22.03.2012

Pyörteitä näyttämölle Oulun Musiikkijuhlilla

Oulun Musiikkijuhlat ja Jojo – Oulun tanssin keskus toteuttavat to 22.3. ja pe 23.3. Madetojan salilla yli 50 vuotta kantaesitystään odottaneen suomalaisen kokoillan baletin Pyörteitä. Uuno Klamin ja Kalevi Ahon säveltämässä baletissa myyttisen Sammon taonta –tarinan teemat yhdistävät orkesteriteoksen, nykytanssikoreografian sekä modernin näyttämökuvan ainutlaatuiseksi elämykseksi.

Pyörteitä -teoksella on ollut värikäs ja epäonninen historia; esitystä ei ole koskaan saatu valmiiksi, vaikka kantaesityspäivämääriä on sovittu useita kertoja. Teoksen kantaesitykselle varattiin ensimmäisen kerran paikka Kansallisoopperan kaudelle 1958-59, mutta Klami ei saanut kunnianhimoista teostaan valmiiksi. Säveltäjän kuoltua yllättäen vuonna 1961 kolminäytöksi suunniteltu baletti jäi vuosikymmeniksi unohduksiin. Myöhemmin Kalevi Ahoa pyydettiin täydentämään teos kolminäytöksiseksi kokoillan baletiksi.

Alpo Aaltokosken Pyörteitä -koreografian kantaesitys sai ensi-iltansa Aleksanterin teatterissa 25. elokuuta 2011 Sinfonia Lahden levytyksen kanssa. Teos nousee ensimmäistä kertaa kokonaisuudessaan näyttämölle Oulussa. Tanssijoina nähdään alpo aaltokoski companyn kaksitoista tanssijaa, jotka ovat suomalaisen nykytanssin huipulta. Tanssijat ovat Janne Aspvik, Johanna Ikola, Jyrki Kasper, Ahto Koskitalo, Kaisa Launis, Jouni Majaniemi, Heidi Naakka, Tuovi Rantanen, Samuli Riik, Esete Sutinen, Mariano Vega ja Emmi Väisänen. Oulu Sinfonian kapellimestarina toimii Jaakko Kuusisto. Lavastuksesta ja projisoinnista vastaa Alisha Davidow sekä valosuunnittelusta Matti Jykylä. Pukusuunnittelu on Marja Uusitalon käsialaa.

Pyörteitä Oulun Musiikkijuhlilla to 22.3.2012 klo 19 Madetojan salissa.
Toinen esitys pe 23.3.2012 klo 19.
Teos toteutetaan yhteistyössä Jojo – Oulun Tanssin Keskuksen kanssa.

Etusivu