17.04.2012

Pori Jazz 2012 esittelee monipuolisia ja mielenkiintoisia naislaulajia

Uusi konserttipaikka Cotton Salsa Factory käyttöön

Pori Jazzin (14. – 22.7.) ohjelmassa on paljon vahvoja naislaulajia. Ohjelmistotarjonta kattaa perinteiseen tapaan afroamerikkalaisen rytmimusiikin eri tyylilajeja, pääpainon ollessa monipuolisessa jazztarjonnassa.

Tulevan festivaalin uutuus on Porin puuvillatehtaan sisäpihalle tuleva tapahtuma-alue. Tämä latinalaiskortteleita muistuttava miljöö on ristitty Cotton Salsa Factoryksi.

Vahvaa naisenergiaa

Vahvat naislaulajat nousevat merkittävään asemaan tulevan jazzjuhlan ohjelmassa. Brittiläinen Emeli Sandé on soulin ja r’n’b:n uusi maailmantähti. Laulaja ja säveltäjä Emeli Sandé on tehnyt musiikkia myös monelle tunnetulle artistille kuten Professor Greenille ja Chipmunkille. Vahvaäänisen Sandén viime tammikuussa julkaistu ”Our Version Of Events” -debyyttialbumilla voi kuulla vaikutteita Nina Simonen ja Joni Mitchellin musiikista. Albumin kappaleista radiohiteiksi ovat nousseet ”Daddy” ja ”Heaven”. Emeli Sandé esiintyy Kirjurinluoto Arenalla torstaina 19. heinäkuuta.

Kirjurinluodon päälavalle nousevat myös naislaulajat Estelle ja Paloma Faith.

Estelle on Grammy-palkittu britanniansenegalilainen laulaja ja lauluntekijä. Hän nousi vuonna 2008 maailmanmaineeseen hitillään ”American Boy”, jossa vieraili myös räppäri Kanye West. Yhteishitti voitti myös parhaan rap-kappaleen Grammyn. Hän esiintyy Kirjurinluoto Arenalla perjantaina 20.7.

Lauantaina 21.7. Kirjurinluodossa nähdään lontoolainen Paloma Faith, jonka musiikissa yhdistyy soul, pop ja jazz. Parhaiten hänet tunnetaan muutaman vuoden takaisista hiteistään ”New York” ja ”Do You Want the Truth or Something Beautiful”. Hänen uusi ”Fall to Grace” -albuminsa julkaistaan toukokuun lopussa. Tanssi- ja teatterialaakin kokeillut Paloma Faith yhdistelee konserteissaan mm. vanhaa jazzia ja kabareeta. Hänessä on sanottu yhdistyvän Duffyn ja Amy Winehousen parhaat piirteet. Paloma Faith on näytellyt myös brittiläisissä elokuvissa.

Modernin soulin sielukkaimpiin laulajiin kuuluu Janelle Monaé. Yhdysvaltojen Kansasista tuleva Monaé tuntee perinteen, mutta päivittää sitä persoonallisesti mm. fraseerauksessa ja lavakoreografiassaan. Tunteella tulkitseva Janelle Monaé esiintyy lauantaina 21. heinäkuuta LP47! -konserttiteltassa.

Sunnuntain Kirjurinluodon päätöskonsertin päänimi on jo aiemmin julkistettu yhdysvaltalainen laulaja Norah Jones. Hänen musiikissaan yhdistyy persoonallisella tavalla jazz, soul, country ja pop. Hänen tunnetuimpia kappaleitaan ovat Come Away With Me, Don’t Know Why ja Sunrise. Norah Jonesin albumeja on myyty maailmanlaajuisesti yli 40 miljoonaa ja Suomessakin noin 80 000 kappaletta. Hänet on palkittu muun muassa yhdeksällä Grammy-palkinnolla. Laulajan uusi Blue Note -albumi Little Broken Hearts julkaistaan toukokuun alussa Danger Mousen tuottamana.

