25.02.2022

Rauma Festivo kieputtaa hurmokseen elokuussa

Viulisti, ohjaaja Siljamari Heikinheimo on kutsunut tanssitaiteilija Auri Aholan taiteelliseksi partnerikseen suunnittelemaan Rauma Festivo -kamarimusiikkifestivaalin elokuun ohjelman. Nyt julkaistavan yhteistyön tulos on Hurmos! -teemainen, riemukkaasti eri taiteenlajeja breakdancesta oopperaan ja sirkuksesta elokuvaan yhdistävä viisipäiväinen festivaali Vanhan Rauman idyllissä.

Taituruuden anarkiaa tutkiva konsertti tuo lavalle muun muassa virtuoosiviulisti Petteri Iivosen, maailmanluokan sirkustaiteilija Jay Gilliganin ja breakdancen euroopanmestari Jimi Kettusen. Paganinin, Ravelin ja Tšaikovskin musiikin lisäksi konsertissa kuullaan Tytti Arolan teoksen kantaesitys. Siinä viulistit Terhi Paldanius ja Eriikka Maalismaa tutkivat virtuoositeettiin läheisesti liittyvää kehollisuutta. Teosta varten on valmistettu erikoisjousi, jonka ohjaamiseen tarvitaan kaksi soittajaa.

Kulttuuritalo Posellin intiimissä tilassa koetaan kolmelle laulajalle ja jousikvartille sovitettu versio Giacomo Puccinin oopperasta Tosca (1899. Siljamari Heikinheimon ohjaaman ja Auri Aholan koreografioiman Tosca-oopperan nimiosan laulaa maailmalla Puccini-rooleistaan ylistetty sopraano Marjukka Tepponen. Poliisipäällikkö Scarpian roolin laulaa amerikkalaislähtöinen baritoni Kevin Greenlaw, ja taidemaalari Cavaradossina on walesilainen tenori Sam Furness. Laura Hynninen langenneen mutta suojelevan enkelin roolissa live- ja vartalomaalaa väreiksi ja muodoiksi esityksen osana näkyville sen, mitä libretto ei lausu ääneen: henkilöhahmojen toivon ja tuhon teemat.

Alice Guy-Blachén (1873–1968) varhaisia, herkullisesti sukupuolirooleja ruotivia fiktiolyhytelokuvia Germaine Tailleferren, Francis Poulencin ja Anna Noran musiikkiin yhdistävään Väkevä, salattu virta -konsertti kulttuurikuppila Brummissa avaa ikkunan sekä menneeseen että nykyiseen maailmaan naisen näkökulmasta. Eturivin jazzmuusikot Mikko Gunu Karjalainen, Ville Herrala ja Jaska Lukkarinen esittävät Marzi Nymanin genrerajat romukoppaan kiepauttavan kvinteton jazztriolle sekä viululle ja pianolle Heikinheimon ja pianisti Tiina Karakorven kanssa. Eurajoen kirkossa hurmioidutaan hiljaisesta riemusta Schubertin ja Pärtin jousiteosten kautta. Festivossa ensimmäistä kertaa esiintyy mm. sellisti Senja Rummukainen.

Auri Aholan ja Jimi Kettusen ohjaamassa ja koreografioimassa Battle-näyttämöteoksessa Rauma-salin lavalle astuu kaksi huippuammattilaisten joukkuetta: toisen muodostavat lastenkulttuurin valtionpalkinnon vuonna 2019 saanut rap-artisti Ailu Valle ja ballerina Auri Ahola, toisen moninkertaisesti palkitun Kamus-kvartetin ensiviulisti Terhi Paldanius ja breakdancen Euroopan mestari, b-boy Jimi Kettunen. Seremoniamestarina toimii jazztrumpetisti Mikko Gunu Karjalainen. Ailu Valle ja Auri Ahola tuovat Sepän talon otteen Aholan teoksesta Viehâ (Väki), jossa käsitellään menetyksen, luopumisen, yhteisön ja toivon teemoja saamelaiskulttuurin näkökulmasta. Samassa konsertissa kuullaan raumalaislähtöisen Esko Grundströmin teos.

Festivaalin avausesitys Metamorfooseja tutkii maailman ja ihmisen suhdetta. Monitaiteellinen kokonaisuus toteutetaan Rauma Festivon ja Rauman Taidemuseon yhteistyönä. Teemu Mäen ohjaamasta, musiikkia, tanssia ja videotaidetta yhdistävän kokonaisuuden sisarteos on Rauma Triennaleen rakentuva installaatio.

Pääsymaksuttomat kahvilakonsertit, kulttuurikeskustelujen Festivo-torit ja lapsille suunnattu muu ohjelma julkaistaan toukokuussa 2022. Lipunmyynti aloitetaan 15.3.2022.

Rauma Festivo järjestetään 2.-6.8.2022.

raumafestivo.fi

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

15.12.2022

Elämysten ja ilon juhla-Festivo elokuussa 2023

Viulisti, ohjaaja Siljamari Heikinheimo on kutsunut kirjailija, dramaturgi Aina Bergrothin taiteelliseksi partnerikseen elokuun ensimmäisellä viikolla 2023 järjestettävää Rauma Festivoa suunnittelemaan. 40 vuotta täyttävän kamarimusiikkifestivaalin teemana on Juhlat. Jaettu ilo ja valoisat, inspiroivat elämykset ovat tärkeitä erityisesti vaikeina aikoina: juhlien…

Lue lisää

22.07.2022

Rauma Festivo: Kolmen festivaalin tilausteos kysyy, kuinka äidin kuoleman voi kestää

Rauma Festivo, Kuhmon Kamarimusiikki ja Meidän Festivaali tilaavat kamarioopperan säveltäjä Sampo Kasuriselta ja kirjailija, dramaturgi Aina Bergrothilta. Uusi teos kuullaan kaikilla kolmella festivaalilla kesällä 2023. Ohjaaja Siljamari Heikinheimon kiinnostus oopperaklassikkojen esittämisen haasteisiin nykypäivänä johti Puccinin…

Lue lisää