27.07.2018

Pitkä viikonloppu Korsholman Musiikkijuhlilla on täynnä kiinnostavia konsertteja, yllätyksiä sekä eksoottisia ekskursioita Itä-Saksasta Oravaisten taistelutantereelle ja 1800-luvun satumaailmaan

Pitkä viikonloppu Korsholman Musiikkijuhlilla on täynnä kiinnostavia konsertteja, yllätyksiä sekä eksoottisia ekskursioita Itä-Saksasta Oravaisten taistelutantereelle ja 1800-luvun satumaailmaan. Keskusteluita, luentaa, opastuksia ja paljon paljon musiikkia. Mestarikurssit
ovat täydessä käynnissä ja niitä saa käydä seuraamassa ilmaiseksi festivaalikeskuksessa. Välillä varsin kiivaastikin muuttuvista mestarikurssiaikatauluista kannattaa kysellä viimeisiä päivityksiä festivaalitoimistolta.

Lauantaina 28.7. klo 13 Mustasaaren kulttuuritalo muuttuu kommunismin kehdoksi konsertissa nimeltä SoziaLisztMus. Klo 15 voi huoahtaa kahvikonsertissa Kaffehuset Augustissa ennen lähtöä Oravaisiin, jossa on mahdollisuus ennen klo 18 alkavaa konserttia osallistua draamaopastukseen ja upseeripäivälliselle. Illan päättää konsertti Isonkyrön kirkossa klo 21. Päivä on Vokalharmonin-kuoron, joka on mukana kaikissa konserteissa Augustin kahvikonserttia lukuunottamatta.

Sunnuntai 29.7. alkaa uudenlaisella tapahtumalla, nimittäin musiikillisella brunssilla Villa Sandvikenissä klo 10. Björköbyn Suolaamossa klo 14 kuullaan monipuolinen kattaus musiikkia Mendelssohnista Lauri Porran kantaesitykseen ja konsertin yhteydessä voi myös syödä saaristolaislounaan ja osallistua pieneen ulkoiluun maailmanperintökohteessa. Klo 15 festivaalikahvilassa soi, ja klo 18 Trio ZilliacusPerssonRaitinen esiintyy Raippaluodon kirkossa. Mattias Wagerin urkuresitaali soi Pedersören kirkossa klo 19 ja klo 22 Vaasan ortodoksisessa kirkossa esiintyy mm. Chiaroscuro-kvartetti.

Maanantainakaan ei Musiikkijuhlat lepää, vaan päivä alkaa jo klo 12 mestarikurssikonsertilla Vaasan kaupungintalolla (huom! konserttipaikka muuttunut). Kulttuuritalo Fanny isännöi kahta koko perheen konserttia, joissa esitetään Sakari Topeliuksen satu Adalmiinan helmi musiikin säestyksellä. Konsertit ruotsiksi klo 14 ja suomeksi klo 15. Mustasaaren kirkossa nähdään ja kuullaan illalla 14 tapaa kuvata sadetta, esiintymässä huomattava osa festivaalin taiteilijoista. Päivän lopuksi klo 21 sähköbasisti Lauri Porra ja sellisti Kati Raitinen uudelleentulkitsevat J. S. Bachin soolosellosarjoja Vaasan kaupungintalon portaikossa.

Lauantai 28.7.

Musiikkijuhlat goes Itä-Saksa

Millaiset ovat sosialistiset nimiäiset? Tämä ja paljon muuta selviää lauantaina klo 13 Mustasaaren kulttuuritalolla Sepänkylässä, kun Musiikkijuhlat kurkistaa rautaesiripun taakse Saksan demokraattisen tasavallan todellisuuteen – tai jos ei aina niin mairittelevaan todellisuuteen, niin ainakin sosialistisen realismin ihanteisiin. SoziaLisztMus-konsertissa kuullaan Stina Ekbladin lausumana tekstejä Bertolt Brechtiltä ja Sakari Topeliuksen Kommunismin kehto. Musiikissa ei pidättäydytä täysin DDR:n tärkeimmissä säveltäjänimissä Hanns Eislerissa ja Fred Maligessa, vaan kuullaan teoksia myös mm. Kurt Weillilta, Franz Lisztiltä ja Richard Wagnerilta. Esiintymässä ovat sopraano Elin Rombo, Vokalharmoninlauluyhtye Fredrik Malmbergin johdolla sekä huomattava joukko festivaalin instrumentalisteja.

