10.04.2013

Pori Jazzeilla monipuolinen kokonaisuus musiikin legendoja, tähtiä ja nousevia kykyjä

Earth, Wind & Fire, Eric Burdon & The Animals, Bonnie Raitt, Steve Winwood, Bobby Womack, John Legend, McCoy Tyner, Dave Douglas, Vesa-Matti Loiri & Loiri All Stars, Cody ChesnuTT, U-Roy, The Fabulous Thunderbirds, Kendrick Lamar, Olly Murs…

Pori Jazz 2013:n (13.–21.7.) ohjelma esittelee afroamerikkalaisen rytmimusiikin eri tyylilajeja, painottuen monipuoliseen jazztarjontaan. Festivaalin kaikki konserttipaikat ovat nyt Kirjurinluodossa ja Kokemäenjoen etelärannalla. Jokirantaan nousee Otava Factory -konserttiteltta, joka sijaitsee Porin Oluttehtaan piha-alueella.

Monipuolinen jazztarjonta

Festivaalin jazztarjonnan kärkinimiä ovat muun muassa McCoy Tynerin Latin Jazz All Stars, Dave Douglasin kvintetti sekä Iiro Rantalan uusi Super Trio.

Jazz-pianon elävä legenda McCoy Tyner nousi maineeseen jo 1960-luvulla John Coltranen luottopianistina. Nyt hän tuo Poriin Latin Jazz All Stars -yhtyeensä, jossa on mukana mm. pitkän linjan huippusaksofonisti Gary Bartz. Latin jazz on sananmukaisesti lattarijazzia, jossa jazz yhdistyy mm. kuubalaiseen ja brasilialaiseen musiikkiin. Tämän tyylisuunnan keskeisiä kehittäjiä olivat Dizzy Gillespie ja Machito.

Trumpetisti Dave Douglas on nykyjazzin arvostetuimpia muusikkoja sekä soittajana että säveltäjänä. Kansainvälinen jazzlehti Down Beat on valinnut Douglasin vuoden muusikoksi ja trumpetistiksi, ja hänen levynsä ovat poikkeuksetta myös arvostelumenestyksiä. Douglasin uusin albumi Be Still alkaa suomalaisittain kiinnostavalla avausraidalla, nimittäin versiolla Jean Sibeliuksen Finlandia-hymnistä, jota lauletaan maailmalla myös virtenä nimellä Be Still My Soul. Tämä kappale kuullaan kesällä Kirjurinluodossa, sillä Dave Douglas Quartetin mukana Poriin saapuu myös vieraileva laulajatar Becca Stevens.

Suomalaisen pianojazzin peruskivi Iiro Rantala esittelee Kirjurinluodossa uuden Super Trionsa, jossa soittavat ruotsalainen basisti Lars Danielsson ja saksalainen rumpali Wolfgang Haffner.
Groovysti svengaavaa big band -soundia tarjoilee säveltäjä/kitaristi Valtteri Pöyhösen kipparoima Ricky-Tick Big Band. Orkesteria täydentävät suomirapin suuruudet Paleface, Redrama ja Tommy Lindgren. Valtteri Pöyhönen tuo festivaalille myös Dalindèo-yhtyeensä.

Porin teatterissa kuullaan ruotsalaista jazzpianisti Bobo Stensonia. Hänen lyyrinen soittotyylinsä pääsee nyt oikeuksiin, sillä Stensonilla on festivaalilla soolokonsertti. Stenson on tehnyt yhteistyötä mm. Jan Garbarekin, Charles Lloydin ja Tomasz Stankon kanssa.
Festivaalilla esiintyy myös jazztrumpetisti Tim Hagansin kvartetti, jossa rumpalina kuullaan Jukkis Uotilaa. Brittiläis-skandinaavinen pianotrio Phronesis on tunnettu intensiivisestä ja svengaavasta live-esiintymisestään.

