10.07.2019

Pori Jazzin Ted Curson -palkinto Linda Fredrikssonille

Saksofonisti ja säveltäjä Linda Fredriksson on valittu Pori Jazzin Ted Curson -palkinnon saajaksi. Vuoden nousevana kykynä palkitaan rumpali Okko Saastamoinen. Pori Jazz 2019 alkaa perjantai-iltana, kun festivaalin uusi ilmaisalue Jazzpuisto aukeaa yleisölle klo 18.

Linda Fredriksson, 34, tunnetaan kenties parhaiten Mopo-yhtyeestä, jossa hän on soittanut kymmenen vuotta yhdessä basisti Eero Tikkasen ja rumpali Eeti Niemisen kanssa. Monipuolinen ja omaleimainen saksofonisti on tuttu myös monista muista yhtyeistä, joihin ovat viime aikoina kuuluneet esimerkiksi Superposition! sekä Ricky-Tick Big Band.

Fredrikssonin instrumentteja ovat baritoni- ja alttosaksofonit sekä bassoklarinetti ja huilu. Hän on työskennellyt ammattimuusikkona aktiivisesti vuodesta 2005 ja valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen osastolta 2014. Fredriksson on tehnyt yhteistyötä hyvin erilaisten muusikoiden ja yhtyeiden kanssa sekä Suomessa että ulkomailla. Hänen yhteistyökumppaneitaan ovat olleet vuosien varrella niin Timo Lassyn ja Raoul Björkenheim kaltaiset jazzmuusikot kuin myös muiden musiikinlajien tunnetut nimet, kuten Ultra Bra, Olavi Uusivirta ja Pyhimys. Fredriksson valmistelee ensimmäistä omissa nimissään julkaistavaa albumia.

Linda Fredriksson nähdään kahdesti Kirjurinluodon legendaarisella Lokkilavalla, kun Pori Jazzin pääkonsertit järjestetään ensi viikon lopulla. Torstaina 18.7. Fredriksson kuuluu uunituoreeseen Superposition!-yhtyeeseen, ja lauantaina 20.7. kuullaan Mopon erikoiskonsertti, jonka teemana on kaikkien aikojen ensimmäinen kuukävely. Yhdysvaltojen laskeutumisesta kuun pinnalle tulee konserttipäivänä kuluneeksi 50 vuotta.

– Konsertin valmistelu on ollut todella inspiroivaa. Kyseessä on ihana teema, joka herätti heti paljon soivia mielikuvia ja innostusta. Tiedossa on jotain tuttua ja tuntematonta, ja tietysti myös yllätyksiä,  Fredriksson ennakoi Mopo on the Moon -nimellä kulkevaa esitystä.

Ted Curson -palkinto on Pori Jazzin tunnustus, joka jaetaan kulloisellakin festivaalilla tärkeässä roolissa vierailevalle taiteilijalle. Tunnustuksen lisäksi Pori Jazz antaa muusikolle rahallista tukea jossakin yhteisesti hänen kanssaan valittavassa aiheessa.

Vuoden nousevana kykynä Pori Jazz palkitsee rumpali Okko Saastamoisen, 24, joka tunnetaan erityisesti OK:KO-yhtyeestä. OK:KO on noussut komeetan lailla kotimaisen jazzin kiinnostavimpien kokoonpanojen joukkoon, ja perjantaina 19.7. nuorten muusikoiden yhtye esiintyy Lokkilavalla. Sibelius-Akatemian jazzmusiikin aineryhmässä opiskelevan Okko Saastamoisen muita yhtyeitä ovat muun muassa Viba, Fugaiu Novo ja Anakonda Shark.

Pori Jazz 2019 alkaa perjantaina, kun pääsymaksuton festivaalialue Jazzpuisto avautuu yleisölle Porin Kirjurinluodossa. Pori Jazzin pääkonsertit järjestetään ensi viikon torstaina, perjantaina ja lauantaina, jolloin Kirjurinluodossa esiintyvät muun muassa Christina Aguilera, Toto, Stray Cats, Melody Gardot ja Snarky Puppy.

Pori Jazz järjestetään 12.-20.7.2019.

porijazz.fi