27.01.2009

Pori Jazz uudistaa musiikista vastaavaa johtoaan

Festivaalin taiteelliseen johtoon vuodesta 2010 tulee trio:
Tuomas Kallio, Markus Partanen ja Teppo Mäkynen

Pori Jazzin taiteellinen johto vaihtuu kuluvan vuoden festivaalin jälkeen.
Jyrki Kangas (65) vastaa Pori Jazzin ohjelmaratkaisuista taiteellisena johtajana tulevan kesän festivaalilla. Vuoden 2010 festivaalin taiteelliset valinnat toteuttaa nyt valittu johtotrio, johon kuuluvat tuottaja-muusikko Tuomas Kallio (33), toimittaja ja tuottaja Markus Partanen (45) sekä muusikko Teppo Mäkynen (34). Jyrki Kankaan nykyinen sopimus Pori Jazzin kanssa kestää loppuvuoteen 2010. Hänen kokemustaan ja laajaa yhteistyöverkostoaan hyödynnetään festivaalin kehitystyössä.

Pori Jazzin toimitusjohtaja Katja Leppäkosken mukaan Pori Jazz haluaa tällä ratkaisulla varmistaa jatkossakin kansainvälisesti korkean ja ajan tasalla olevan taiteellisen tason.

– Kansainvälisillä festivaalikumppaneillamme Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa on osalla käytössä vastaavan tapainen taiteellisen työryhmän malli. Tämä siksi, että musiikkikulttuuri on 2000-luvulla entisestään pirstaloitunut erilaisiksi tyyleiksi ja alakulttuureiksi, joiden tuntemiseen ja hallitsemiseen tarvitaan aiempaa laajempaa tietotaitoa. Tämä pätee myös festivaalin ohjelmiston rakentamisessa. Vastaavaa taiteellista työryhmää käyttävät muun muassa Kanadassa Montreal Jazz Festival sekä Alankomaissa North Sea Jazz Festival. Uskomme nyt valitun taiteellisen kolmikon ja festivaaliorganisaatiossa jo olevan nykytiedon kattavan hyvin kansainvälisen ja kansallisen rytmimusiikin laajan kentän, Katja Leppäkoski sanoo.

Pori Jazzin taiteelliseksi johtajaksi valittu Tuomas Kallio on helsinkiläinen tuottaja, muusikko ja säveltäjä. Kallio on monipuolinen musiikkialan vaikuttaja, jonka projekteja on muun muassa merkittävää kansainvälistäkin menestystä saavuttanut The Five Corners Quintet. Yhtye syntyi Tuomas Kallion ja Antti Eerikäisen ideasta vuonna 2003. Tuomas Kallio tunnetaan myös Nuspirit Helsinki -musiikkiprojekteistaan. Hän toimii myös Helsingissä järjestettävän Flow -festivaalin taiteellisessa johdossa. Flow esittelee monipuolisesti musiikkia ja urbaania kaupunkikulttuuria.

Kansainvälisen jazzin tuottajaksi on valittu Ylen Jazzradion toimittaja ja tuottaja Markus Partanen. Hän toimi Pori Jazzin Ultra Music -tilaisuuksien tuottajana vuosina 2000-2002. Hän toimitti vuonna 2007 kirjan ”Rytmihäiriöitä – uuden Suomi-jazzin nousu”. Partanen on vetänyt usean vuoden ajan Helsingissä toimivaa jazziin erikoistunutta Rytmihäiriöklubia.

Kotimaista jazzia tulee koordinoimaan muusikko Teppo Mäkynen. Hänet tunnetaan musiikin kentässä muun muassa rumpalina, dj:nä, yhtyeenjohtajana sekä musiikin tuottajana. Hän on opiskellut Sibelius-Akatemian jazzosastolla. Finland Festivals myönsi hänelle Vuoden nuori taiteilija –tunnustuksen vuonna 2000. Pori Jazzin Vuoden taiteilijaksi hänet valittiin vuonna 2006. Teppo Mäkynen on toiminut useiden yhtyeiden rumpalina, joista mainittakoon muun muassa The Five Corners Quintet. Kotimaisen jazzin tuottaja työskentelee 1-2 vuoden periodin ja ohjelmasuunnittelun lisäksi tehtävään liittyy vahvasti ko. muusikon oma taiteellinen panos.

44. Pori Jazz festivaali järjestetään 11.-19. heinäkuuta 2009.

http://www.porijazz.fi