25.03.2009

Pori Jazzin koko ohjelma julkistettu

Lipunmyynti alkaa keskiviikkona 1.4. klo 9.00

Pori Jazz järjestetään tänä vuonna 11.–19. heinäkuuta. Tämä on jo 44. kerta, kun jazz ja muu rytmimusiikki soi Kirjurinluodon konserttipuistossa ja Kokemäenjoen rantojen tuntumassa sijaitsevissa konserttisaleissa ja klubeissa.

Festivaalin suuret ulkoilmakonsertit järjestetään Kirjurinluoto Arenalla festivaaliviikon torstaista sunnuntaihin (16.–19.7.). Kirjurinluodossa sijaitsee myös festivaalin suurin ilta- ja yökonserttiteltta, LP44!. Pori Jazzin suurin sisäkonserttipaikka on Otava Factory, joka sijaitsee Porin Oluttehtaan entisessä varastossa Kokemäenjoen etelärannassa, Kirjurinluotoa vastapäätä.

Pori Jazz kattaa kaikkiaan noin 120 konserttikokonaisuutta ja yli 10 konserttipaikkaa, joissa festivaalin aikana esiintyy noin 600 muusikkoa.

LAAJA JA MONIPUOLINEN JAZZTARJONTA

Pori Jazzin ohjelman pääosa koostuu jazzin eri tyylilajeista. Kirjurinluoto Arenalla kuullaan muun muassa kahta kovaa big bandia. Trumpetisti Roy Hargroven Big Bandin solisti on italialaissyntyinen laulaja Roberta Gambarini. Toinen Kirjurinluodossa kuultava iso jazzorkesteri on George Garanian Big Band.

Kirjurinluoto Arenalla kuullaan myös kolmea kovaa jazz/rock-basistia. Stanley Clarke (mm. Return to Forever), Marcus Miller (Miles Davis) ja Victor Wooten (Bela Fleck) ovat instrumenttinsa huippuosaajia, jotka ovat lyöttäytyneet yhteen superkokoonpanoksi.

Jazzhaitarin huippu ja ranskalainen tunnelmataituri Richard Galliano tuo Poriin tähtikokoonpanon, jossa nähdään kamerunilainen bassovirtuoosi Richard Bona, kuubalaispianisti Gonzalo Rubalcaba ja amerikkalaisrumpali Clarence Penn.

Italialaisen Nicola Conten Jazz Combo yhdistelee muun muassa acid jazzia ja bossa novaa. Yhdysvaltalaisen Hazmat Modine -yhtyeen musiikilliseen sulatusuuniin joutuvat jazz, blues ja maailmanmusiikki.

Soul Survivors on soul-jazzin legenda. Yhtyettä tähdittävät kitaristi Cornell Dupree ja saksofonisti Ronnie Cuber.

Festivaalin modernin jazzin ydin on Porin Puuvillatehtaan Kehräämöön viime vuosien tapaan sijoittuva Ultra Music Nights. Tänä vuonna erikoisteemana on flyygeli, jonka soittajia tulee kuudesta maasta. Suomen ensiesiintymisiä on tarjolla joka ilta. Esimerkkeinä pianisti Marilyn Crispellin ja kontrabasisti Joê Léandren duo, Matthew Bournen soolokonsertti sekä yhteinen konsertti ranskalais-belgialaisen Trio Granden kanssa. Ultra Music Nightsissa kuullaan myös säveltäjä Iro Haarlan uutta sekstettiä.

Kotimaista jazzia Porissa edustavat muun muassa laulaja ja lauluntekijä Timo Kiiskisen uusi projekti, jossa hän laulaa kääntämiään jazzlegenda Chet Bakerin tunnetuimpia kappaleita. Suomijazzin eturivin muusikot säestävät häntä trumpetisti Verneri Pohjolan johdolla.

SOULIA JA SIELUKKAITA LAULAJIA: DUFFY, ERYKAH BADU, TOM JONES, RAPHAEL SAADIQ

Edellisvuosien tapaan soul-funk ja R&B ovat hyvin edustettuina Pori Jazzissa. Kaikki Kirjurinluoto Arenan konserttipäivät päättyvät sielukkaaseen lauluun.

Kaksi Pori Jazzin laulajien päänimistä tulee Walesista. Raikkaalla debyyttialbumillaan koko maailman hurmanneen 25-vuotiaan Duffyn musiikki on sielukas yhdistelmä 1960-luvun brittiläistä pop-soulia ja Yhdysvaltojen syvän etelän bluespitoista soulia. Duffyn Rockferry-albumi on ollut myyntimenestys ja saanut Grammy- sekä Brit Awards –palkintoja. Se on myynyt Suomessakin lähes 35 000 kappaletta.

Walesin toinen laulava lahja maailmalle on tietysti Tom Jones. Hän on sielukas laulaja ja raspikurkku, jonka laaja- ja voimakasääninen laulu on tunnettu kautta maailman jo yli 40 vuotta. Uusimmalla 24 Hours –albumillaan hän on yhä jäljittelemätön itsensä.

