09.08.2016

Rauma Festivo vakuutti monipuolisuudellaan

Rauma Festivo on lunastanut paikkansa elokuisten festivaalien joukossa. Yleisömäärä pysyi viimevuotisen ennätyksen tasolla: noin 3500 kuulijaa osallistui Rauma Festivon konsertteihin. Vuoden teema ”Carpe diem!” aukesi yleisölle viimeistään festivaaliviikon huipentaneessa H-hetki Da Capo -konsertissa, jossa avajaiskonserttiin äänestetyt kappaleet kuultiin harjoitusprosessin läpikäyminä uudelleen. Muusikoiden yhteissoitto oli rentoa ja energistä. Viikon yhdessä olo kuului soitossa rohkeutena, hauskanpitona ja luottamuksena. Taiteellisen johtajan Jan Söderblomin järjestämä kokeilu avasi yleisölle harjoitusprosessin ja konserttitilanteen uudella, avoimemmalla tavalla.

Viikon aikana kuullut konsertit tarjosivat hemmottelua kaikille yleisössä. Lavalla loistaneet taiteilijat olivat oman instrumenttinsa ehdottomia huippuja, jotka heittäytyivät innolla ohjelmiston tarjoamiin haasteisiin. Tutut teokset kuten Schubertin Rosamunde-kvartetto ja Stravinskyn Sotilaan tarina olivat täynnä oivalluksia. Christoffer Sundqvist, Markus Hohti, Paula Sundqvist ja Emil Holmström muiden muassa avasivat tulkinnoillaan tottuneellekin kuulijalle uuden maailman.

Viikon aikana musiikkia kuultiin monipuolisesti keskiaikaisista sävelistä jazziin ja Eppuihin, unohtamatta kamarimusiikin helmiä. Perjantai-illassa Rauma-sali täyttyi Mikko Perkolan viola da gamban tummista sävyistä, jotka yhdistyivät saumattoman luontevasti Jukka Perkon taiturilliseen saksofonismiin ja suvereeniin improvisointiin. Asiakaslähtöisyyden nimissä yleisö pääsi osallistumaan konsertin sisältöön ehdottamalla tunnetiloja ja paikkoja, joiden toteuttamiseen osallistuivat myös Söderblom, Hohti ja Holmström.

Festivaalin helmenä esiin nousi Anne Frank –monologiooppera, jossa yhdistyivät auttamisen ajankohtaisuus ja koskettavuus Mia Huhdan sisäistyneestä tulkinnasta. Rauma Festivo onnistui luomaan puitteet laadukkaalle oopperatuotannolle. Lontoolainen pianisti Sohpia Rahman puolestaan loisti useassa konsertissa viikon aikana ja iahstutti yleisöä kertomalla elävästi esittämistään teoksista. Carpe diem –päivän yllätyksenä hän tarjosi täysipainoisen resitaalin, jossa kuultiin muun muassa Lisztiä ja Schubertia.

Nyt kolmatta vuotta Rauma Festivon toiminnanjohtajana toiminut  Anna Grundström on tyytyväinen festivaaliviikkoon.

– Henkilökohtaisesti iloitsen siitä, että uusia yleisöjä ja yhteistyökumppaneita on löytynyt. Rauma Festivo on väriläiskä ja timantti kaupungin kulttuuritarjonnassa, joka osuu yhä useamman tielle.  Konsertit ovat nyt kaikkien ulottuvilla. Olkoon ne jatkossakin meille kaikille ilon, ylpeyden ja energian lähde, tiivistää Grundström.

Rauma Festivo järjestetään seuraavan kerran 8.-12.8.2017. Tällöin taiteellisena johtajana toimii jälleen basso Mika Kares ja juhlinnan kohteena on itsenäinen Suomi.

www.raumafestivo.fi