D’Angelo, Jools Holland, Jamaican Legends…

Yhdysvaltalainen R&B- ja soul-laulaja D’Angelo hävisi musiikkibisneksestä suosionsa huipulla runsas 10 vuotta siten. Viime vuoden lopulla hänen paluustaan kuului huhuja, ja alkuvuodesta D’Angelo palasi lavoille loppuunmyydyillä konserteilla mm. Tukholmassa, Kööpenhaminassa ja Lontoossa.

Nyt tämä Grammy-palkittu laulaja tekee paluun myös festivaaleille ja esiintyy Kirjurinluodossa perjantaina 20. heinäkuuta. D’Angelon musiikki pohjaa pitkälti mm. Sly Stonen, Marvin Gayn ja Isley Brothersien perinteelle. D’Angelon keskeiset albumit ovat ”Brown Sugar” ja ”Voodoo”. ”James River”-niminen uusi albumi julkaistaan tämän vuoden aikana.

Brittiläinen orkesterinjohtaja, kosketinsoittaja ja tv-tähti Jools Holland tuo 20-henkisen Rhythm & Blues Orchestransa ensimmäistä kertaa Suomeen. Jools Holland yhdistää pettämättömässä svengissään mm. boogie-woogien, jazzin ja rhythm & bluesin. Orkesterin laulajina ovat brittiläiset Ruby Turner ja Louise Marshall.

Jools Hollandin musiikillista televisio-ohjelmaa ”Later with Jools” on tuotettu jo vuodesta 1992. Ohjelmassa ovat esiintyneet lähes kaikki musiikin maailmantähdet. ”Later with Jools” on Britannian suosituin ja monien mielestä myös maailman paras musiikkishow. Jools Holland and his Rhythm & Blues Orchestra esiintyy Kirjurinluoto Arenalla torstaina 19. heinäkuuta.

Samana torstaina Kirjurinluodon päälavalle nousee myös Jamaican Legends with Ernest Ranglin, Monty Alexander and Sly & Robbie. Tässä kokoonpanossa tiivistyy se, mikä tekee pienestä Jamaikan saarivaltiosta rytmin todellisen supervallan.

Ensivierailunsa Suomeen tekevä kitaristi Ernest Ranglin on maansa populaarimusiikin kummisetä, joka on jättänyt vahvan jäljen mm. ska- ja reggaemusiikiin.

Pianisti Monty Alexander on viihtynyt hyvin sekä jamaikalaisen populaarimusiikin että jazzin parissa. Rumpali Lowell ”Sly” Dundar ja basisti Robert ”Robbie” Shakespeare muodostavat musiikin ainutlaatuisen komppiryhmän, joka on vaikuttanut vahvasti mm. reggae- ja moderniin dupmusiikkiin. Jamaican Legeds on uniikki kokoonpano, joka kiertää maailmalla juhlistamassa Jamaikan 50-vuotista itsenäisyyttä.

Miles Davisin perilliset ja The Bad Plus solistinaan Joshua Redman

Kirjurinluoto Arenan jazzillisen annin päävastuun kantavat Miles Smiles ja The Bad Plus. Perjantaina 20. heinäkuuta päälavalle nousee funkysti jazzaava Miles Smiles. Kokonpano koostuu Miles Davisin 1980-luvun luottomuusikoista, jotka osallistuivat äänityssessioihin ja maailmankiertueille. Miles Smilesin muodostavat trumpetisti Wallace Roney, saksofonisti Kenny Garrett, kitaristi Robben Ford, rumpali Omar Hakim sekä basisti Daryll Jones, joka toimii nykyään myös Rolling Stonesin basistina.

