27.07.2010

Rauman Festivo aloittaa Euroopan ensiesityksellä 2.8.

Rauman 27. Festivo-viikko tarjoaa taiteellisen johtajan Mark Gothonin suunnitteleman monimuotoisen konserttiohjelmiston, jossa on teosten ensiesityksiä, harvoin kuultavien säveltäjämestarien teoksia, useita Chopinin ja Schubertin sävellyksiä sekä paljon 1900-luvulla sävellettyä musiikkia. Päivisin kaupunkikuvaa elävöittävät eri estradeille levittäytyvät katusoitot ja intiimit musiikkimatineat festivaalikahvilassa.

Heti avajaiskonsertissa kuullaan Euroopan ensiesityksenä japanilaisen Takehiko Yamadan sovitus Prokofjevin orkesterisarjasta Romeo & Julia. Festivon ensiesityksenä puolestaan kuullaan tiistaina 3.8. Unelmien illassa Beethovenin Jousikvartetto sekä päätöskonsertissa 8.8. Olli Mustosen Sellosonaatti.

Muita viikon kohokohtia ovat Robert Schumannin pianoteokset Kreisleriana ja Kolme romanssia, Chopinin Pianoteokset sekä sunnuntaina 8.8. esitettävä Ilmari Hannikaisen Pianokvartetto. Kiinnostavia ovat myös harvemmin kuultavat säveltäjänimet Telemann, Kovacs, Cassado ja Gliére, joiden kaikkien pienimuotoisia teoksia kuullaan lauantaina 7.8. Kodisjoella.

Esiintyjinä nuoria suomalaisia musiikintaitajia

Festivossa esiintyy tänä vuonna huomattava joukko nuoria suomalaisia kamarimuusikkoja, joista kaikki silti jo ovat saavuttaneet merkittävää kansainvälistä karrieeria, kertoo Mark Gothoni taiteilijavalinnoistaan.

Turkulaislähtöinen pianistikomeetta Henri Sigfridsson esiintyy paljon Keski-Euroopan ja Japanin konserttilavoilla. Kiinnepaikkana on Berliini, jossa hän toimii pianonsoiton professorina Hans Eisler –musiikkikorkeakoulussa. Myös pianotaiteilija Terhi Dostal konsertoi Berliinistä käsin, jossa hän toimii muun muassa Konzerthausin taiteellisena suunnittelijana. Nix-pianokvartetin jäsenenä hän on esittänyt ja nauhoittanut monia suomalaisia, harvemmin kuultuja romanttisia sävellyksiä yhdessä viulisti Pauliina Valtasaaren, alttoviulisti Lilli Maijalan ja sellisti Markus Hohdin kanssa.

La Donna Barbara konsertin esiintyjät, barokin musiikkiin erikoistuneet sopraanot Katja Juhola ja Minna Nyberg, useissa ammattiyhtyeissä soittava cembalisti Marianna Henriksson sekä lukuisia ooppera- ja musikaalirooleja tehnyt basso-baritoni Janne Myllylä ovat kaikki nuoren polven huippuammattilaisia klassisen musiikin alueella.

Konserttien perusesiintyjäjoukon muodostaa kansainvälinen Orpheus-jousikvartetti, jossa soittavat amerikkalainen viulisti Timothy Summers, Mark Gothoni, hollantilainen alttoviulisti Emile Cantor sekä romanialaissyntyinen sellisti Laurentiu Sbarcea. Sooloesiintyjinä eri kokoonpanoissa soittavat espanjalainen klarinettivirtuoosi José Luis Estellés ja japanilainen huippusellisti Yuko Miyagawa.

Erilaisissa konserttisaleissa jokaisessa oma tunnelmansa

Konserttipaikkoina Raumalla ovat Kulttuuritalo Poselli, Rauma-sali, Pyhän Ristin ja Kodisjoen kirkko, kaupunginteatteri, Villa Tallbo ja Saga Seniorikeskus. Eurajoella konsertoidaan Kustaa Adolfin kirkossa. Kahvilamatineoiden pitopaikka on festivaalikahvila Café Sali torin varrella.

Uutuutena konserttiesittelyt, juonnettu konsertti, tapaamiset taiteilijoiden kanssa, lapsiparkki ja bussikuljetukset

Ennen konserttia tapahtuvat konserttiesittelyt toteutetaan tänä vuonna kahden konsertin osalta. Musiikkipiireissä tunnettu toimittaja Minna Lindgren perehdyttää asiasta kiinnostuneet kuulijat Eurajoen kirkkokonsertissa keskiviikkona 4.8. kuultavien Mozartin Klarinettikvinteton ja Schubertin Jousikvinteton saloihin sekä perjantain 6.8. iltapäivän kahvikonsertin säveltäjiin ja heidän teoksiinsa. Esittelyt alkavat tuntia ennen konsertteja. Päätöskonsertissa Minna Lindgren toimii juontajana.

Maanantaisen 2.8. avajaiskonsertin ja La Donna Barbara –konsertin jälkeen perjantaina 6.8. yleisöllä on tilaisuus jäädä jakamaan tunnelmia ja keskustelemaan taiteilijoiden kanssa.

Päätöskonsertin yhteyteen on järjestetty lapsiparkki, jonne voi jättää leikki-ikäiset perheenjäsenet hoitoon konsertin ajaksi. Eurajoen ja Kodisjoen konsertteihin on bussikuljetus Savilanpuistosta Raumalta.

Naissopraanot valloittavat festivaalikahvilan

Kahvilamatineoihin on ilmoittautunut tänä vuonna peräti viisi upeaa sopraanoa, iloitsee kahvila- ja katusoittovastaava Piia Eskola. Nämä ovat Kaisa Hannula, Aino Konkka, Ulla Paakkunainen, Katja Juhola ja Minna Nyberg. Heitä säestävät pianistit Pasi Konkka, Anna-Leena Penttinen ja cembalisti Marianna Henriksson.

Muita kahvilaesiintyjiä ovat viulisti Pauliina Rahiala ja sellisti Eeva Vaahtoranta sekä viulisti Pasi Eerikäinen, jota säestää pianolla Emil Holmström. Kahvilamatineat soitetaan maanantaista lauantaihin klo 13 ja niihin on vapaa pääsy.

Katusoittajat ja Polkratas Köör kaupungilla

Festivo-viikolla voi nauttia pääosin klassisesta musiikista koostuvasta katusoitosta, jota on tarjolla kahdesti päivässä kauppatorilla tai sen lähiympäristössä sekä Teatteriravintola Ankkurissa.

Katusoitot avaa maanantaina 2.8. klo 11.30 tämän hetken tunnetuin suomalainen katusoittaja, alttoviulisti Teemu Kupiainen. Soiton lisäksi hän kertoo erillisessä tilaisuudessa tiistaina 3.8. vaiherikkaista matkoistaan maailmalla katusoittajana. Matkalla mukana ollut valokuvaaja Stefan Bremer tuo Raumalle ainutlaatuisen valokuvanäyttelynsä kaksikon Intian matkalta. Ilmaiseen tilaisuuteen Posellissa tiistaina klo 14 on helppo poiketa kaupunkiasioinnin yhteydessä.

http://www.raumanfestivo.fi