Ultra music Nights: Paris-Berlin across Europe

Ranskan ja Saksan pääkaupungit muodostavat kaksi merkittävää jazzkeskusta Euroopan kartalla. Pori Jazzin Ultra Music antaa puheenvuoron muusikoille, jotka ovat vahvasti rakentamassa huomisen jazzia Berliinistä ja Pariisista sekä Brysselistä, Tallinnasta ja Helsingistä käsin. Kolmen illan aikana he valloittavat Porin teatterin pienen näyttämön.

New Yorkissa asuva saksalais-ranskalainen basisti Pascal Niggenkemper tuo Poriin Vision 7 -yhtyeensä. Kamarimusiikillinen septetti yhdistää Ranskan ja Saksan uuden sukupolven keulamuusikoita. Saksofonisti Wanja Slavin, jonka trio tekee Ultra Musicissa Suomen ensi-esiintymisensä, on nouseva nimi Berliinin musiikkiskenestä.

Vapaan improvisaation veteraanirumpali Paul Lovens palaa Suomeen pitkän tauon jälkeen. Pitelemätön saksalainen nero esiintyy uudessa kokoonpanossa yhdessä Mikko Innasen, Cédric Piromallin ja Teppo Hauta-ahon kanssa. Päätösiltana belgialainen brassiyhtye Mâäk Spirit lupaa rouheaa menoa yhdessä vahvan suomalaisen tulokkaan, Mopon kanssa.

Soul, funk, rhythm & blues

Kirjurinluoto Arenalla kuullaan muun muassa rhythm & bluesia ja soulia.

Tuore Grammy-voittaja (Slipstream oli paras americana-albumi) Bonnie Raitt on kalifornialainen laulaja ja lauluntekijä, jonka musiikissa yhdistyvät blues, rock ja pop. Hän on myös arvostettu slide-kitaristi, joka aateloitiin Rock & Roll Hall of Fameen vuonna 2000.

Brittiläinen Steve Winwood on yksi maailman sielukkaimmista laulajista sekä laadukas lauluntekijä ja multi-instrumentalisti. Hän liittyi 15-vuotiaana Spencer Davis Groupiin, jonka I’m A Manista ja Gimme Some Lovingista tuli jättihittejä juuri Winwoodin poikkeuksellisen vahvan laulun ja groovyn urkusoundin vuoksi. Myöhemmin hän perusti kitaristi Eric Claptonin ja rumpali Ginger Bakerin kanssa Blind Faith -yhtyeen, jota on pidetty historian ensimmäisenä superyhtyeenä.

Yhdysvaltalainen r&b-laulaja John Legend on myös hyvä lauluntekijä ja pianisti. Hän nousi esiin Kanye Westin taustajoukoista. Legendin debyyttialbumi Get Lifted myi kotimaassaan platinaa, ja hän ponnahti hetkessä taustalta tähdeksi. John Legend on voittanut jo kolme Grammy-palkintoa, ja hänen uusi albuminsa Love in the Future julkaistaan kesäkuussa juuri ennen Porin esiintymistä. Uutuusalbumin tuottaa Kanye West.

Yhdysvaltalainen r&b-yhtye Earth, Wind & Fire yhdisti 1970-luvulla soulin, funkin ja diskon. Samalla se muutti koko mustan popin soundin. EWF:n spirituaalinen sanoma ja teatraalinen esiintyminen tekivät monista sen kappaleista (Shining Star, September, Let’s Groove, Fantasy, Boogie Wonderland) maailmanlaajuisia hittejä. Tätä legendaarista kokoonpanoa johtavat nykyään alkuperäisjäsenet Philip Bailey ja Verdine White. Maurice White ei kuulu enää live-kokoonpanoon, mutta hän on ollut tuottamassa ja säveltämässä yhtyeen uutta studioalbumia Now, Then & Forever. Albumilta on julkaistu jo singlekappale Guiding Lights. EWF:n faneiksi tunnustautuivat muun muassa Miles Davis ja Quincy Jones, nyttemmin myös Barack Obama.