Liput 25/22 €, linja-autokuljetus Vaasan kaupungintalolta klo 12.40

 

Sota ja rauha Oravaisissa

Armeija marssii mahallaan ja niinpä saammekin Oravaisten kirkon konsertissa lauantaina klo 18 vatsamme täyteen Pärt-soppaa. Arvo Pärtin Fratresin ohella ohjelmassa on Hanns Eislerin sodanvastaisia teoksia sekä ruotsalaisten, 1800-luvulla syntyneiden Ludvig Normanin, Sara Wennerberg-Reuterin ja Elfrida Andréen teoksia. Stina Ekblad lausuu musiikin ohessa Johann Ludvig Runebergin ja Zacharias ”Sakari” Topeliuksen tekstejä ruotsiksi.

Konsertin monipuoliseen muusikkokaartiin kuuluu pohjoismaisia huippuja. Lauluyhtye Vokalharmonin Fredrik Malmbergin johdolla vastaa vokaaliosuuksista ja instrumentalisteina kuullaan norjalaista, nykyään Ruotsissa asuvaa viulisti Anders Kjellberg Nilssonia, suomalaista, myös Ruotsissa nykyään asuvaa sellisti Kati Raitista sekä pianisti Heini Kärkkäistä, joka ainakin toistaiseksi asuu visusti Suomessa.

Liput 25/22 €, linja-autokuljetus Vaasan kaupungintalolta klo 17.15

Ennen konserttia klo 16 on mahdollisuus käydä Oravaisten taistelutantereella ja kokea draamaopastus vuoden 1808-1809 tapahtumiin. Draamaopastuksen jälkeen syödään maukas upseeripäivällinen ravintola Ädelbragdissa.

Retki ruokineen ja konsertti 65/62 €, linja-autokuljetus Vaasan kaupungintalolta klo 15.15

 

Venetsian iltatulet Isonkyrön vanhassa kirkossa

Vokalharmonin-lauluyhtyeen, viulisti Anders Kjellberg Nillsonin ja sellisti Kati Raitisen päivän kolmas etappi on Isonkyrön vanhassa kirkossa klo 21. Abendfeier-konsertin ohjelmassa on monipuolinen, lähinnä Leipzigin suuruuden päiviin keskittyvä musiikkitarjonta ja esiintymässä on yllämainittujen ohella toki monta muutakin festivaalitaiteilijaa Cecilia Zilliacuksen johdolla. Konsertti alkaa Georg Philipp Telemannin kantaattimusiikilla ja kulkee Max Regeristä virolaiseen Tõnu Kõrvitsiin. Konsertti on saanut nimensä Clara Schumannin Abendfeier in Venedig -teoksesta, joka kuullaan konsertin päätteeksi.

Liput 25/22 €, linja-autokuljetus Vaasan kaupungintalolta klo 20.15

 

Nuoret taitajat kypsän romantiikan parissa

Festivaalikahvila Kaffehuset Augustissa kuullaan klo 15 iltapäiväkonsertti, jossa esiintyvät viulisti Iréne Heikius, pianisti Oskari Riihimäki ja sekä viululla että pianolla taituroiva Albert Sahlström. Heidän ohjelmassaan on Camille Saint-Saënsin, Max Bruchin, Sergei Rahmaninovin ja Jean Sibeliuksen sävellyksiä.

Vapaa pääsy

 

Sunnuntai 29.7.

 

Brunssilla keskustelua koulutuksesta ja houkuttelevaa musiikkia

Idyllinen Villa Sandviken Vaasan Hietalahdessa on sivistyksen tyyssija musiikillisella brunssilla sunnuntaiaamuna klo 10. Musiikin kouluttavasta ja kehittävästä merkityksestä ovat keskustelemassa sujuvasti kahdella kielellä Sibelius-Akatemian entinen rehtori, prof. Gustav Djupsjöbacka sekä Wivan Nygård-Fagerudd, joka on paitsi musiikin maisteri ja mezzosopraano, myös suosittu radiotoimittaja. Keskustelun ohessa he esittävät musiikkia suomalaisen sivistysaatteen alkuajoilta, eli Martin Wegeliuksen, Ernst Fabritiuksen ja Gabriel Linsénin lauluja ja pianokappaleita. Musiikkijuhlien hallituksen puheenjohtaja, lehtori Bo Kronqvist toimii keskustelun moderaattorina.

