02.08.2011

Rauman Festivo aloittaa nuorekkaasti

Rauman 28. Festivo-viikko tarjoaa taiteellisen johtajan Mark Gothonin suunnitteleman monimuotoisen konserttiohjelmiston, jossa useat teokset ovat harvoin esitettyjä helmiä sekä pienimuotoisia sävellyksiä jousisoitinkokoonpanoille. Päivisin kaupunkikuvaa elävöittävät eri estradeille levittäytyvät katusoitot ja intiimit musiikkimatineat festivaalikahvilassa. Festivoon odotetaan 2.000 kuulijaa.

Avajaiskonsertissa torstaina 4.8. Rauma-salissa esiintyy ensi kertaa Raumalla 13 nuoresta suomalaismuusikosta koottu Jousia Ensemble -yhtye konserttimestari Janne Nisosen johdolla. Orkesterin suurimpia valttikortteja ovat yhtenäinen fraseeraus, hengitys sekä yhteinen tulkinnallinen päämäärä. Jousia Ensemblen laaja ohjelmisto koostuu barokista tähän päivään.

– Konsertissa kuullaan yksi Mozartin tunnetuimmista kamarimusiikkiteoksista Eine kleine Nachtmusik, kertoo Mark Gothoni.

Eurajoella Schnittkeä ja iki-ihana Schubertin Forellikvintetto

Ennen Eurajoen konserttia 5.8. on mahdollisuus kuulla pianotaiteilija Ralf Gothónin konserttiesittely seurakuntakeskus Tapulissa. Schubert on aina ollut Gothonille hyvin läheinen. 70-luvun lopusta lähtien hän on ainoana muusikkona maailmassa esittänyt koko Schubertin yli 600 laulua käsittävän Lied-tuotannon usean eri laulajan kanssa.

Schubertin Forellikvintetossa ja Schnittken Pianokvintetossa soittavat Gothónin lisäksi viulististit Elina Vähälä ja Mark Gothoni, alttoviulisti Hartmut Rohde, sellistit Yuko Miyagawa ja Peter Hörr sekä kontrabasisti Tuomo Matero.

Eurajoen konserttiin on bussikuljetus Savilanpuistosta Raumalta klo 17:30.

Oppilaskonsertti ja japanilaista sharmia

Lauantain iltapäivällä pääsevät esiintymään Eurajoella 31.7.-6.8. pidettävän jousisoitinleirin nuoret oppilaat. Päätöskonsertti kuullaan Posellissa klo 14.

Illalla Posellissa soittavat kotimaassaan Japanissa huippusuosittu sellisti Yuko Miyagawa ja nuori japanilainen pianovirtuoosi Takashi Yamamoto. Varsovan Chopin-kilpailun yleisön suosikki tulee ensimmäistä kertaa Suomeen. Yamamoto ja Miyagawa ovat tehneet menestyksellistä yhteistyötä viime vuosina. Konsertissa kuullaan säveltäjävirtuoosien Chopinin, Lisztin ja Rahmaninovin piano- ja sellomusiikkia parhaimmillaan.

Tsekkiläisten säveltäjien ilta

Tarinoita Böömissä -konsertissa sunnuntai-iltana säveltäjäniminä ovat Josef Suk, Antonín Dvořák, Leoš Janáček ja Bedřich Smetana. Tarjolla on harvinaista herkkua, sillä Mozart Piano Quartet on esittänyt Sukin harvinaista Pianokvartettoa vain muutamia kertoja, viimeksi Lontoossa marraskuussa 2010.

Konsertin päättää Smetanan traaginen ja tummasävyinen Pianotrio, jonka esittävät Yamamoto, Vähälä ja Miyagawa.

