21.04.2017

Pitkiä piuhoja ja kysymysten asettelua Täydenkuun tansseilla

Pyhäjärven Täydenkuun tanssit -festivaalilla nähdään tänä vuonna paljon kysymyksiä asettelevia teoksia. Luvassa on suomalaisen nykytanssin tunnettuja nimiä, Marjo Kuusela, Arja Raatikainen ja Katri Soini sekä nuoria tekijöitä ja ennen kaikkea Hyvä elämä -teemaa tukevaa meininkiä.

Esitykset ovat Keskuskoululla, kirkossa, Perinnepihassa ja Pohdin talolla, Hotelli Pyhäsalmessa, Kaislarannassa sekä ulkona. Ohjelmassa on myös kaksipäiväinen työhyvinvointi-seminaari. Festivaali järjestetään 23. – 26.7.2017.

Festivaalin avaa avajaisgaalassa Kirsi Törmin ja Jyrki Rytilän teos POST, joka pohtii minkä jäljen 40-vuotinen budon tai 30-vuotinen tanssin harjoittaminen on jättänyt kehoon, mitä taitoa kehot kantavat mukanaan ja mitä sillä voi tehdä tässä ajassa.

Ensi-iltansa saa festivaalilla kevään 2017 aikana työpajoissa valmistettu Sonja Pakalénin ohjaama tanssiteos Pyhäjärviset, jossa esiintyy eri-ikäiset ja -taustaiset ihmiset.  Prosessin aikana on etsitty ryhmän kanssa erilaisia keinoja kertoa tarinoita heistä itsestään ja paikkakunnan todellisuudesta.

Sari Palmgrenin ja työryhmän Utopia (empatiasta), joka on paikkasidonnainen esityssarja yksilöiden tulevaisuuden haaveista ja niiden suhteesta laajempiin yhteiskuntautopioihin kysyy mitä roolia toivo ja empatia näyttelevät utopistisen kokonaisuuden ymmärtämisessä.

Arja Raatikaisen ystävälleen Katri Soinille tekemä Leikin alku kuljettaa tanssin pyörteestä totuuden henkeen, siinä heittäydytään dramaattiseksi, kysytään vakavasti ja hävetään arkisesti. Leikin tiimellyksessä joutsen kohtaa kiinalaisen ja koulutyttö löytää miehen jalat.

Anna Kuparin ja Outi Markkulan Ulkorastilla on yläotsikko kahden valmistuvan tanssitaiteilijan yhteistyölle, joka pitää sisällään kysymyksiä taiteesta, työelämästä ja ihmiselämästä.

Marjo Kuuselan tanssiteos Kristina kertoo Armonlaakson luostariin tulevasta tytöstä 1400-luvun Naantalissa. Teos pohtii yhtä elämän tärkeimmistä peruskysymyksistä: miten pitäisi elää, miten löytää arvokas elämä? Elääkö täysillä tätä päivää ja ottaa kaikki mahdollinen irti elämästä tässä ja nyt, vai elääkö tulevaisuutta varten, omaa taivasosuutta ja lasten mahdollisuuksia elää?

Entä miltä näyttää naurettava tanssisoolo heavy-musiikin säestämänä?

Haluatko nähdä kolme poliittista käärmettä tanssimassa nykymusiikkiin?

Saako tanssijalle huutaa ohjeita kesken kohtauksen? Saa. Ja pitää. Tätä mieltä on Tanssiryhmä Off/Balance, joka tuo koettavaksi esityksen Hutiklubi.

Tanssiryhmä Gruppen Fyra & Antti Lahti osoittavat näyttämöllistä soliraadisuutta teoksessa Pitkät piuhat kaikille tekniikan vastuuhenkilöille, jotka rauhallisesti lukevat ohjeita, kun muut nostavat kätensä ilmaan ja alkavat käyttäytyä aggressiivisesti. Antti Lahti on mukana myös Panu Varstalan kanssa Trash Heroes -esityksessä, jossa kaksi arjen supersankaria ajaa ympäri keskustaa erikoisvarustelluilla kuormapyörillä ja siivoavat alueita yksi kerrallaan, jotta niissä olisi parempi tanssia.

Noora Oertelin ja Elina Selamon Sillat-teos pohjautuu Jukka Itkosen runoihin. Lasten ja nuorten työpajoissa syntyneessä teoksessa käsitellään elämän kiertokulkua, luontoa ja ihmisyyttä, ja katsojia johdatetaan tanssipolulla paikasta toiseen eri elämänvaiheisiin, ajankuviin ja mahdollisiin maailmoihin poikkitaiteellisin keinoin.

Auri Aholan tanssiteos Jotteeh (suom. kulkijat) on puolestaan saanut inspiraationsa saamelaisten ikiaikaisesta elämäntavasta, vuoden kierron mukaan tapahtuneesta vuotuismuutosta.

Luovan tanssin Tunto-ryhmältä, joka on Kaislarannan palvelukodissa toimiva kehitysvammaisten luovan tanssin ryhmä, nähdään esitys Hulmuavat huivit. Ryhmän tavoitteena on luovan liikkumisen kautta tukea omaa fyysistä toimintakykyä sekä henkistä hyvinvointia.

Festivaalin päättää Kinetic Orchestran koko perheen tanssiesitys Rohkeat. Mukana on laulua ja autoradalla ajoa, paljon vaativaa liikettä sekä liikuttavia hetkiä.

Täydenkuun Tanssit 2017 / Full Moon Dance Festival press www.fullmoondance.fi http://www.facebook.com/fullmoondancefestival

https://twitter.com/Full_Moon_Dance