29.04.2019

Poikkitaiteellinen avajaisklubi paljastaa Jyväskylän Kesän villin puolen

Monitaidefestivaali Jyväskylän Kesän avajaisklubi on jyväskyläläisten taitelijoiden tajunnanräjäytys asioiden (de)konstruoitumisesta. Avajaisklubi järjestetään keskiviikkona 3.7. ylioppilastalo Ilokivessä. Kirjallisuuden, runouden, elokuva- ja videotaiteen sekä tanssin alan taiteilijoiden yhteistapahtuma tarjoilee näkö- ja kuulokulmia muun muassa tuhoon, rauhaan ja liskojen yöhön. Klubin ohjelmaan kuuluvat Jukka Silokunnaksen videoteokset, keskisuomalaisista kirjailijoista ja muusikoista koostuvan runoyhtye Erillisen kuopan esitys, Hannes Vartiaisen ja Pekka Veikkolaisen lyhytelokuva Erään hyönteisen tuho sekä KAVIn arkistofilmi Sauna vuodelta 1947.

– Festivaali avataan tänä vuonna ikään kuin kaksi kertaa. Virallisen avajaiskonsertin lisäksi meillä on klubi, jossa esitellään festivaalin villimpää poikkitaiteellista puolta, kuvailee toiminnanjohtaja Kyösti Ylikulju. Nopealiikkeiset ehtivätkin sekä avajaisklubille että sitä ennen avajaiskonserttiin yliopiston päärakennuksen juhlasaliin, jossa esiintyvät Arja Koriseva ja Guardia Nueva.

Avajaisklubin ohjelmaan kuuluu myös kantaesitys RAIVO. Tanssin kentän valloittavan tulokkaan Saga Elgland Companyn näyttämöteos on tanssikäännös Eeva Rohaksen romaanista. Rohaksen samanniminen romaani (Otava 2018), joka valittiin EU:n kirjallisuuspalkinnon vuoden 2019 ehdokkaaksi, kääntyy näyttämöllä musiikiksi, vahvan fyysiseksi liikekieleksi ja odottamattomaksi performanssiksi. RAIVO käsittelee riippuvuutta sekä siitä toipumista. Teoksessa proosafragmenteista koostuva kuunnelma sulautuu elektroniseen musiikkiin akrobatian ja tanssin kommunikoidessa niin aggression kuin haurauden eri sävyissä.

RAIVOsta nähdään myös kaksi itsenäistä esitystä Ilokivessä festivaaliviikolla, torstaina 4.7. sekä lauantaina 6.7. Avajaisklubin ja RAIVOn liput tulevat myyntiin perjantaina 3.5.

Monitaiteiden kaupunkifestivaali Jyväskylän Kesä järjestetään 3.–9.7.2019. Lisätietoa festivaalista: www.jyvaskylankesa.fi