Lapsiesiintyjät ja Winterreise sävähdyttävät aina uudelleen

Lapsilla on perinteisesti Festivossa aina oma konserttinsa. Tänä vuonna se on maanantaina 8.8. Posellissa. Esiintyjinä on Rauman musiikkiopiston oppilaita ja Mozart Paino Quartet. Lastenkonserttiin oli tarjolla runsaasti esiintyjiä ja valitut oppilaat ovat hyvin motivoituneita ja harjoittelevat tunnollisesti konserttia varten myös kesäaikana.

Iltakonsertti Winterreise Pyhän Ristin kirkossa on Ralf Gothonille nostalginen, sillä hän esitti sen Festivon alkuaikoina Tom Krausen kanssa samassa paikassa. Tällä kertaa lauluosuudesta vastaa Saksassa loistavaa uraa luova baritoni Arttu Kataja.

– Schubertin säveltämä laulusarja Winterreise on vaativa kamarimusiikillinen kokonaisuus, kertoo Ralf Gothoni. Olen esittänyt sen urani aikana 150kertaa suurimmissa konserttisaleissa ja oopperataloissa eri solistien kanssa.

Gothoni itse myös esittelee laulusarjan tuntia ennen konserttia.

Päivällä salonkimusiikkia – illalla espanjalaista ja ranskalaista tunnelmointia

Festivon perinteinen iltapäivän kahvikonsertti pidetään tiistaina 9.8. Posellissa. Silloin kuullaan Mozartin ja Straussin salonkimusiikkia, Beethovenin Taikahuilu-oopperan pohjalta sävelletyt variaatiot sello-pianoduon esittämänä, Listztin Unkarilainen rapsodia sekä Chopinin briljeeraava poloneesi pianolle ja sellolle. Konsertissa esiintyy suurin osa viikon taiteilijoista, kuten Vähälä, Rohde, Mozart Piano Quartet, Hörr, Ralf Gothóni, Yamamoto ja Miyagawa.

Illalla teemana on espanjalaisen ja ranskalaisten musiikin vastakkainasettelu. Chansons – Canciones -konsertin suurin erikoisuus on Turinan Pianokvartetto, joka on täynnä eläviä espanjalaisia sävyjä ja jopa flamenco-rytmiikkaa. Sopraano Pia Freund pääsee myös ääneen esittäen Chaussonin viimeiseksi jääneen, kohtaloon alistuvan sävyisen teoksen Chanson perpétuelle (Lakkaamaton laulu) sekä de Fallan Seitsemän espanjalaista kansanlaulua. Illan huipentaa Faurén Pianokvartetto, jota aikanaan esitettiin Pariisin salongeissa, mutta kelpaa nykyään suuremmille konserttisaleille. Yle Radio 1 nauhoittaa konsertin.

Seniorikonsertti ja Soirée Finale! päättävät Festivon

Saga Seniorikeskuksen päiväkonsertissa 10.8. kuullaan poimintoja koko viikon ohjelmasta Festivo-taiteilijoiden esittämänä. Päätöskonsertissa Rauma-salissa brittiläisen säveltäjän Frank Bridgen Fantasia fis-molli jousikvartetille herättää henkiin Tudorien Englannissa 1500-1600-luvuilla kukoistaneen yksiosaisen sävellysmuodon, fantasian. Muina säveltäjäniminä ovat harvemmin kuullut Lekeun Nocturne ja Brittenin Kabareelaulut. Illan päättää Beethovenin vauhdikas Kummitus. Se onkin piste i:n päälle koko Festivo-viikolle. Päätöskonsertin juontaa toimittaja Minna Lindgren. Konsertin jälkeen yleisöllä on tilaisuus jäädä jakamaan tunnelmia ja keskustelemaan taiteilijoiden kanssa.

Oheistoiminnat täydentävät Festivo-viikon

Päivittäiset katusoitot ja salimatineat sekä viulunrakentaja Marko Pennasen verstas ja Glockenspiel-kellopelisoitin tarjoavat yleisölle mielenkiintoista nähtävää ja kuultavaa.

http://www.raumanfestivo.fi