08.07.2016

Pori Jazzin uusi Ted Curson -palkinto kitaristi Kalle Kalimalle

Kitaristi Kalle Kalima on valittu Pori Jazzin uuden Ted Curson -palkinnon saajaksi. Vuoden nousevana kykynä palkitaan pianisti ja kosketinsoittaja Mikael Myrskog. Pori Jazz 2016 alkaa lauantaina ja tarjoilee yhdeksän festivaalipäivän aikana yli 100 yhtyettä.

Kitaristi ja säveltäjä Kalle Kalima, 42, on luonut jo pitkään persoonallista ja ansiokasta uraa. Hänet on nähty useissa eri yhtyeissä, joiden riveissä Kalima on kartoittanut ennen kaikkea vapaan ilmaisun maailmoja sekä jazzin ja rockin niveltämistä toisiinsa. Kalima on asunut vuosikaudet Berliinissä, mistä hän on löytänyt hedelmällisen maaperän uransa luomiselle.

Kalima esiintyy Pori Jazzissa kahdessa yhtyeessä. Perjantaina Kirjurinluodon uudelle Image-lavalle nousee Kaliman, multi-instrumentalisti Jimi Tenorin ja rumpali Joonas Riipan yhteinen Tenors of Kalma -yhtye. Lauantaina Kalima johtaa Kirjurinluodon päälavalla uutta Kalle Kalima’s Long Winding Road -trioa, jonka kanssa hän tekee loikan nuoresta asti rakastamansa country & westernin tunnelmiin.

Ted Curson -palkinto on Pori Jazzin uusi tunnustus, joka jaetaan kulloisellakin festivaalilla tärkeässä roolissa vierailevalle taiteilijalle. Tunnustuksen lisäksi Pori Jazz antaa muusikolle rahallista tukea jossakin yhteisesti hänen kanssaan valittavassa aiheessa.

“Uudella palkinnolla haluamme tietysti kunnioittaa jokaisella festivaalilla menehtymiseensä asti esiintynyttä trumpetisti Ted Cursonia”, Pori Jazzin taiteellinen johtaja Mikkomatti Aro toteaa.

“Toinen tärkeä seikka on sen korostaminen, että valittavalla taiteilijalla on merkittävä rooli festivaalin ohjelmistossa. Aiemmalle vuoden taitelijan valinnallemme rakentui 25 vuodessa hieno historia, mutta halusimme tuoda uuden palkinnon taakse entistä enemmän konkretiaa.”

Uutena tunnustuksena Pori Jazz palkitsee vastedes myös vuoden nousevan kyvyn, joka on tänä kesänä pianisti ja kosketinsoittaja Mikael Myrskog, 28. Myrskog opiskelee Sibelius-Akatemian jazzosastolla ja tekee nousua ikäpolvensa muusikkojen kärkikaartiin, mistä merkkinä hän on mukana yhä useammassa kiinnostavassa kokoonpanossa. Pori Jazzissa Myrskog esiintyy kahdessa yhtyeessä: heti festivaalin avauspäivänä nähtävässä Buba Wii Aassa sekä Image-lavalle perjantaina 15.7. nousevassa ja samalla ensiesiintymisensä tekevässä yhtyeessä Teemu Viinikainen III.

51. kertaa järjestettävä Pori Jazz alkaa lauantaina ja jatkuu aina ensi viikon sunnuntaihin asti. Festivaalin eri lavoilla esiintyy yhdeksän päivän aikana pitkälti yli 100 eri yhtyettä. Kirjurinluodon pääkonsertit järjestetään ensi viikon torstaina, perjantaina ja lauantaina, jolloin Kirjurinluodossa esiintyvät esimerkiksi Brian Setzer’s Rockabilly Riot!, Seal, Ms. Lauryn Hill, Bo Kaspers Orkester ja Richard Ashcroft.

Pori Jazz järjestetään 9.-17.7.2016.

www.porijazz.fi