Tom Jonesia säestää kymmenmiehinen yhtye, jonka trumpetistina on Bill Chuchville. Hän on työskennellyt muun muassa Elton Johnin, Bob Dylanin ja Al Greenin kanssa. Yhtyeen basistilla Rick Fierabraccilla on vahva jazz-tausta. Hänen soittokumppaneinaan ovat olleet muun muassa Chick Corea ja Billy Gobham.

Odotetun paluun Kirjurinluoto Arenan estradille tekee yhdysvaltalainen laulaja Erykah Badu, jonka legendaarisen konsertin Pori Jazzissa moni muistaa vuodelta 2001. Hänen musiikkinsa yhdistelee muun muassa modernia soulia ja hip hopia. Erykah Badu tunnetaan myös elokuvarooleistaan.

Yhdysvaltalainen laulaja, lauluntekijä ja levytuottaja Raphael Saadiq on häärinyt monen megatähden taustalla (Mary J. Blige, D’Angelo, Joss Stone), mutta nyt hän panostaa omaan soolouraansa täysillä. Saadiq uskoo 1960- ja 70-lukujen melodisen soulin juuriin ja musiikilliseen voimaan.

Poriin saapuu myös rytmimusiikin todellinen legenda ja keskeinen vaikuttaja Booker T. Jones. Hän on multi-instrumentalisti, säveltäjä ja tuottaja. Booker T. Jones oli maineikkaan Stax–levymerkin säveltäjä ja tuottaja. Hän on kirjoittanut legendaariset kappaleet, kuten ”Green Onion” ja ”Time Is Tight”. Booker T. Jones nimettiin Rock and Roll Hall of Fameen vuonna 1992 ja hän sai Grammyn elämäntyöstään vuonna 2007. Poriin hän tuo uuden yhtyeensä.

KUNNIANOSOITUKSET JAMES BROWNILLE JA MOTOWN-LEVYMERKILLE

Viime vuosisadan keskeinen populaarimusiikin esittäjä ja kehittäjä James Brown saa kesällä Porissa merkittävän huomionosoituksen. Still Black, Still Proud – An African Tribute to James Brown piirtää maestron kuvaa rhythm and blues –muusikosta soulin kärkihahmoksi ja funkin kehittäjäksi, joka loi kovan pohjan myös hip hopille. Tribute–kokoonpanoa johtaa saksofonisti Pee Wee Ellis. Hän toimi James Brownin musiikillisena johtajana 60-luvun lopussa ja oli säveltämässä Brownin legendaarisia kappaleita, kuten ”Cold Sweat” ja ”Say It Loud”, ”I’m Black and I’m Proud”. Tributen solisteina toimivat Mohotella Queens, Martha High ja Ty.

Toinen kunnianosoitus tehdään 50-vuotisjuhliaan viettävälle Motown–levymerkille. Detroitiin perustettu Motown on tuli tunnetuksi soul- ja r&b-musiikin tyyleistä. Levymerkin suurimpia tähtiä ovat muun muassa Stevie Wonder, Marvin Gaye, Diana Ross & The Supremes ja The Temptations. Porissa Motown-hittipotpurin lupaa kymmenhenkinen A Night With Motown: JR Walker All Star Band, jonka jokainen jäsen on osallistunut Motownin levytyksiin tai sen artistien kiertueille. Motownin 50-vuotisjuhlia vietetään kahtena iltana Otava Factoryssa.

Hip hopia ja tanssittavaa elektropoppia Porissa esittää muun muassa De La Soul. Yhdysvaltalainen De La Soul on hip hop -musiikin ja –kulttuurin pioneeriryhmä, jonka 20-vuotisjuhlakiertue ulottuu Poriin. Rap-kolmikon takana on nyt kymmenmiehinen yhtye.

New Yorkista tuleva Spanish Harlem Orchestra on tämän päivän kuuminta salsaa ja latino-soulia esittävä yhtye. Tämä pianisti Oscar Hernandezin perustama kymmenen muusikon ja kolmen laulajan muodostama yhtye on nopeasti noussut latinalaisen nykymusiikin Grammy-palkituksi maailmantähdeksi.

Lipunmyynti kaikkiin konsertteihin alkaa keskiviikkona 1.4. klo 9.00.
Koko ohjelma on nähtävissä osoitteessa www.porijazz.fi

HUOM!
Pori Jazz –logot ja artistien pressikuvat voit ladata osoitteesta porijazz.hansabase.com. Pulmatilanteissa teitä auttaa Kari Vainio 0500 522 881.

Lisätietoja: Pori Jazzin toimitusjohtaja Katja Leppäkoski p. 044 3637 066, taiteellinen johtaja Jyrki Kangas p. 044 522 3500 ja tiedottaja Mikko Peltola p. 0500 820 057.

http://www.porijazz.fi