Liput 34 €, sis. ruuan

 

Koko päivän retki UNESCOn maailmanperintökohteeseen

Korsholman Musiikkijuhlien perinteinen ja suosittu retki UNESCOn maailmanperintökohteeseen Raippaluotoon ja Björköbyhyn toteutuu tänä vuonna sunnuntaina. Lähtö on Vaasan kaupungintalolta linja-autolla klo 11 ja lounasta syödään Raippaluodon ravintola Berny’sissä klo 12. Raippaluodosta ajetaan eteenpäin Björköbyhyn, jossa kuunnellaan Suolaiset sävelet -konsertti klo 14. Konsertin jälkeen n. klo 15.30 voi vielä osallistua n. tunnin mittaiselle veneajelulle Svedjehamnin moreenimaisemissa tai
vaihtoehtoisesti patikointiin näköalatorni Saltkaretiin.

Lounas ja konsertti 45/42 €; Lounas, konsertti ja retki 70/67 €; Konsertti ja retki 50/46 €

 

Suolainen kantaesitys

Björköbyn Suolaamossa on vuosien varrella kuultu yllättäviä ja tavallisesta poikkeavia konsertteja. Niin tänäkin vuonna, kun Suolaiset sävelet -konsertissa klo 14 kuullaan uutta ja vanhaa leipzigilaista musiikkia sekä Lauri Porran aivan upouuden The Gauntlet -teoksen kantaesitys. Sähköbasson suomenmestari Porra esittää sen yhdessä

ZilliacusPerssonRaitinen-trion kanssa ja Porralta saadaan uutukaisen yhteydessä myös efektipohjaista soolosoitantaa. Konsertin muina teoksina kuullaan saksalaisten Iris ter Schiphorstin ja Steffen Schleiermacherin teoksia tältä vuosituhannelta ja yksi Fanny Mendelssohn-Henselin kamarimusiikkihelmistä, jousikvartetto Es-duuri, jonka esittää vuoden kvartettivieras Chiaroscuro.

Liput 25/22 €, linja-autokuljetus konserttiin lähtee Vaasan kaupungintalolta klo 13.00

 

Trio ZPR goes LPZG @ RPLT

Viulisti Cecilia Zilliacuksen, alttoviulisti Johanna Perssonin ja sellisti Kati Raitisen muodostama ZilliacusPerssonRaitinen-trio viettää ensi vuonna jo 20-vuotisjuhlaansa. Pohjoismaiden johtava jousitrio pitää oman konserttinsa Korsholman Musiikkijuhlilla Raippaluodon kirkossa sunnuntaina klo 18. Konsertin päänumerona kuullaan Johann Sebastian Bachin Sinfoniat BWV 787-801 Dmitry Sitkovetskyn sovituksena. Ennen Bachrautaisannosta kuullaan Max Regerin sarja nro 3 e-molli sooloalttoviululle sekä virolaisen, mutta gotlantilaistuneen Mirjam Tallyn kuvaus uudesta kotisaarestaan, Winter Island. Teos on Ruotsin radion tilaus ZilliacusPerssonRaitinen-triolle.

Liput 25/22 €, linja-autokuljetus Vaasan kaupungintalolta klo 17.15

 

Syvyydestä huudan sinua!

Tukholman Suurkirkon urkurin Mattias Wagerin urkuresitaali Pedersören kirkossa tarjoaa
leipzigilaista barokkimusiikkia sekä tšekkiläisen Petr Ebenin ja ruotsalaisen Kristina
Forsmanin teokset. Konsertti alkaa Bachin edeltäjän Johann Kuhnaun raamatullisella
sonaatilla nro 1, jossa kuvataan Daavidin ja Goljatin taistelua. Johann Sebastian Bach on
itseoikeutettu Leipzig-teemaisen urkukonsertin säveltäjänimi ja häneltä kuullaan
triosonaatti d-molli sekä koraalisovitus Aus tiefer Not schrei ich zu dir BWV 686.

Vapaa pääsy. Konsertti tehdään yhteistyössä Calcanten ry:n kanssa.

 

Bachia autenttissävyisesti ortodoksisessa kirkossa

Chiaroscuro-kvartetti on yksi tämän hetken tärkeimpiä periodisoittimia käyttäviä jousikvartetteja. Vaasan ortodoksisen kirkon myöhäisillan konsertissa sunnuntaina klo 22 he esittävät fuugia Johann Sebastian Bachin massiivisesta Die Kunst der Fuge -sarjasta. Jotain Chiaroscuron laaja-alaisuudesta kertoo, että heidän toinen teoksensa konsertissa on Franz Lisztin Angelus! Prière aux Anges gardiens, jossa Chiaroscuron mukana soittaa kontrabasisti Pontus Grans. Konsertissa kuullaan myös Sigfrid Karg-Elertin sonaatti sooloklarinetille, jonka esittää Karin Dornbusch.

