10.05.2016

Pohjoismaiset arvot ja identiteetti puhuttavat Maailma kylässä -festivaalilla

Maailma kylässä -festivaalilla 28.–29. toukokuuta eri kulttuuritaustaiset taiteilijat pohtivat omaa identiteettiään ja taiteen tekemistä Pohjoismaissa. Myös taiteen rooli kotouttamisessa nousee esiin.

ICORN – International Cities of Refuge -verkosto järjestää turvakaupunkitoimintaa uhatuille taiteilijoille yli 50 maassa. Miten turvakaupunkitoiminta auttaa uhattuja taiteilijoita ja mitä taiteilijat antavat uudelle yhteisölle? Safe Haven -keskusteluun osallistuvat muun muassa iranilaissyntyinen kirjailija ja kriitikko Nasrin Madani, palestiinalainen lauluntekijä Jowan Safadi ja ICORNin johtaja Helge Lunde Norjasta.

Miltä pohjoismaiset arvot näyttävät eri kulttuuritaustaisten taiteilijoiden näkökulmasta? Asiasta ovat keskustelemassa muun muassa Emmy-palkittu dokumentaristi Deeyah Khan sekä festivaalilla esiintyvän tanskalais-yhdysvaltalaisen Alo Wala -yhtyeen keulahahmo Shivani Ahlowalia.

Maailma kylässä -festivaalilla nähdään tänä vuonna myös kulttuurista identiteettiä pohtivia installaatioita. Arlene Tuckerin ja Daniel Malpican yhteisteos RYIJY: weaving wishes, kuvastaa yhteenkuuluvuutta ja kulttuurista monimuotoisuutta. Taiteilijat Willem Wilhelmus ja Edwina Goldstone muistuttavat yhteisessä performanssissaan, että ihminen tarvitsee tilan kehittääkseen identiteettiään. Installaatiot ovat osa KEHYstä taide! -projektia, jota koordinoi Suomessa asuvien monikulttuuristen taiteilijoiden kollektiivi Catalysti.

Lisäksi lastenohjelmassa pohditaan yhdessä vanhempien kanssa pohjoismaisia arvoja, tasa-arvoa ja suvaitsevaisuutta Leluteekin järjestämässä filosofiakahvilassa.

Kansantanssilla kotouttamista Helsingissä

Pääkaupunkiseudun kansantanssijat ja Stadin nuorisoseurat kiertävät toukokuun ajan Helsingin vastaanottokeskuksia vetämässä turvapaikanhakijoille suomalaisia kansantansseja. Projekti huipentuu Maailma kylässä -festivaalille, jossa kansantanssin harrastajat sekä suomalaiseen tanhuun sukeltaneet pakolaiset tansittavat festivaaliyleisöä huutokatrillin merkeissä.

Musiikkiohjelmassa pohjoismaiset yhtyeet ovat monikulttuurisuuden asialla. Kaisaniemen Savanni-lavalla tanssitaan punjabilaistaustaisen räppärin Shivani Ahlowalian tähdittämän tanskalais-yhdysvaltalaisen Alo Walan tahtiin. Legendaarinen ruotsalainen hiphop-bändi Looptroop Rockers ottaa kantaa ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin ilmiöihin.

Maailma kylässä -festivaali järjestetään 28.‒29. toukokuuta Helsingin Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla lauantaina kello 11‒20 ja sunnuntaina kello 11‒18. Tapahtuman pääteema on oikeudenmukaisuus.

Suomen suurimman kulttuuri- ja järjestötapahtuman pääjärjestäjä on kehitysyhteistyön kattojärjestö Kepa ry. Festivaalin pääpartnereita ovat ulkoministeriö, Euroopan unioni, Raha-automaattiyhdistys ja Metro-lehti.

Pohjoismaista ohjelmakokonaisuutta tukee Pohjoismainen kulttuurirahasto.

Kaikkiin esityksiin on vapaa pääsy.

www.maailmakylassa.fi