24.05.2013

Pussy Riotin venäläisjäseniä Maailma kylässä -festivaalilla

Kaksi sananvapautta ja ihmisoikeuksia edistävän Pussy Riot -ryhmän venäläisjäsentä vierailee paraikaa Helsingissä. Naiset esiintyvät viikonlopun aikana useita kertoja Maailma kylässä -festivaalilla, manifestikirjan Punkrukous sananvapauden puolesta -keskustelutilaisuudessa sekä Maailman kirjat -iltamissa Cafe Mascotissa. Maailma kylässä -festivaalilla he vierailevat myös sananvapaus- ja ihmisoikeusasioita edistävän PMMP-yhtyeen keikalla.

Osa Pussy Riot -ryhmän jäsenistä esitti helmikuussa 2012 moskovalaisen kirkon yhteydessä lyhyen performanssin, jossa Neitsyt Mariaa rukoiltiin vapauttamaan Venäjä Vladimir Putinista. Tästä alkoi tuorein venäläisen oikeuskoneiston ja hallintomallin näytelmä, jota seurataan koko maailmassa.

Ryhmän kolme jäsentä tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankeuteen huliganismista. Yksi on vapautettu, mutta kaksi on yhä vangittuna. Suomessa salanimillä Headlights ja Puck esiintyvät jäsenet eivät saaneet tuomiota. Naiset pitävät henkilöllisyytensä salassa koko vierailun ajan ja esiintyvät aina maskeissa.

Suomessa vierailevat jäsenet kampanjoivat vankilassa olevien Nadezhda Tolokonnikovan ja Maria Alyokhinan vapauttamisen puolesta ja haluavat kertoa viimeisimmät uutiset tilanteesta. Keskiviikkona 22.5. Maria Alyokhina aloitti nälkälakon Beresnikyn vankileirillä vastustaakseen sitä, ettei häntä päästetty oikeudenistuntoon, jossa käsitellään hänen anomustaan ehdonalaisesta vapaudesta.

Headlights ja Puck haluavat kertoa Suomessa venäläisten poliittisten vankien tilanteesta ja mistä Pussy Riotissa on pohjimmiltaan kyse.

Pussy Riotin jäseniä on aiemmin pyydetty vierailemaan muun muassa Madonnan ja Björkin konsertteihin. He päättivät kuitenkin jättää ne mahdollisuudet käyttämättä konserttien kaupallisuuden ja ajankohtien takia. Maailma kylässä -festivaalin voittoatavoittelemattomuus ja ihmisoikeusteema vakuuttivat jäsenet. Maailma kylässä -festivaalin jälkeen he aikovat vierailla eri puolilla Eurooppaa kampanjan tiimoilta.

Pussy Riotin esiintymisajat
La 25.5. noin klo 11.35 Vierailu PMMP:n keikalla, Savanni-päälava, Kaisaniemen puistossa
La 25.5. klo 15.15 Haastattelu, haastattelijana Anna Laine, Mekong-lava Rautatientorilla
La 25.5. klo 21.00 Haastattelu Maailman kirjat -iltamissa Cafe Mascotissa
Su 26.5. klo 14.00 Haastattelu Amazon-lavalla Maailman kirjat -teltassa, Rautatientorilla

Maailma kylässä -festivaali ja Maailman kirjat
Maailma kylässä -festivaali järjestetään Helsingin Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla lauantaina 25.5. kello 11–20 ja sunnuntaina 26.5. kello 11–18. Päivätapahtumaan on vapaa pääsy. Festivaalin järjestää Kepa ry yhdessä lukuisien järjestöjen, kirjakustantamojen, viranomaisten ja oppilaitosten kanssa.

Maailman kirjat on osa Maailma kylässä -festivaalia. Rautatientorin suuressa kirjateltassa esiintyy monikulttuurinen kavalkadi kirjailijoita, runoilijoita ja muita taiteilijoita.

www.maailmakylassa.fi