31.10.2022

Pyhäinpäivän syvällisiä tunnelmia ja säveliä Kaakon Kamarimusiikin Syyssoitossa

Kaakon Kamarimusiikin kolmas Syyssoitto soi viikonloppuna Klamilassa ja Haminassa. ”Tänä vuonna hiljennymme pyhäinpäivänä vakavien tuntojen äärelle. Perjantain konsertissa Schubertin Winterreise – Talvinen matka vie olemassaolon ja kuoleman teemojen äärelle. Lauantain konsertin omistamme Ukrainalle ja siellä edelleen jatkuvan sodan kärsimykselle ja uhreille”, tiivistää festivaalin taiteellinen johtaja Jukka Merjanen.

Talvinen matka – liedmusiikin kulmakivi

Perjantaina 4.11. kello 19 Klamilan kirkossa kuultava Franz Schubertin Winterreise – Talvinen matka, on yksi lied-teosten ehdoton kulmakivi. Se on Wilhelm Müllerin runoihin sävelletty upea 24 laulun kokonaisuus, joka on kiehtonut laulajia ja pianisteja sekä kuulijoita jo lähes 200 vuoden ajan. Se kertoo morsiamensa jättävästä miehestä, joka talven hyytävään viimaan paetessaan ajautuu kohtaamaan ongelmiaan ja kipupisteitään, porautuen yhä syvemmälle olemassaolon ja ihmisenä elämisen suuriin kysymyksiin ja merkityksiin. Teoksen esittäminen sopii erityisen hyvin pyhäinpäivän läheisyyteen, sillä siinä käsitellään myös kuoleman teemoja. Laulujen joukosta löytyy hyvinkin tuttuja melodioita, joita pitkään lied-duona yhteistyötä tehneet taiteilijat bassobaritoni Erik Rousi ja pianisti Justas Stasevskij tulkitsevat taiturillisesti.

Pro Ukraina – säveltäjämestareita ja ukrainalaisia uusia tuttavuuksia

Pyhäinpäivän, lauantain 5.11. kello 17 Simeon-salin konsertissa saadaan kuulla tuttujen säveltäjämestareiden Sibeliuksen ja Brahmsin teoksia heidän nuoruusvuosiltaan. Sibelius sävelsi Loviisa-trion ollessaan 23-vuotias ja Brahms oli vieläkin nuorempi hänen säveltäessään ensimmäisen pianotrionsa vain 20-vuotiaana. Brahms oli tosin tunnettu suuresta itsekriittisyydestään ja hän tekikin ensitriostaan yli 30 vuotta myöhemmin korjatun version, joka kuullaan trion Jukka Merjanen, Samuli Peltonen ja Justas Stasevskij esittämänä. Lisäksi konsertissa kuullaan vielä kaksi ukrainalaista helmeä – ”Ukrainan Sibeliuksen” eli Mykola Lysenkon Elegia sellolle ja pianolle sekä Myroslav Skorykin iki-ihana Melodia viululle ja pianolle. Myroslav Skoryk (1938-2020) karkotettiin perheensä kanssa Siperiaan hänen ollessaan 9-vuotias. Elegia on yksi hänen soitetuimmista sävellyksistään ja se on noussut Ukrainan sodan aikana ukrainalaisille erityisen tärkeäksi.

Tuemme Ukrainaa!

Ensimmäistä kertaa Kaakon Kamarimusiikissa mukana oleva pianisti, ukrainalaistaustainen Justas Stasevskij muistuttaa, että pyhäinpäivänä on myös erityinen hetki muistaa kaikkia Ukrainan sodan uhreja:

”Kaikista ukrainalaisten kärsimyksistä ja uhrauksista riippumatta, ukrainalaiset ovat yhdentyneet tämän sodan aikana uskomattomalla tavalla ja he todellakin uskovat, että lopulta tämä sota tullaan voittamaan ja että Ukrainalle koittaa viimein tulevaisuus osana läntistä arvoyhteisöä. He näkevät valon tämän kaiken pimeyden keskellä ja sitä on heille tuonut muun muassa suomalaisten suuri tarve auttaa heitä. Suomalaiset tietävät Ukrainan kohtalon hetket paremmin kuin monen muun maan kansalaiset. Ukrainassa on alkamassa pian uusi ja arvaamaton vaihe talven tullessa ja onkin erityisen tärkeää auttaa heitä nyt. Ei siis suostuta siihen, että tästä sodasta tulisi yksi jatkuva kurja arkipäiväinen uutinen maailmalta, vaan pidetään huoli siitä, että tehdään tälle loppu meidän avullamme.”

