08.04.2010

Pori Jazzin koko ohjelma julkaistu

Massive Attack, N.E.R.D, Tori Amos, Cyril Neville, Seun Kuti & Egypt 80, Gil Scott-Heron ja Lee Konitz festivaalin uusia kiinnityksiä

Lipunmyynti kaikkiin konsertteihin alkaa tänään 8.4. klo 12.00.

Pori Jazz 2010 (17.-25.7.) ohjelma on julkaistu. Uusina niminä jazzfestivaalin tarjontaan ovat tulleet muun muassa trip- ja hip hop -yhtyeet Massive Attack, N.E.R.D sekä rapiin vahvasti vaikuttanut runoilija-muusikko Gil Scott-Heron. Myös New Orleansin funkin kulmakiviin lukeutuva Cyril Neville nähdään kesällä Porissa. Seun Kuti taas jatkaa kunniakkaasti isänsä Fela Kutin kehittämää afrobeatin perinnettä ja tulee festivaalille Egypt 80 -yhtyeen kanssa. Jazzin todellisiin legendoihin kuuluva saksofonisti Lee Konitz tuo Poriin kvartettinsa.

Aiemmin tulonsa Pori Jazziin ovat jo varmistaneet muun muassa aikuisrockin legendaarinen kokoonpano Toto, rockin ja fuusiojazzin keskeinen kehittäjä, kitaristi Jeff Beck, jazzin ja bluesin välimaastossa viihtyvä laulaja Melody Gardot, kuuluisa musiikkituottaja (U2, Bob Dylan) ja kitaristi Daniel Lanois, eurooppalaisen modernin jazzin kehittäjä Tomasz Stanko sekä hard bop -jazziin keskittyvä vibrafonisti Bobby Hutchersonin ja pianisti Cedar Waltonin kvartetti. Bluesia Kirjurinluodossa esittää Eric Bibb.

Pori Jazzin suuret ulkoilmakonsertit järjestetään Kirjurinluodon konserttipuistossa olevalla Kirjurinluoto Arenalla. Festivaalin ilta- ja yökonsertteja järjestetään Kokemäenjoen rannoilla sijaitsevissa konserttitiloissa sekä jazzklubeilla. Kokemäenjoen etelärannalla sijaitsevalla Jazzkadulla kuullaan myös kymmeniä ilmaiskonsertteja.

KIRJURINLUOTO ARENAN UUDET KIINNITYKSET ESITTÄVÄT TRIP- JA HIP HOPIA, AFROBEATIA, BIG BAND JAZZIA JA POP/ROCKIA

Kirjurinluoto Arenan nyt julkaistussa ohjelmassa lauantain 24.7. konsertin musiikillinen pääpaino on hip hopissa ja funkissa.

Englantilaisen Massive Attackin tuotannossa yhdistyvät jazz, hip hop ja elektroninen musiikki. Tällä konseptilla yhtye on tehnyt musiikkia jo vuodesta 1991. Massive Attackia pidetään yhtenä trip hopin kehittäjistä. Tunnetuimpia kappaleita ovat mm. Teardrop, Unfinished Sympathy ja Karmacoma. Yhtye teki myös musiikin Luc Bessonin Danny the Dog -elokuvaan.

Muusikko ja tuottaja Pharrell Williamsin johtama yhdysvaltalainen N.E.R.D yhdistää musiikissaan rockia, funkia ja rapia. Samassa konsertissa lauantaina 24.7. esiintyy myös yhdysvaltalainen soul/funkia esittävä, Porissa legendaarisen keikan kesällä 2008 tehnyt Sharon Jones. ”Funky Mamaa” säestää The Dap-Kings -yhtye, jota on levyillään käyttänyt mm. Amy Winehouse. Samaa musiikkityyliä konsertissa edustaa suomalais-yhdysvaltalainen Myron & E with The Soul Investigators.

Kirjurinluoto Arenan perjantain 23.7. musiikki koostuu svengaavasta big band -jazzista, afrobeatista sekä piano-laulupohjaisesta pop/rockista sekä world-musiikista.

Yhdysvaltalainen Tori Amos on laulaja ja kosketinsoittaja, jonka esittämä pop/rockin lyriikka käsittelee usein ongelmallisia ihmissuhteita. Hänen tunnetuimpia kappaleitaan on Cornflake Girl.

Seun Kuti jatkaa ylpeänä isänsä, legendaarisen Fela Kutin musiikillisia perinteitä. Fela Kutia pidetään afrobeatin kehittäjänä. Seun Kuti tuo festivaalille isänsä perustaman big bandin kokoisen Egypt 80 -kokoonpanon, joka kulkee aivan omia rytmipolkujaan.

New Yorkista tuleva Red Baraat yhdistää Pohjois-Intian bhanga-musiikkia ja torvifunkia. Yhtye svengaa ja liikkuu kuin New Orleansin parhaat torviorkesterit.

