27.04.2021

Rauma Festivo kutsuu nauttimaan elämästä elokuussa

Viulisti, ohjaaja Siljamari Heikinheimo aloittaa kolmivuotisen kauden kamarimusiikkifestivaali Rauma Festivon taiteellisena johtajana vuonna 2021. Heikinheimon suunnittelema, 38. kertaa järjestettävä festivaali rakentuu teeman Kahdeksan elämännautintoa ja seitsemän kuolemansyntiä ympärille. Raumalla 3.–7. elokuuta kuullaan kahdeksan nyt julkaistavan konsertin lisäksi Carpe diem -yllätyskonsertteja yli 30 taiteilijan voimin. Lipunmyynti aloitetaan toukokuussa alle kolmanneksella salien kapasiteeteista, ja myytävien lippujen määrää päivitetään koronaepidemiaa ja siihen liittyviä viranomaisohjeita tarkasti seuraten. Osa konserteista myös striimataan.

Rauma Festivon omana näyttämötuotantona toteutetaan saksalaisamerikkalaisen Kurt Weillin (1900–1950) satiirinen teos Seitsemän kuolemansyntiä (Die sieben Todsünden, 1933) Bertolt Brechtin tekstiin. Pääosaa esittää kansainvälisillä oopperalavoilla menestynyt sopraano Tuuli Takala, ja lisäksi rooleissa nähdään Jasper Leppäsen, Akseli Ferrandin, Sampo Haapaniemen ja Henri Uusitalon muodostama solistinen mieslaulukvartetti. Oopperan 15-henkisenä soitinkokoonpanona toimii Helsinki Chamber Soloists Tomas Djupsjöbackan johdolla. Teoksen ohjaava Siljamari Heikinheimo kertoo teoksen tulkinnasta: ”Minulle teoksen aiheeksi nousee julkisuuden ja menestyksen tavoitteleminen ja siihen vaikuttavat tarkoitusperät. Brechtin libretto on paikoin jopa kyyninen, mutta Weillin musiikki tekee tarinasta inhimillisen. Teos sijoittuu kabareenkatkuiselle 1930 -luvulle, mikä on ehdottomasti se vuosikymmen mille haluaisin aikamatkustaa sen ollessa mahdollista. Elokuussa Raumalla se ON mahdollista meille kaikille! Visuaalisesti tunnelmaan meidät johdattaa valosuunnittelija Olivia Pohjola, jonka kanssa odotan innolla yhteistyötä.”

Aikamme ristiriitaisuus, ennakoimattomuus ja epävarmuus tunkeutuvat osaksi ihmisten jokapäiväistä elämää. Unescon maailmanperintökohteeksi tunnustaman Vanhan Rauman ympäristöä hyödyntävät festivaalin muut konsertit pysähtyvät iloa, nautintoa ja toivoa tuottavien aiheiden äärelle.

Yksi elämännautinnoista on taide, joka toteutetaan yhteistyössä Rauman taidemuseon kanssa: harpisti, taidemaalari Laura Hynninen maalaa livenä kaksi Caroline Shaw’n (s. 1982) jousikvartettoteosta kirkkaan pleksin kummallekin puolelle ja täydentää konsertin omalla musiikillaan. Liikkumisesta ammentava nautinto koetaan tanssija, koreografi Auri Aholan ja alttoviulisti Atte Kilpeläisen konsertissa. Näyttelijä, laulaja Vuokko Hovatta sekä kitaristi Jarmo Saari ja trumpetisti Mikko ”Gunu” Karjalainen johdattavat runon ja laulun yhdistelmällä nautinnoista kaivatuimpaan, lepoon kulttuurikuppila Brummin hämyssä. Schumann ja Madetoja toimivat kokemusasiantuntijoina unelmoinnin ja haaveilun saralla pianisti Anna Laakson ja sellisti Lauri Kankkusen tulkitsemina.

Raumalaisen pitsinnypläysperinteen uudistajana tunnetun Tarmo Thorströmin ja raumalaislähtöisen, monialaisissa rooleissa viihtyvän Eero Grundströmin yhteisprojekti on rakkaudentunnustus käsitöille, joka samalla juhlistaa Rauman vanhan kaupungin 30. vuotta Unescon maailmanperintökohteena. Festivaalin ajaksi vallattava ulkorakennus Vanhassa Raumassa muuttuu musiikin ja käsityön yhteensulautumisessa moniaistilliseksi elämyskonsertiksi. Vanha Rauma on pääroolissa myös spontaaniuteen kutsuvassa Carpe diem -päivässä, kun yllätyskonsertit soivat tasatunnein. Ystävyys on otsikkona Eurajoen kirkossa kuultavassa Helsinki Chamber Soloists -yhtyeen konsertissa, jossa Brahmsin toinen sinfonia soi kesäidyllin onnea. Vierailulle saadaan myös Molli-Kissa ja Duuri-Hiiri (Siljamari Heikinheimo viulussa ja Salla Pynssi pianossa), jotka muistuttavat leikin ja suurien tunteiden tärkeydestä.

Pääsymaksuttomat kahvilakonsertit, kulttuurikeskustelujen Festivo-torit ja lapsille suunnattu muu ohjelma julkaistaan myöhemmin, kun rajoitukset elokuulle ovat selvillä.

Kulttuurikuppila Brummissa su 24.5.2021 pidetyn iloisen julkaisuLIVEn voit katsoa Rauma Festivon youtube-kanavalla tämän linkin kautta: https://youtu.be/iir3w03NqyU