01.06.2011

Primus Ikaalinen –kilpailun ulkomaiset finalistit valittu

Seitsemännen kerran Ikaalisissa Sata-Häme Soi -festivaalilla järjestettävän kansainvälisen Primus Ikaalinen –harmonikkakilpailun ulkomaiset finalistit on valittu. Tänä vuonna kilpailussa ovat edustettuina Suomen lisäksi Saksa, Venäjä, USA, Itävalta, Ranska, Italia ja Portugali.

Suomea Primuksessa edustaa Kultaisen Harmonikan 2011 voittaja, joka saa heti seuraavana päivänä tilaisuuden mitata taitojaan seitsemän muun kansainvälisen taiturin kanssa suorassa TV-lähetyksessä. Ulkomaiset kilpailijat valitaan talven aikana useiden muiden kilpailujen ja festivaalien sekä avoimien ilmoittautumisten perusteella. Soittajat tuovat Primukseen omasta kotimaastaan ripauksen omaa kansallista musiikkiväriä, mikä tekee tapahtumasta entistä mielenkiintoisemman.

Primus Ikaalinen on suorien TV-lähetysten myötä tullut tunnetuksi eri puolilla maailmaa. Se on ainutlaatuinen kilpailun muotoon rakennettu harmonikkashow, jossa nuoret maailmanluokan taiturit pääsevät suomalaisten TV-katsojien sekä YLE:n Areenan ja satelliittikanavien kautta kansainvälisen yleisön tietoisuuteen.

Ensimmäisen Primuksen vuonna 2005 voitti Idoia Laburu Espanjan Baskimaasta. Hänen jälkeensä voittajien listaan ovat liittyneet Ranskan Dmitri Saussard, Ranskan Julien Gonzales, Italian Mario D’Amario, Uuden-Seelannin Grayson Masefield ja viime kesänä Italian Pietro Adragna. Suomalaisetkin soittajat ovat menestyneet Primuksessa hyvin: parhaiten heistä on menestynyt Sami Hopponen, jonka toisen palkinnon tuonut ”kaksintaistelu” kesällä 2007 Ranskan Julien Gonzalesin kanssa muistetaan vieläkin.

Primus Ikaalinen on ehdottomasti yksi kihelmöivimpiä Sata-Häme Soi -juhlien huippuhetkiä, jossa on lämmin ja iloinen kansainvälinen tunnelma. Primuksessa voi tuntea, kuinka musiikki yhdistää kaikki ihmiset eikä kielimuureja ole.

Sata-Häme Soi Ikaalisissa juhannuksen jälkeen 28.6.- 3.7.2011.

Primus Ikaalinen 2011 ulkomaiset finalistit:

Matthias Matzke, Saksa
18-vuotias Hohner-konservatorion kasvatti Trossingenista.
Virtuoosinen ja energinen soittaja, joka on myös digitaaliharmonikan taituri. Ensimmäinen saksalaisosanottaja Primuksessa.

Alexander Veretennikov, Venäjä
Khabarovskissa syntynyt 22-vuotias taituri, jonka eloisaa lavaesiintymistä on ilo katsella. Opiskelee klassista musiikkia Moskovassa ja varieteemusiikkia Ranskassa.

Cory Pesaturo, USA
Kansainvälinen 24-vuotias muusikko, joka opiskeli USA:ssa Bostonin konservatoriossa ja on valmistunut sieltä ainoana harmonikansoittajana. Huikea improvisoija, jonka erikoisalue on jazz. On esiintynyt jo 12-vuotiaana Valkoisessa talossa presidentti Bill Clintonille.

Danijel Stankovic, Itävalta
Euroopan musiikkipääkaupungista Wienistä kotoisin oleva 26-vuotias soittaja. Balkanilaistyylit ja mutkikkaatkin rytmit ovat hänen hallinnassaan serbialaisen syntyperän vuoksi.

Julie Blocher, Ranska
Primuksen kuopus, 16-vuotias lahjakkuus, joka on jo esiintynyt mm. Ranskan TV:ssä useissa suosituissa viihdeohjelmissa. Julkaisi ensimmäisen CD-levynsä jo 12-vuotiaana. Opiskelee Annecyn konservatoriossa jazzia ja nykymusiikkia.

Giorgio Albanese, Italia
Italian edustaja Giorgio Albanese on 25-vuotias muusikko, joka on tullut kansainväliselle harmonikkayleisölle tutuksi persoonallisesta esiintymisestään – ja komeasta rastatukastaan. Taitava soittaja, joka on kotonaan kevyen musiikin eri alueilla jazzista tangoon ja erilaisiin maailmanmusiikin tyyleihin. Berkleen (Boston, USA) yliopiston stipendiaatti. Voittanut Italiassa kahden viime vuoden aikana lähes kymmenen eri kilpailua ja musiikkipalkintoa.

Joao Barradas, Portugali
Alcobacan maineikkaasta harmonikkakaupungista kotoisin oleva 19-vuotias lahjakkuus. Barradas on voittanut nuorten klassisissa sarjoissa monia kansainvälisiä palkintoja. Taitava myös portugalilaisen fadon ja latinalaisrytmien parissa.

Primus Ikaalinen, Ikaalinen-sali, 30.6. klo 17 (kenraali), klo 20 (TV-lähetys, YLE TV2)

Etusivu