29.03.2011

Pori Jazz 2011 – Monipuolinen tarjonta tunnettuja legendoja ja nousevia kykyjä

Pori Jazz 2011 ohjelma on valmistunut. Afroamerikkalainen rytmimusiikki soi Kokemäenjoen rannoilla nyt viikkoa aiemmin kuin edellisinä vuosina. Jazzfestivaali järjestetään tänä kesänä jo 46. kerran ja ajankohta on nyt 9.-17. heinäkuuta.

Pori Jazz tarjoaa taas useita tunnettuja maailmantähtiä sekä liudan nousevia, mielenkiintoisia tulokkaita. Pori Jazzin suuret ulkoilmakonsertit järjestetään Kirjurinluodon konserttipuistossa olevalla Kirjurinluoto Arenalla. Festivaalin ilta- ja yökonsertteja järjestetään Kokemäenjoen etelä- ja pohjoisrannoilla sijaitsevissa konserttitiloissa ja jazzklubeilla.Perinteisellä Jazzkadulla kuullaan kymmeniä ilmaiskonsertteja. Tänä kesänä Jazzkadun ohjelmaan tulee myös SuomiAreenan keskustelutilaisuuksia.

Monipuolista jazzia

Festivaalin jazztarjonnan kärkinimiä ovat muun muassa Charles Lloydin kvartetti, Randy Westonin trio ja Randy Brecker/Bill Evans Soulbop featuring Medeski, Martin & Wood.

Charles Lloyd nousi jazzin eturiviin jo 1960-luvulla yhdistämällä bebopiin ja hard bopiin muun muassa populaarimusiikkia. Hänen albuminsa myivät kultaa ja Lloyd esiintyi yhtyeineen myös Yhdysvaltain tunnetuilla rockfestivaaleilla. Hän tuo Poriin uuden kvartettinsa, jossa pianistina on Jason Moran.

Pianisti, säveltäjä ja orkesterinjohtaja Randy Weston lähtee jäähyväiskiertueelle ja hänen kokoonpanonsa nimi African Rhythms Trio kuvaa hyvin hänen mieltymystään yhdistellä jazzia ja afrikkalaista musiikkia. Jazzpianistina Randy Weston nostetaan usein Duke Ellingtonin ja Thelonious Monkin rinnalle.

Trumpetisti Randy Brecker ja saksofonisti Bill Evans johtavat Soulbop-yhtyettä, jossa soul/funk yhdistyy taidokkaasti jazziin. Kokoonpanon komppi koostuu maineikkaasta newyorkilaisesta triosta Medeski, Martin & Wood.

Poriin saapuu myös ansioitunut jazzrumpali Jeff ”Tain” Watts, joka tunnetaan yhteistyöstään muun muassa Herbie Hancockin ja Branford Marsaliksen kanssa. Watts esittelee festivaalilla uuden yhtyeensä.

Sing the Truth -kokoonpanon muodostavat tunnetut laulajat Angelique Kidjo, Dianne Reeves ja Lizz Wright. He hehkuvat jazzin, soulin, bluesin ja folkin naisenergiaa. Vokaalitrion ohjelmisto koostuu legendaaristen naislaulajien kuten Billie Holidayn ja Aretha Franklinin tuotannosta. Sing the Truthin yhtyeessä soittavat muun muassa tunnustetut jazzmuusikot Geri Allen (piano) ja Terry Lyne Garrington (rummut).

Kotimaista jazzia Porissa esittelevät muun muassa säveltäjä/pianisti Kerkko Koskisen uusi 14-miehinen orkesteri sekä Aki Rissasen trio, jota vahvistaa trumpetisti Verneri Pohjola.

Ultra Music Nights @ Theatre Pori Jazz 2011

Ultra Music Nights -klubi palaa Porin teatteriin ja piirtää jälleen ilmoille värikkäät ja taianomaiset vaihtoehtoisen musiikin sävyt. Päivittäin vaihtuva teema tuo jokaiseen iltaan uudet raikkaat tuulet.

Avauspäivänä 14. heinäkuuta juhlitaan Ranskan kansallispäivää tanssimusiikin ja rakkauslaulujen voimalla. Kiitetystä MegaOctetista tuttu klarinetisti Laurent Dehors tuo Poriin taidokkaan ja riemastuttavan Tous Dehors -big bandinsa. Tämän kohta 20 vuotta täyttävän orkesterin ”Happy Birthay” -repertuari venyy funkista menuettiin ja musette-valssista balkanin rytmeihin. Pianisti Matthew Bournen ja hanuristi Veli Kujalan vahvistuksella Tous dehors levitäytyy teatterin päälavalta pikkusaliin, jossa illan lopuksi on tiedossa aito ranskalainen bal populaire -tanssijuhla.

Kamarimusiikkiseikkailu-ilta tuo Ultraan basisti Barry Guy’n ja viulisti Maya Homburgerin huipputrion yhdessä lyömäsoittaja Janne Tuomen kanssa.

