30.08.2018

Rauma Festivo jatkaa kahden taiteellisen johtajan voimin

Yhdessä kokeminen synnyttää yhteisymmärrystä

Tämän vuoden kamarimusiikkifestivaali Rauma Festivossa ylistettiin yhteispeliä. Yhdessä tekemisen ja kokemisen ytimessä olivat hengästyttävän inspiroivat konsertit. Festivaali teki yleisöennätyksensä: yhdeksän pääsymaksullisen konsertin ja 33 pääsymaksuttoman tilaisuuden yhteenlaskettu kävijämäärä oli hieman yli 4000. Palefacen, Niko Kumpuvaaran, Ninni Poijärven ja Kamus-kvartetin Pandoran lipas -konsertti kulttuurikuppila Brummissa keräsi täyden salin yleisöä. Myös Lastenmusiikkiorkesteri Ammuun! konsertti Rauma-salissa oli loppuunmyyty.  Yhteistyö yli taidelajien tuotti ainutlaatuisia esityksiä: kuvataiteilija Jani Ruscican ja Lönnströmin Taidemuseon Flatlands riemastutti osana Carpe diem -päivää. Kuvataiteilija Jaakko Niemelän videoteos Nostalghia (2017) huipensi Rauman Kamarikuoron konsertin.

Rauma Festivon uutuutena oli puhetilaisuudet Rauman pääkirjastossa. Paneelikeskustelu (CMI:n asiantuntija Hussein al-Taee, tutkija Minna Säävälä, kansanedustaja Matti Vanhanen ja sosiologi Burhan Hamdon) ja tutkija Minna Säävälän esitelmä avasivat yhteistyön teemoja laajasti ja innostavasti. Festivo-toreilla viikon taiteilijoiden ja raumalaisten kulttuurivaikuttajien (mm. kirjailija Tapio Niemi ja EMMAn kokoelmaintendentti Henna Paunu) keskustelut käsittelivät mm. taiteiden ja tieteiden välisiä yhteyksiä. Lönnströmin Taidemuseon kanssa yhteistyössä toteutettu, kaikille avoin Kaikki soittaa! -työpaja vietiin myös raumalaisiin päiväkoteihin. Kahvilakonserttien lisäksi pääsymaksuttomia konsertteja kuultiin ympäri vanhaa Raumaa perinteisen Carpe diem -päivän pihakonserttien myötä. Rauman Poikasoittokunnan ja kiinalaisen Changzhou Youth Orchestran yhteiskonsertti tuotti huikean kulttuurien kontrapunktin, kun Festivon taiteellinen johtaja Jan Söderblom harjoitti ja johti orkesterin yhteisesityksen Rauma Festivon päätteeksi.

Jan Söderblomin kokoama taiteilijajoukko loi Posellin, Rauma-salin, Rauman Pyhän Ristin kirkon ja Eurajoen kirkon konserteista mukaansatempaavia ja mieleenpainuvia kokonaisuuksia. Yleisön juhlimia kohokohtia olivat mm. avajaiskonsertissa kuultu Mozartin Divertimento Söderblomin, alttoviulisti Emma Nymanin ja sellisti Johannes Rostamon esityksenä; sopraano Kajsa Dahlbäckin suvereeni Enkelten harmonia -konsertti Suomen vanhan musiikin ykkösketjun säestyksellä ja kitaristi Ismo Eskelisen sekä Kamus-kvartetin hienostuneesta hillittömäksi yltynyt Boccherinin Fandango-kvintetto.  Pianisti Aura Gon vuoroin runollinen, vuoroin kuohuva heittäytyminen Ravelin ja Brahmsin musiikin myötä sytytti Rauma-salin Steinwayn täyteen loistoon.

 

Rauma Festivo jatkaa kahden taiteellisen johtajan voimin

Rauma Festivo jatkuu seuraavat neljä vuotta vuosittain vuorottelevien taiteellisten johtajien suunnittelemana. Sopimusta on jatkettu sekä tämän vuoden taiteellisen johtajan Jan Söderblomin että ensi vuonna vuoron saavan basso Mika Kareksen kanssa.

Molemmille johtajille työskentelytapa on ollut mieluinen: ohjelman kypsyttelyaikaa jää runsaammin. Toisistaan irralliset vuorovuodet takaavat myös kuulijalle monipuolisen kokonaisuuden vuodesta toiseen.

Vuoden 2018 Festivon ohjelman suunnitteli viulisti, kapellimestari Jan Söderblom. Söderblom on toiminut Rauma Festivon taiteellisena johtajana vuosina 2012-14 ja sen jälkeen aina parillisina vuosina. Seuraavaksi vuorokapula siirtyy eurajokelaislähtöiselle, maailman merkittävimpiä oopperalavoja kiertävälle Mika Karekselle. Kares on Festivon taiteellisena johtajana vuonna 2019 kolmatta kertaa ja jatkaa tehtävässään aina parittomina vuosina.

  1. Rauma Festivo järjestetään 6.–10.8.2019