Kotimaisen jazzlevymerkin Ricky-Tick Recordsin nimeä kantava big band koostuu nuoremman jazzpolven ykkösketjusta. Orkesteria johtaa Dalindéo-yhtyeestä tuttu Valtteri Pöyhönen ja sen riveissä soittavat mm. saksofonisti Timo Lassy sekä trumpetisti Jukka Eskola. Kokoonpanossa soittaa myös saksofonisti-klarinetisti Antti Sarpila. Big Bandin musiikki on energisesti svengaavaa 2000-luvun ison orkesterin jazzia Duke Ellingtonin perinteitä kunnioittaen.

LP45! TARJOAA SOULIA, FUNKIA JA HIP HOPIA

Kirjurinluodon konserttipuiston yhteydessä oleva festivaalin suurin, yli 3000 henkilön konserttiteltta LP45! tarjoaa ilta- ja yökonsertteja rennompaan makuun. Musiikissa painottuu menevä soul, funk ja r’n’b. LP45! on avoinna festivaaliviikon torstaista lauantaihin (22.-24.7.).

LP45!:n päänimiä ovat muun muassa kulttimaineessa oleva yhdysvaltalainen runoilija ja muusikko Gil Scott-Heron. Häntä pidetään yleisesti rapin yhtenä esikuvana ja innoittajana. Väkevien tekstien tekijänä Scott-Heronia verrataan mm. Bob Dylaniin ja John Lennoniin. Gil Scott-Heronin tunnetuin kappale on ”The Revolution Will Not Be Televised”.

LP45!:n muita esiintyjiä ovat muun muassa Yhdysvalloista tulevat soul-laulaja Mayer Hawthorne ja Sharon Jones & The Dap-Kings.

OTAVA FACTORYSSA JAZZIA JA RHYTHM’N BLUESIA

Otava Factory uudistuu tunnelmaltaan ja puitteiltaan isoksi jazzklubiksi. Jazzkadun tuntumassa Hallituskadulla sijaitsevan ilta- ja yökonserttipaikan musiikki koostuu jazzista sekä rhythm’n bluesista. Otava Factory on auki festivaaliviikolla keskiviikosta lauantaihin (21.-24.7.).

Otava Factoryn laadukkaaseen jazztarjontaan kuuluvat mm. trumpetisti Tomasz Stankon puolalais-pohjoismainen kvintetti, Juhani Aaltosen kvartetti sekä Timo Lassyn yhtye, jota vahvistaa yhdysvaltalainen laulaja José James.

Ruotsalaisen Weeping Willows -yhtyeen laulajan Magnus Carlsonin johtama The Moon Ray Quintet tarjoaa svengaavaa souljazzia.

Otava Factoryssa esiintyy myös New Orleans -musiikin maineikkaisiin edustajiin kuuluva Cyril Neville. Hän on yksi The Neville Brothersin neljästä veljeksestä, jotka yhdistävät musiikissaan jazzia, R&B:ta sekä funkia. Laulaja ja lyömäsoittaja Cyril Neville tuo nyt Poriin oman yhtyeensä.

Otava Factoryssa kuullaan myös kitaristi James Blood Ulmerin raakaa ja juurevaa bluesia.

Otava Factoryssa esitellään kaksi mielenkiintoista kotimaista yhtyettä.
Suomalaisen rytmimusiikin kulmakivi, vuonna 1925 perustettu Dallapé tekee paluun. Orkesteri kootaan kesäksi uudelleen ja se koostuu maamme johtavista jazz- ja soul-muusikoista. Dallapén solisteiksi on kiinnitetty Sami Saari ja oopperalaulaja Juha Hostikka. Orkesterin riveistä löytyvät mm. ksylofonisti Arttu Takalo, rumpali Anssi Nykänen ja basisti Harri Rantanen. Dallapén uusi albumi julkaistaan Blue Noten -merkillä toukokuun lopussa.

Tuomari Nurmio ja Hunajaluut esittää läpileikkauksen maestron mittavasta tuotannosta. Hitit on sovitettu uudelleen juurevaksi bluesiksi ja lavalla nähdään myös Honey B & T-Bonesista tutut Aija Puurtinen ja Esa Kuloniemi.

PORIN TEATTERI JA ULTRA MUSIC NIGHTS TARJOAVAT MODERNIA JAZZIA ERI VUOSIKYMMENILTÄ

Idyllisessä Porin Teatterissa tarjotaan laadukasta jazzia. Saksofonisti Jukka Perko esittää jousisoittimilla vahvistettua jazzin jättiläisen Charlie ”Bird” Parkerin ohjelmistoa. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 90 vuotta Parkerin syntymästä.

Yhdysvaltalainen saksofonisti Lee Konitz esiintyy Porissa kvartetilla. Hän lukeutuu cool jazz -suuntauksen kehittäjiin. Konitz kuului jo 1950-luvulla Miles Davisin Birth of Cool -projektin muusikoihin.

Teatterissa kuullaan myös Emma Salokoskea ja Ilmiliekki-kvartettia sekä Kauko Röyhkän ja Severi Pyysalon trioa.

Ultra Music Nigtsissa Porin Puuvillatehtaan Kehräämössä kuullaan muun muassa kitaristi Marc Ducret’n kvintettiä, trumpetisti Jean-Luc Cappozzon & basisti Eric Brochardin duoa sekä Claudia Quintetiä.

Lipunmyynti kaikkiin konsertteihin alkaa tänään 8.4. klo 12.00.

http://www.porijazz.fi