Brittiläinen Eric Burdon tunnetaan The Animals -yhtyeen legendaarisena laulajana. Hänen tulkintansa vanhasta kansanlaulusta House of The Rising Sun ja Don’t Let Me Be Misunderstoodista ovat monien muistissa. Burdon on säilyttänyt vahvan laulukuntonsa ja lavakarismansa. Hänen uusi studioalbuminsa Til Your River Runs Dry on saanut hyvän vastaanoton; mies ja ääni ovat yhä iskussa.

Kirjurinluodon konserttipuistossa nähdään myös yksi keskeisimmistä yhä esiintyvistä soulmusiikin ikoneista. Bobby Womackilla on takanaan yli 50 vuoden ura, ja hänen rakastetuimpiin sävellyksiinsä lukeutuvat esimerkiksi Across 110th Street, Woman’s Gotta Have It, Harry Hippie sekä I Can Understand It. Womackin musiikkia on käytetty myös elokuvissa, kuten Across 110th Street, Jackie Brown ja American Gangster.

Yhdysvaltalainen kitaristi, laulaja ja lauluntekijä Robert Cray tuo Kirjurinluotoon yhtyeensä, jonka ilmaisu liikkuu bluesin ja soulin välimaastossa. Hän nousi 1980-luvulla kansainväliseen maineeseen albumillaan Bad Influence. Robert Crayn uutuuslevy Nothin But Love on ollut myynti- ja arvostelumenestys.

Brittiläinen laulaja Olly Murs lentää Poriin suoraan esikuvansa Robbie Williamsin Euroopan-kiertueelta, jossa hän toimii Williamsin lämmittelijänä. Olly Mursin edellinen albumi In Case You Didn’t Know nousi heti brittilistan ykköseksi. Viime vuoden lopulla julkaistu Right Place, Right Time nousi myös brittien ykköseksi samaan aikaan, kun hänen kappaleensa Troublemaker komeili singlelistan kärjessä. Troublemaker (feat. Flo-Rida) on ollut yksi tämän kevään soitetuimpia kappaleita Suomen radioissa.
Kirjurinluodon päätöskonsertissa esiintyy jo aiemmin julkaistu Vesa-Matti Loiri ja All Stars -kokoonpano. Tämä on Veskun ainoa konsertti kevään ja kesän aikana. Kirjurinluodossa kuullaan kaikki rakkaat Loiri-klassikot jazzahtavasti sovitettuina. Loirin isoa orkesteria johtavat Lenni-Kalle Taipale ja Kalle Torniainen.

Päätöskonsertissa esiintyy myös malilainen maailmanmusiikkiduo Amadou & Mariam, jonka musiikki yhdistelee bluesia ja afrikkalaista folkia. Tätä musiikkia kutsutaan myös afrobluesiksi. Amadou & Mariam muistetaan mm. vuoden 2006 jalkapallon maailmanmestaruuskilpailujen tunnuskappaleesta Celebrate the Day.

LP48!-konserttiteltta jatkaa Kirjurinluodon konserttipäiviä

Kirjurinluodossa sijaitseva konserttiteltta LP48! tarjoaa tulevana kesänä vahvan ja laadukkaan ohjelman, jossa kuullaan muun muassa uudempaa ja vanhempaa soulia sekä hip hopia.

Yhdysvaltalaista soul- ja R&B-artisti Cody ChesnuTTia on verrattu Marvin Gayen ja Otis Reddingin kaltaisiin laulajiin. ChesnuTT tuli tunnetuksi kymmenkunta vuotta sitten julkaistun The Headphone Masterpiece -albumin myötä. Lopullinen läpimurto oli The Rootsin kanssa nauhoitettu The Seed 2.0 -versio, josta tuli maailmanlaajuinen hitti. Viime vuoden lopussa julkaistu Landing on a Hundred -albumi osoittaa, että ChesnuTT on nykysoulin kärkeä.

Vanhan liiton soulia edustaa yhdysvaltalainen laulaja Lee Fields, joka tuo The Expressions -yhtyeensä Poriin. Fieldsin ura alkoi jo 1960-luvun lopulla, mutta laulaja on noussut aivan uuteen kukoistukseen viime vuosina julkaistujen My World ja Faithful Man -albumiensa myötä.

