30.07.2012

Rauma Festivo aloittaa ”Aikojen alussa” -konsertilla

Rauma Festivon 29. musiikkiviikko 5. – 11.8. tarjoaa taiteellisen johtajan, kapellimestari ja viulutaiteilija Jan Söderblomin suunnitteleman konserttiohjelmiston, jossa liikutaan ajassa ja musiikissa keskiajalta Rauman syntyvaiheiden kautta nykypäivään.

Esiintyjinä on monipuolinen joukko eri aikakausien musiikin taitajia sekä maailmaa kiertäviä suomalaisia kamarimuusikkoja. Viikon yhtenä teemana on aika. Päivisin kaupunkikuvaa elävöittävät eri estradeille levittäytyvät katusoitot ja intiimit musiikkimatineat festivaalikahvilassa.

Festivo tarjoaa kuulijoilleen tänä vuonna 12 konserttia. Sunnuntaista lauantaihin kestävällä klassisen musiikin viikolla kuullaan eri aikakausien musiikkia 1100-luvulta nykypäivään. Esimerkkinä konsertissa kuljettavasta huikeasta aikajanasta on keskiviikon 8.8. kirkkokonsertti, jossa esitetään keskiaikaisia ranskalaisia truveerilauluja ja saksalaisia Minne-lauluja sekä nykysäveltäjä Saariahon elektroniikalla tehostettu Écho!

Muita viikon säveltäjänimiä ovat muun muassa Haydn, Schönberg, Mozart, Bach, Vivaldi ja Sallinen. Pääosa konserteista pidetään Kulttuuritalo Posellissa. Sen lisäksi konsertoidaan Saga Seniorikeskuksessa ja Rauman Pyhän Ristin kirkossa sekä Kustaa Aadolfin kirkossa Eurajoella.

Esiintyjinä useita kokoonpanoja ja yhtyeitä

Musiikkiviikolla esiintyy alansa huippuammattilaisista koostuvia kokoonpanoja, kuten Artende-kvartetti, keskiaikaisen musiikin yhtye Oliphant, Baccano-barokkiyhtye, lauluyhtye Straumr sekä Pori Sinfonietta solistinaan maamme valovoimaisimpiin sopraanoihin lukeutuva Piia Komsi.

Pianotaiteilijat Arto Satukangas ja Kalle Randalu, sellistit Riitta Pesola ja Marko Ylönen, alttoviulistit Rémi Moingeon ja Dalia Stasevska sekä klarinetisti Tuulia Ylönen soittavat kamarimusiikkia eri kokoonpanoissa.

Musiikki soi myös kaduilla ja kahvilassa

Kaduilla Vanhan Rauman alueella kuullaan yhteensä 30 ilmaista katusoittotapahtumaa. Niissä soittavat raumalaiset nuoret muusikot, Sari ja Antti Saarisen muodostama Duo Braccio Helsingistä sekä alttoviulisti ja katusoittaja Teemu Kupiaisen johtama Mozart-kvartetti. Kvartetissa soittavat hänen lisäkseen sellisti Riitta Pesola, viulistit Eriikka Maalismaa ja Johanna Tuikka. Mozart-kvartetilla on perjantaina ja lauantaina viisi noin tunnin kestävää esiintymistä, jolloin he soittavat Mozartin jousikvartettoja.

Torstaipäivän katusoitot on nimetty Carpe diem – tartu hetkeen! tapahtumaksi. Esiintyjät ovat Festivon taiteilijoita. Soitto alkaa kello 11:04 torilla ja päättyy kello 18:09 Nyplääjäpatsaalle. Päivän aikana suunnistetaan eri soittopaikkojen välillä erityisen tapahtumakartan avulla. Erikoiset soittoajat määräytyvät merkittävien historiallisten tapahtumien mukaan.

Lisäksi pidetään sunnuntaista alkaen päivittäin kello 13 musiikkimatinea Café Salissa. Kahvilassa kuullaan piano-, sello-, saksofoni- ja viulumusiikkia mezzosopraanolla ja baritonilaululla säestettynä.

Festivo-jousisoitinleirillä soitetaan ja viihdytään

Eurajoella järjestetään musiikkileiri 5.-11.8. välisenä aikana viulun, alttoviulun ja sellonsoiton opiskelijoille. Leirillä annetaan yksilöllistä opetusta ja opetellaan soittotaitoja ja yhdessä soittoa. Leiriä koordinoi Satakunnan taidetoimikunta.

http://www.raumanfestivo.fi