25.05.2018

Puolet esityksistä naisvetoisia monitaidefestivaali Jyväskylän Kesässä

Monitaiteisen kaupunkifestivaali Jyväskylän Kesän esityksistä 51 prosenttia on naisvetoisia.

Festivaalilla esiintyviä kokoonpanoja tarkasteltiin siitä näkökulmasta, ovatko ne kokonaan naisoletettujen muodostamia tai naisvetoisia (naisoletettu solistina tai tuottajana/ohjaajana). Lukemaan on laskettu festivaalin klubien ja konserttien, lasten esitysten, puheohjelman, kevyen musiikin sekä teatteri-, tanssi- ja sirkusesitysten kokoonpanot, joita esiintyy 4.–10.7. järjestettävällä festivaalilla 49 kappaletta. Näistä 13 on kokonaan naisista koostuvia, 12 naisvetoisia ja 24 miesvetoisia.

– Tällaisten lukujen jatkuva seuranta on festivaalien kehittämisessä ja tietynlaisessa kuplan puhkaisemisessa erittäin hyödyllinen väline. Sitä saattaa kuvitella toimivansa toisin kuin mitä numerot kertovat, pohtii festivaalin toiminnanjohtaja Kyösti Ylikulju.

Festivaalin ohjelmistosta erityisesti lasten ohjelma, puheohjelma ja teatteri-, tanssi- ja sirkusohjelma on naisvetoista. Vastaavasti festivaalin sisällä järjestettävä kolmipäiväinen Puistojuhlat, joilla esiintyy kotimaisia kevyen musiikin artisteja, on sukupuolijakaumaltaan miesvoittoinen. Tämä tiedostetaan festivaalin tuotantoryhmässä.

– Monilla festareilla, myös meillä, on haasteita saada kevyen musiikin päälavoille naisia esiintymään. Kaikkien festivaalien tulisi kiinnittää tähän huomiota ja olla aktiivisesti mukana nostamassa uusia naisten vetämiä kokoonpanoja ohjelmaansa. Festarithan sen monin tavoin päättävät, keitä artisteja nostetaan esille, Ylikulju kommentoi.

Sukupuolijakauman huomionti esiintyjävalinnoissa on pitkä Jyväskylän Kesän perinne. Tasa-arvoisuus sukupuolten edustuksessa huomioitiin jo 1990-luvulta alkaen edellisen toiminnanjohtaja Tanja Rasin johdolla.

Jyväskylän Kesä on 4.–10.7. järjestettävä monitaiteinen kaupunkifestivaali. Ohjelmisto koostuu mm. kevyestä ja klassisesta musiikista, teatterista, nykysirkuksesta sekä puhe- ja elokuvaohjelmasta. Vuonna 2018 festivaalin teemana on uni ja uneksiminen.

www.jyvaskylankesa.fi