Lauantain konsertin lipputulot ohjataan kokonaisuudessaan Ukrainan tukemiseen Stasevskijn ja hänen sisarustensa Dalia Stasevskan ja Lukas Stasevskijn organisoiman keräyksen ja Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n kautta.

”Olemme sekä vieneet että lähettäneet avustuskuormia eri alueille; alussa Etelä-Ukrainaan Mykolajevin alueelle ja myöhemmin myös Harkovan ja itä-Ukrainan alueelle. Avustuskuormissa on ollut kaikkea, mitä on milloinkin tarvittu Ukrainassa eniten, lääkkeitä, makuupusseja, lämpimiä vaatteita, sidostarvikkeita ym. Nämä on ensimmäistä kertaa lukuunottamatta viety Ukrainaan autoilla, jotka on sitten avustuskuorman lisäksi lahjoitettu Ukrainaan. Saamme tietoa akuuteista tarpeista suoraan Ukrainasta ja usein myös suoraan rintaman läheisyydestä. Tavoitteenamme on ollut päivittää tietoja avustuskuljetuksistamme mahdollisimman paljon, jotta ihmiset pystyisivät olemaan todellakin avustuskuormien kaikissa vaiheissa mukana. Toimintaamme voi seurata facebook-sivulta ”Humanitaarinen apu Ukrainaan” ja ennen joulua on tarkoitus aloittaa taas seuraavan avustuskuorman kokoaminen”, kertoo Justas Stasevskij.

Kaakon Kamarimusiikin Syyssoiton ohjelma

Perjantai 4.11. kello 19, Talvinen matka – Winterreise

Klamilan kirkko, Museotie 1903, 49860 Klamila
Franz Schubert: Winterreise
Erik Rousi, bassobaritoni, Justas Stasevskij, piano
Liput 25 €, sisältää kahvituksen konsertin jälkeen

Konserttimatka Kotkasta ja Haminasta Klamilaan / Liikenne Vuorela Oy
Aikataulu:
17.45 Kotka, linja-autoasema
18.00 Karhula, linja-autoasema
18.15 Hamina, linja-autoasema
18.40 Saapuminen Klamilaan
19.00 Konsertti alkaa
Kahvit konsertin jälkeen, sitten kotimatkalle.
Hinta 35 € / henkilö sisältäen konserttilipun ja kuljetuksen.
Varaukset: Liikenne Vuorelan toimistolta, 05 347 8466 tai toimisto@liikennevuorela.fi
Lisätietoja: https://liikennevuorela.fi/matkat/kaakon-kamarimusiikin-syyssoitto/

Lauantai 5.11. kello 17, Pro Ukraina

Simeon-sali, Pikkuympyräkatu 34, 49400 Hamina
Jean Sibelius: Pianotrio C-duuri ”Loviisa”
Myroslav Skoryk: Melody a-molli viululle ja pianolle
Mykola Lysenko: Sorrow (Elegia) sellolle ja pianolle
– Väliaika-
Johannes Brahms: Pianotrio nro 1, op. 8

Jukka Merjanen, viulu, Samuli Peltonen, sello, Justas Stasevskij, piano
Liput 25 € / 50 € tukilippu

Syyssoiton lippuja myy Lippupiste kaikissa myyntipaikoissa sekä verkossa lippu.fi Lipunmyynti konserttipaikoilla alkaa tuntia ennen konserttia ovelta.

www.kaakkofestival.fi
www.facebook.com/kaakonkamarimusiikki/
https://www.facebook.com/humanitaarinenapuukrainaan

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

22.05.2024

Maailmanluokan oopperaa Haminassa: Toscan muotokuva – kamarisovitus Giacomo Puccinin oopperasta Tosca

Rauma Festivon alkuperäistuotanto, Toscan muotokuva, aloittaa kolmen esityksen kiertueen torstaina 6.6. klo 18 Haminan Simeon-salista yhteistyössä Kaakon Kamarimusiikin kanssa. Muut esitykset:  pe 7.6. klo 19 Helsinki – Aleksanterin teatteri, la 8.6. Sigyn-sali, Turun Musiikkijuhlat. Toscna…

18.03.2024

Club For Five, oopperaa, kiertue kyliin ja kavioiden kopsetta – Kaakon Kamarimusiikki 10 vuotta

Kymmenen vuotta kamarimusiikkia kaakossa Ensimmäinen Kaakon Kamarimusiikki soi heinäkuussa 2014 Virolahdella. Aika on rientänyt siivillä ja nyt on festivaalin 10-vuotisjuhlan aika. – Vuosi on erityinen. Iloitsemme siitä, että olemme saavuttaneet tämän hienon merkkipaalun ja olemme…