Ultran kolmas eli electro-ilta huipentuu kun suomijazzin kärkimodernistit ja ruotsalainen trumpetisti Magnus Broo kohtaavat Jori Hulkkosen, Pekka Tuppuraisen kokoamassa Röd/Blå-yhtyeessä.

Soulia, funkia, bluesia, maailmanmusiikkia ja poppia

Festivaalin tunnetuimpiin esiintyjiin lukeutuu Elton John, joka on jo 40 vuotta ammentanut bluesin, rockin, soulin, countryn ja popin aineksista lukemattomia hittejä, joiden tarttuvat melodiat tunnetaan kaikkialla maailmassa. Elton Johnin yhtyeen musiikillisena johtajana Porissa toimii Davey Johnstone, joka on työskennellyt mm. Eric Claptonin, B.B. Kingin ja Lenny Kravitzin kanssa.

Sielukkaan ja soulahtavan musiikin eturivin laulajiin kuuluu Tom Jones, joka esittää Kirjurinluodossa omien hittiensä lisäksi soulin, gospelin ja countryn raameissa liikkuvan uutuusalbuminsa Praise & Blamen materiaalia. Tom Jonesin tummaa ja rouheaa baritonia kuullaan Porissa ison orkesterin säestämänä.

Laulaja, lauluntekijä ja kitaristi Daniel Lanois on paremmin tunnettu musiikin tuottajana. Persoonallisesta soundistaan tunnettun Lanois’n jälki näkyy esimerkiksi U2:n, Bob Dylanin ja Peter Gabrielin musiikissa. Poriin Daniel Lanois tuo Black Dub -yhtyeensä, jonka viime vuonna julkaistu debyyttialbumi keräsi viiden tähden arvosteluja.

Seasick Steven musiikkia on luonnehdittu ”räimebluesiksi”. Siinä bluesiin yhdistellään mm. countrya ja punkia.

Englannista Poriin saapuu brittisoulin uusi tähti Rumer. Hänen balladivoittoisessa musiikissaan yhdistyvät soul, jazz ja pop. Kiitellyn debyyttialbumin (Seasons of my Soul) julkaissutta Rumeria on musiikkilehdissä verrattu Dusty Springfieldiin ja Duffyyn.

Yhdysvaltalainen rumpali Zigaboo Modeliste on yksi funk-musiikin keskeinen kehittäjä. Hän toimi neworleansilaisen Meters-yhtyeen rumpalina 1960/70-luvulla, jolloin Meters, James Brown ja Sly and the Family Stone loivat pohjan funkille. Zigaboo Modeliste on työskennellyt mm. Keith Richardsin ja Dr. Johnin kanssa. Porissa Zigaboo esiintyy oman yhtyeensä kanssa.

Barcelonasta Poriin tuleva Ojos de Brujo modernisoi perinteistä flamencoa ryydittämällä siihen afrokuubalaisia rytmejä, reggaeta ja hip hopia. Yhtyen on palkittu BBC:n maailmanmusiikkipalkinnolla vuonna 2004.

Englantilainen laulaja ja kitaristi James Hunter yhdistelee musiikissaan blues-rockia ja niin sanottua blue eyed -soulia. Hänen People Gonna Talk -albuminsa oli Grammy-ehdokkaana 2006 parhaan traditionaalisen blueslevyn sarjassa. James Hunter vieraili myös Van Morrisonin hienolla A Night in San Francisco -albumilla.

Afro-beatia, soul/funkia ja jazzia yhdistelevät New Yorkista Poriin tulevat The Budos Band ja Menahan Street Band.

Aloe Blaccin smooth soul soi 70-80 luvun hengessä. Hänen hittinsä I Need A Dollar tunnetaan How To Make It In America –tv-sarjan tunnusmusiikkina.

Perjantaista odotettavissa kuuma hip hop –ilta LP46!:lla

Dante Terrell Smith alias Mos Def on New Yorkin Brooklynistä kotoisin oleva näyttelijä ja hip hop -artisti. Heinäkuussa Poriin saapuva multilahjakkuus on ollut ehdokkaana mm. Golden Globe-, Emmy- ja Grammy Awards-palkinnon saajaksi. Hänet tunnetaan mm. elokuvista Brown Sugar (2002), Civil Brand (2002), The Italian Job (2003), The Woodsman (2004), Pienten sydänten pelastajat (2004), Linnunradan käsikirja liftareille (2005), Cadillac Records (2008) ja Be Kind Rewind (2008). Räppärinä Mos Defin debyytti oli Talib Kwelin kanssa perustettu Black Star -yhtye, jonka ensialbumista tuli heti räppiklassikko. Mos Def on tehnyt viisi studioalbumia.

Mos Def esiintyy Porissa Kirjurinluodon LP46!-teltassa. Kotimaista hip hopia Pori Jazzissa edustaa muun muassa Paleface.

Lipunmyynti kaikkiin konsertteihin alkaa keskiviikkona 30.3. klo 9.00.

http://www.porijazz.fi