonna tukeneet paikallisen yrityselämän lisäksi mm. Satakunnan Taidetoimikunta ja Opetusministeriö.

Rauman Festivo musiikkipäivät järjestetään 3.-9.8.2009.

http://www.raumanfestivo.fi