11.10.2013

Purnun kesän 2014 kuraattori valittu

Aimo Tukiaisen Purnun säätiön hallitus on valinnut ensi kesän kuraattoriksi taiteilija Marja Kolun. Hän on aikaisemmin ollut mukana Purnussa taiteilijana 40-vuotisjuhlanäyttelyssä vuonna 2007.

Taidekeskus Purnu on Suomen ensimmäinen ja yhä toiminnassa oleva kesänäyttely, joka on vuosien varrella esittänyt tuoreinta suomalaista nykytaidetta ja tarjonnut yleisölle kokonaisvaltaisen taide-elämyksen. Kesällä 2014 Purnuun tuo kansainvälisyyttä WHERE ARE YOU FROM?/VARIFRÅN KOMMER DU?/MISTÄ TULET?- näyttely. Suomalaisten taiteilijoiden lisäksi näyttelyyn on kutsuttu taiteilijoita Ruotsista ja Venäjältä. Näyttely käsittelee syntymäpaikan ja kansallisuuden merkitystä ja näkymistä taiteilijan käsialassa tai hänen tuotannossaan. Teoksissa näyttäytyy ihminen eri ympäristöissä, kulttuureissa ja rooleissa.

Kesän 2014 Purnun kuraattori Marja Kolu on valmistunut kuvataiteilijaksi Kankaanpään kuvataidekoulusta vuonna 1981. Lisäksi hän on tehnyt jatko-opintoja Pietarin taideakatemiassa vuosina 1987- 88 ja opiskelee Jyväskylän yliopiston Taidekasvatuksen laitoksella. Kolu on erityisesti tunnettu mosaiikkitöistään, kuten Jyväskylän Lutakon puiston suuresta julkisesta veistoskokonaisuudesta (2008). Hän on osallistunut yksityis- ja ryhmänäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla ja hänen töitään on useissa kokoelmissa. Hän on lisäksi kuratoinut useita näyttelyitä, mm. Mäntän kuvataideviikot v.2001.

Marja Kolu on kahden läänintaiteilijajaksonsa (Keski-Suomi ja Pohjanmaa) aikana suunnitellut ja johtanut useita projekteja, jotka ovat ylettyneet rajojen yli Ruotsiin ja Venäjälle. Hän on kotoisin Kemistä, mutta asunut Väli-Suomen alueella Kuopiossa, Jyväskylässä ja Vaasassa. Kolu on toiminut aktiivisesti taidemaailmassa ja todennut kantapään kautta, kuinka asuinpaikka ja -olosuhteet vaikuttavat taiteilijan työskentelyyn. Opiskeluajoistaan saakka Kolu on seurannut taidetta naapurimaissamme, ja hän haluaa tuoda vähemmän nähtyä nykytaidetta suomalaisen taideyleisön nähtäville. Suomessa on venäläisestä taiteesta sangen stereotyyppinen näkemys. Isosta maasta löytyy kuitenkin monia erityyppisiä tekijöitä.

Marja Kolu haluaa myös laajentaa työpajatoimintaa Purnussa. Hän on järjestänyt monia yleisötyöpajoja, mm. Kokkolan asuntomessujen taidetyöpajojen johtajana. Viimeisimpänä projektina on vuonna 2013 toteutettu Potretti-kioski Vaasassa.

WHERE ARE YOU FROM?/VARIFRÅN KOMMER DU?/MISTÄ TULET?- näyttelyn teema ja taiteilijoiden teokset innoittavat ja yllyttävät näyttelyssä kävijöitä omakohtaiseen kokeiluun. Työpajojen vetäjinä toimivat kuraattorin itsensä lisäksi kesän taiteilijat. Näyttelyn yhteyteen on tarkoitus saada tila omaehtoiseen taiteen tekemiseen ja työpajatoimintaan. Viime kesän lasten taideaitta houkutteli myös aikuisia ja toimintaa halutaan laajentaa.

WHERE ARE YOU FROM?/VARIFRÅN KOMMER DU?/MISTÄ TULET?- näyttely on auki joka päivä 15.6. – 10.8.2014 klo 11- 18, näyttely ja työpajat ryhmille tilauksesta 21.5. – 31.8.2014. Kesän näyttelyn materiaali käännetään suomen lisäksi kolmelle kielelle, mikä toivottavasti houkuttelee Purnuun entistä enemmän ulkomaisia matkailijoita.

Purnun näyttely on osa Oriveden Suvi -tapahtumaa.

www.orivedensuvi.fi