10.06.2009

Primus Ikaalinen –kilpailun ulkomaiset finalistit on valittu

Sata-Häme Soi –juhlilla Ikaalisissa järjestettävän viidennen kansainvälisen Primus Ikaalinen –kilpailun ulkomaiset finalistit tulevat tänä vuonna Makedoniasta, Venäjältä, Uudesta-Seelannista, Ranskasta, Italiasta, Kreikasta ja Serbiasta. Suomea kisassa edustaa Kultainen Harmonikka 2009 –kilpailun voittaja.

Primus Ikaalinen –kilpailu nähdään suorana TV-lähetyksenä Ikaalinen-salista perjantaina 26. kesäkuuta. Kaksi päivää aikaisemmin, keskiviikkona 24. kesäkuuta, selviää Suomen edustaja Kultainen Harmonikka –kilpailun suorassa tv-finaalissa.

Sata-Häme Soi on kutsunut kaikki Ikaalisten peruskoululaiset Primus Ikaalinen –kilpailun kenraaliin. Tänä vuonna koulun aloittavat Sata-Häme Soi –juhlien kummilapset ovat kunniavieraita Lasten Puisto –tapahtumassa.

– Olemme huomioineet lapset monella tavalla. Televisioitavien konserttien lastenlippujen hinnoissa on tänä vuonna erikoisalennus. Lasten minifestivaaliin on kaikilla vapaa pääsy. Haluamme tuoda musiikin ilon mahdollisimman monen lapsen ulottuville, onhan musiikilla ja kulttuurilla tutkitusti terveyttä edistävä vaikutus, sanoo toiminnanjohtaja Sirpa Sippola.

Sata-Häme Soi –festivaalin yli 50 konserttia ja tapahtumaa vaihtelevat tunnelmaltaan perinteisistä lavatansseista klassiseen kirkkokonserttiin ja suurista televisioitavista viihdekonserteista ja glamouria hehkuvista kilpailuista intiimeihin jazz- ja tangokonsertteihin.

Sata-Häme Soi Ikaalisissa juhannuksen jälkeen 23.–28.6.2009.

Kulttuurista hyvinvointia

Sata-Häme Soi järjestää Kulttuurista hyvinvointia –seminaarin yhteistyössä Sosiaali- ja terveysministeriön, Terveyden edistämisen politiikkaohjelman ja Ikaalisten kaupungin kanssa.

Seminaarin alustajina ovat Sosiaali- ja terveysministeriöstä ohjelmajohtaja Maija Perho ja Työhyvinvointifoorumin edustaja Ismo Suksi sekä Ikaalisten kaupunginjohtaja Tero Nissinen ja Sata-Häme Soi –juhlien toiminnanjohtaja Sirpa Sippola. Tilaisuus on kaikille avoin ja se järjestetään festivaaliviikon torstaina Ikatan auditoriossa. Maija Perho vierailee myös Sosiaali- ja terveysministeriön politiikkaohjelman ”messuilla” kauppaoppilaitoksen aulassa.

Lapset saavat minifestivaalin

Lasten minifestivaali on Sata-Häme Soi –juhlien tämän kesän uutuus.
– Toivomme, että lasten yhteissoittoon tulisi paljon soittajia. Ilmoittautua voi ennakkoon Sata-Häme Soi –toimistoon, mutta ilmoittautuminen onnistuu myös paikan päällä. Kaikki soittajat saavat diplomin osallistumisestaan ensimmäiseen lasten yhteissoittotapahtumaan Sata-Häme Soi –juhlilla, kertoo Sirpa Sippola.
Lapsia viihdyttävät Lasten puisto -tapahtumassa vanhan pappilan puistossa Peppi Pitkätossu (Marjo Suominan), Herra Nissiläinen (Eero Nissinen) ja laulava ja tanssiva nukke Maddaleena (Sari Vainio). Lavalla nähdään myös paljon nuoria soittajia. Luvassa on musiikin riemua, josta nauttivat myös vanhemmat.

Primus Ikaalinen 2009

Osanottajat

MAKEDONIA, Aleksandr Kolovski
Aloitti harmonikansoiton 7-vuotiaana ja opiskelee Skopjessa musiikkikorkeakoulussa prof. Zorica Karakutovskan johdolla. 19-vuotias Kolovski on yksi Makedonian lahjakkaimpia nuoren polven harmonikansoittajia, joka on osallistunut myös moniin kansainvälisiin tapahtumiin. EMCY:n erikoispalkinto 2005. (European Music Competitions for Youth)

VENÄJÄ, Irina Grigorjeva
Pietarin Rimsky-Korsakov -konservatorion 27-vuotias jatko-opiskelija prof. Oleg Sharovin luokalta. Kotoisin Omskista. Aloitti harmonikansoiton perheen innoittamana 7-vuotiaana. Palkittu Venäjän useissa kansallisissa musiikkikilpailuissa.

UUSI-SEELANTI, Grayson Masefield
Primuksen kaukaisin osanottaja, 22-vuotias lahjakkuus. Sai tänä keväänä Saksassa Klingentahlin harmonikkakilpailussa Varietée-sarjan 2. palkinnon. Saavuttanut useita kärkisijoja Coupe Mondiale -kilpailussa 2005-2008.

RANSKA, Benoit Nortier
Primuksen nuorin osanottaja, täyttää tänä vuonna 15 vuotta. Esiintyi tänä keväänä Ranskan TV:n järjestämässä Nuori lahjakkuus (incredible talents) -ohjelmassa. Voitti 2008 Coupe Mondiale –kilpailun nuorten varietée-sarjan.

SERBIA, Petar Maric
Belgradin konservatoriossa klassista musiikkia opiskellut 19-vuotias muusikko, joka voitti tänä keväänä Klingenthalin kansainväliset harmonikkakilpailut Saksassa ja palkittiin parhaana soittajana Spoleto Spring Festival -tapahtumassa Italiassa toukokuussa 2009.

KREIKKA, Zoe Tiganouria
Ensimmäinen kreikkalainen muusikko Primus Ikaalinen -kilpailussa. Tiganouria on kotoisin Samothrakista, opiskeli pianon- ja harmonikansoittoa Ateenassa. Säveltäjä ja lauluntekijä, joka esiintyy monien kreikkalaisten artistien sekä mm. amerikkalaisen kitaristin Al di Meolan kanssa.

ITALIA, Matteo Marinelli
Italialaisen Roberto Fuccellin harmonikkakoulun 17-vuotias kasvatti, joka sai nuorten harmonikansoittajien Varietée-sarjan 1. palkinnon Spoleto Spring Festival -tapahtumassa Italiassa toukokuussa 2009.

SUOMI, Kultaisen Harmonikan voittaja 2009

Jury

Renzo Ruggieri, Italia
Frank Marocco, USA
Kevin Friedrich, Uusi-Seelanti
Jörgen Sundeqvist, Ruotsi
Frederic Deschamps, Ranska
Mika Väyrynen, Suomi

Etusivu