Yhdysvaltalainen The Bad Plus on rockvaikutteinen jazztrio, joka on tehnyt omia versioitaan mm. Nirvanan ja David Bowien kappaleista. Kirjurinluodossa trioa täydentää newyorkilainen saksofonisti Joshua Redman. Hän on nykyjazzin keskeisempiä levyttäjiä ja esiintyjä jo 90-luvulta lähtien. Joshua Redman on tehnyt yhteistyötä mm. Pat Methenyn ja Charlie Hadenin kanssa.

Kirjurinluoto Arenalla lauantaina 21. heinäkuuta esiintyy myös Auteur Jazz. Yhtye on saksofonisti Antti Hynnisen johtama kuusikko, joka liikkuu samoilla musiikillisilla linjoilla kuin esimerkiksi Five Corners Quintet ja U-Street All Stars. Auteur Jazzin tanssittavankin musiikin sanotaan saaneen vaikutteita mm. 1960-luvun Blue Note -tuotannoista sekä film noir -elokuvien estetiikasta.

Porin teatterissa järjestetään perjantaina 20. heinäkuuta Iiro Rantalan johtama Kansi Auki Porissa! -konsertti, jossa Iiron kanssa lavalle nousee puolalainen jazzpianisti Leszek Mozdzer. Hän on kotimaansa arvostetuimpia muusikoita, ja jazzin ohella hänet tunnetaan myös Chopinin teosten tulkitsijana sekä elokuvamusiikin säveltäjänä.

Porin teatterissa konsertoivat myös mm. Maria Faust Group, Iro Haarla Quintet, Verneri Pohjola Quartet sekä Tapani Rinteen johtama Pori Big Band.

uLTRA mUSIC nIGHTS :: pORI jAZZ 2012

Ultra Music Nights lupaa jälleen suuria elämyksiä Porin teatterin pienellä näyttämöllä. Italiasta Poriin saapuu saksofonisti Francesco Bearzattin Tinissima Quartet. Eurooppalaisessa jazzkentässä kiitetty yhtye esittää festivaalilla kaksi Bearzattin bravuurisävellystyötä: ”Suite for Tina Modotti” sekä ”Suite for Malcolm X”.

Toisen kiinnostavan Suomen ensi-ensiintymisen tarjoaa sardinialaisen kitaristin Paolo Angelin ja japanilaisen viulistin Takumi Fukushiman värikäs avant-folk duo.

Suomijazzin kolmen sukupolven parhaimmistoa edustavat Olavi trio ja Juhani Aaltonen yhdistävät ilahduttavasti demokratiaa ja anarkiaa.

Ultran Music Nightsin päätösiltana lauantaina 21.7. ranskalainen brassitrio Journal Intime pistää huulet palamaan soittamalla omia sovituksiaan Jimi Hendrixin musiikista. Ruotsalaiset vasket puolestaan hyödyntävät luovasti Led Zeppelinin materiaalia rumpali Peter Danemon ohjauksessa.

Tony Allen, Sam Sparro, Maverick Sabre, GG Caravan…

Pariisista Poriin saapuu afro-beatin todellinen legenda, rumpali Tony Allen ja hänen johtamansa yhtye Black Series. Tony Allen vaikutti vahvasti afro-beatin ja funkin kehittymiseen toimimalla mm. Fela Kutin yhtyeen, Africa ’70:n, musiikillisena johtajana sekä rumpalina 1960- ja 70-luvulla. Tony Allen on tehnyt yhteistyötä myös Paul Simonin ja suomalaisen Jimi Tenorin kanssa. Tony Allenin Black Series esiintyy LP47! -konserttiteltassa torstaina 19. heinäkuuta.

Samassa LP47!:n konsertissa esiintyvät myös brittiläinen laulaja ja lauluntekijä Jamie N Commons ja uusi kotimainen superkokoonpano GG Caravan.

Laulaja ja lauluntekijä Jamie N Commonsin bluesvaikutteinen musiikki on saanut vaikutteita mm. Tom Waitsilta ja Nick Cavelta.