Reggaen ilosanomaa Kirjurinluodon suistomaalle tuo jamaikalainen laulaja ja musiikkityylinsä pioneeri U-Roy, jonka bändissä soittaa joukko Kingstonin parhaita pitkän linjan muusikoita. U-Roylla on ollut merkittävä rooli reggaen perustusten ja eri tyylilajien muovaamisessa, minkä merkiksi 70-vuotias laulaja tunnetaan myös lempinimellä ”The Originator”.

LP48!:lla esiintyvä kalifornialainen rap-artisti Kendrick Lamar on hip hop -musiikin tämän hetken kuumin nimi. Hänen viime lokakuussa julkaistu toinen studiolevynsä Good kid, m.A.A.d city nousi heti ensimmäisellä julkaisuviikollaan Billboard 200 -listan kakkoseksi. Albumi sijoittui toistuvasti kärkitiloille, kun maailman merkittävimmät musiikkimediat listasivat vuoden 2012 parhaita levyjä. Kendrick Lamar on tehnyt yhteistyötä myös mm. Dr. Dren, Busta Rhymesin, Lady Gagan ja Pharrell Williamsin kanssa.

Toinen LP48!:lle saapuva tulevaisuuden tähti on Michael Kiwanuka. Musiikkialan vaikuttajat valitsivat hänet BBC:n järjestämässä äänestyksessä (BBC Sound of 2012) vuoden lupaukseksi 2012. Michael Kiwanukan musiikki on tyyliltään folkahtavaa popsoulia. Kiwanukan persoonallisen ja soulahtavan retroäänen vuoksi häntä on verrattu muun muassa Otis Reddingiin ja Van Morrisoniin.

Michael Kiwanukan viime vuonna ilmestynyt albumi Home Again on saanut musiikkikriitikoilta poikkeuksellisen myönteisen vastaanoton. Albumi nousi top 10 -listoille muun muassa Englannissa, Ranskassa, Hollannissa ja Belgiassa.
Alansa uranuurtajiin lukeutuu myös saksalainen Jazzanova, joka nousi 1990-luvun puolivälissä musiikkikartalle innovatiivisena dj- ja tuottajaryhmänä. Sittemmin Jazzanova on tullut tunnetuksi myös erinomaisena liveyhtyeenä, ja Poriin saapuukin bändikokoonpano, jossa laulajana toimii yhdysvaltalainen Paul Randolph.

Uusi Otava Factory

Porin Hallituskadun varrelle nousevan Otava Factory -konserttiteltan musiikkitarjonta keskittyy juurimusiikkiin ja soul/funkiin.

Laulaja ja huuliharpisti Kim Wilsonin luotsaama texasilainen The Fabulous Thunderbirds yhdistää perinteistä rhythm & bluesia, soulia ja rockia. Kokoonpano on ollut jo yli kolme vuosikymmentä blues-rock-yhtyeiden kestosuosikki. Thunderbirdsien hitit kuten Tuff Enuff, How Do You Spell Love ja Wrap It Up ovat tyylilajinsa klassikoita.

Brittiläinen pitkän linjan soul/funk/jazz-yhtye Incognito kuuluu keskeisiin acid jazz -tyylisuunnan ja brittisoulin pioneereihin The Brand New Heaviesin ja Jamiroquain ohella. Yhtyeen Nights Over Egypt ja Givin It Up -kappaleet olivat klubihittejä Suomessakin. Poriin Incognito saapuu voimahahmonsa, laulaja Jean-Paul “Bluey” Maunickin johdolla.

Otava Factoryssa esiintyy myös J. Karjalainen, jonka musiikissa yhdistyvät blues, soul, folk ja pop. Karjalaisen kansansuosiota kuvaa hyvin se, että hänen uusi albuminsa Et ole yksin myi tuplaplatinaa runsaassa viikossa.

http://www.porijazz.fi