Liput 25/22 €

 

Kaffehuset Augustissakin jousitriomusiikkia

Musiikkijuhlakahvila Kaffehuset Augustin iltapäiväkonsertissa klo 15 soitetaan Ludwig van Beethovenia olan takaa. Esiintymässä on viulisti Henrik Naimark Meyerin, alttoviulisti Viktor Olaus Nygårdin ja sellisti Vladimir Reshetkon kansainvälinen jousitrio.

Vapaa pääsy

 

Maanantai 30.7.

 

Adalmiinan helmi satukonsertissa

Sakari Topeliuksen klassikkosatu Adalmiinan helmi kuullaan kulttuuritalo Fannyssa maanantai-iltapäivänä kahdessa konsertissa: ensin ruotsiksi klo 14 lukijana Stina Ekblad ja suomeksi klo 15 lukijana Kalle Halmén. Sadunlukua elävöitetään mm. Johann Sebastian Bachin teoksilla ja pohjoismaisella kansanmusiikilla, esittäjänä pääasiassa Vaasan kaupunginorkesterin jäsenistä koostuva Adalmiina-kvartetti.

Liput: 20 €/perhe

 

Äntligen måndag!

Cecilia Zilliacuksella trioineen on ollut vuosien ajan Tukholman konserttitalossa maanantainen konserttisarja nimeltä Äntligen måndag! (Vihdoinkin maanantai!). Konserttisarja on jalostanut Zilliacuksesta konserttikokonaisuuksien suunnittelun mestarin ja yksi malliesimerkki näistä taidoista kuullaan maanantai-iltana klo 18 Mustasaaren kirkossa, jossa pidetään konsertti nimeltä 14 tapaa kuvata sadetta. Konsertin nimi tulee Hanns Eislerin teoksesta mezzosopraanolle ja viisihenkiselle yhtyeelle. Ennen väliaikaa kuullaan myös Harry Martinsonin sadeaiheisia runoja, lukijana sekä Felix Mendelssohnin jousikvartetto Es-duuri, jonka esittää Chiaroscuro-kvartetti. Väliajan jälkeen, ennen Richard Wagnerin Wesendonck-lauluja kuullaan festivaalitaiteilijoiden sadeaiheinen improvisaatio.
Wesendonck-lauluissa kuullaan Fauré-kvartettia, jonka solistina laulaa Katarina Karneus.

Liput 30/25 €, linja-autokuljetus Vaasan kaupungintalolta klo 17.30

 

Puretaan muutama antiikkinen sellosarja

Sähköbasisti Lauri Porra ja sellisti Kati Raitinen rakastavat molemmat Johann Sebastian Bachia yli kaiken, joten mikä olisikaan parempi rakkaudentunnustus Bachille kuin soolosellosarjojen sovittaminen täysin uuteen uskoon, elektroniikkaa hyväksi käyttäen. Vaasan kaupungintalon portaikossa kuullaan maanantai-iltana klo 21 näitä 2000-luvulle tuotuja versioita soolosellosarjoista sekä myös osia ihan perinteisesti soitettuna. Välillä Bach toimii vain inspiraationa aivan uusiin seikkailuihin. Deconstructing J. S. Bach -konsertti avaa uuden polun Bach-tulkintaan.

Liput 25/22 €

 

Mestarikurssien satoa

Huom! Useissa ennakkotiedoissa maanantaisen mestarikurssikonsertin pitopaikaksi on merkitty Kuula-opiston Toivo Kuula -sali. Konsertti pidetään kuitenkin Vaasan kaupungintalolla maanantaina klo 12, esiintymässä mestarikurssien oppilaat. Opettajina toimivat mm. Cecilia Zilliacus, viulu ja Sara Hammarström, huilu. Säestäjänä toimii Anton Ylikallio.

Vapaa pääsy

Korsholman Musiikkijuhlien koko ohjelma osoitteesta www.korsholmmusicfestival.fi.
Liput: Studio Ticket (puh. 0700 96525, http://www.netticket.fi), Musiikkijuhlien toimisto (puh. +358 40 833 2022) tai ovelta, mikäli paikkoja on jäljellä.

Korsholman Musiikkijuhlat 25.7.–1.8.2018