GG Caravan on 14-miehinen yhtye, joka yhdistelee sujuvasti mustalaismusiikkia ja suomiräppiä. Kokoonpanon laulajina toimivat Redrama, Paleface, Tommy Lindgren ja Brandon. GG Caravanin soittajiin kuuluvat mm. kitaristi Marzi Nyman, rumpali Toni Porthen ja perkussionisti Zarkus Poussa.

LP47!-teltan perjantain 20. heinäkuuta ohjelmistoon kuuluvat Hidden Orchestra, Sam Sparro ja Rubik.

Hibben Orchestra on edinburghilainen elektronista jazzia esittävä yhtye, jonka ”Night Walks” -debyyttialbumi julkaistiin vuonna 2010.

Australialainen Sam Sparro on pehmeä-ääninen soul-laulaja, jonka Black & Cold -albumi sijoittui Top 20:een 14 maassa, myi kultaa Englannissa ja poiki Grammy-ehdokkuuden. Sam Sparron odetettu kakkosalbumi ”Return To Paradise” julkaistaan toukokuussa.

Helsinkiläinen Rubik on indie pop/rock-yhtye, jonka viimeiset albumit ”Dada Bandits” ja ”Solar” ovat olleet arvostelumenestyksiä sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Viime syksynä Rubik teki 39 keikan kiertueen yhdeksässä maassa sekä Euroopassa että Pohjois-Amerikassa. Rubik oli tänä keväänä ehdolla myös Teosto-palkinnon saajaksi.

LP47! :n lauantain 21. heinäkuuta ohjelmistoon kuuluvat The Northern Governors, Maverick Sabre ja Janelle Monaé.

The Northern Governors on juuri julkaissut kiitetyn debyyttialbuminsa ja yhtye on tällä hetkellä maamme soul/funk- jazzin kärkinimi.

Brittiläinen Maverick Sabre on laulaja/räppäri, joka on aiemmin tehnyt yhteistyötä mm. Professor Greenin kanssa. Sabren debyyttialbumi ”Lonely Are the Brave” julkaistaan kesällä.

Cotton Salsa Factory Porin puuvillatehtaan sisäpihalle

Pori Jazziin tulee uusi tapahtuma- ja konserttialue, joka sijoittuu puuvillatehtaan sisäpihalle Pohjoisrantaan. Cotton Salsa Factory suunnitellaan ja toteutetaan latinalaiskorttelien henkeen ja kuubalaiseen tyyliin. Tapahtuma-alueella vietetään neljä iltaa huipputason salsamusiikin ja tanssin parissa. Sakke Järvenpää tekee alueen miljöön dekoraation sekä suunnittelee ruoka- ja juomatarjoilun teeman mukaiseksi.

Pääesiintyjäksi Cotton Salsa Factoryyn saapuu yksi Kuuban tämän hetken suosituimmista orkestereista, Elito Revé y su Charangón. Elito Revén isä Elio Revé perusti orkesterin jo 1956, ja siinä ovat soittaneet sellaiset kuubalaiset huippumuusikot kuten Chucho Valdés ja Juan Formell. Nyt orkesteri on siirtynyt isältä pojalle ja se jatkaa kuubalaisten rytmien traditiota. Cotton Salsa Factoryssa kuullaan myös Solar Habaneroa, joka on koottu Euroopassa vaikuttavista kuubalaista huippumuusikoista. Paikan tunnelmaa nostattaa kuubalainen tanssiryhmä sekä latinomusiikin DJ:t.

Cotton Salsa Factoryyn on aluelippu. Puuvillan sisäpihalla sijaitsevalla Kehräämön lipulla pääsee alueelle, mutta pelkkä aluelippu ei oikeuta sisäänpääsyyn Kehräämöön.

Lipunmyynti kaikkiin konsertteihin alkaa
keskiviikkona 18.4. klo 9.00 Lippupalvelussa.

http://www.porijazz.fi