05.05.2022

Pispalan Sottiisissa folk soi aamusta yöhön ja ratikasta Näsinpuistoon

Pispalan Sottiisin festivaaliohjelma 15.–19.6. julkaistaan tänään torstaina 5.5. Ohjelmistossa on tulevana kesänä Pispalan Sottiisissa ensi-iltansa saava, tamperelaisen Sorokoskan teos Tuntematon tanhuaja. OAMK Dance tuo Sottiisiin kiinnostavan, kalevalaisen runon siivittämän tanssiteatteriteoksen Kottilan pohjimmainen pahana. Yleisön kannattaa ottaa festivaalille tanssikengät mukaan, sillä iltatansseissa lattialle vievät muun muassa Rällä ja Polenta.

Sorokoskan Tuntematon tanhuaja -teos on kertomus ulkopuolisuuden kokemuksesta Suomessa. Teos käsittelee erilaisuuden ja toiseuden kokemuksia, joita syntyy Suomeen ulkomailta muuttaneella. Sorokoska on tunnettu heittäytymiskyvystään ja vahvasta läsnäolostaan. Tuntematon tanhuaja -teoksessa ryhmän taidot nousevat esiin. Tämä Sorokoskan 30-vuotisjuhlavuoden pääteos on Jouni Prittisen ohjaama ja koreografioima ja se esitetään festivaalilauantaina Hällä-näyttämöllä.

Erilaisuutta ja monimuotoisuutta käsitellään myös Pähiät-kansantanssiryhmän esittämässä Omakuva-teoksessa. Elena Vuoksiolan teos on saanut inspiraationsa Ellen Thesleffin ja Helene Schjerfbeckin omakuvista. Teoksen syvyys kumpuaa kaipauksesta tulla hyväksytyksi omana itsenään ja ennen kaikkea siitä, kelpaako ihminen itse itselleen. Omakuva nähdään lauantain konsertissa Tullikamarin Pakkahuoneella.

Kolmantena sunnuntaina vihkimisen kuulutuksesta pidettiin tavan mukaan kuuliaistanssit. Näissä Kottilan kylän tansseissa papin kaapuun on kätkeytynyt itse Louhi eli Pohjolan paha akka. Louhi saa noiduttua viattoman morsiamen pauloihinsa ja synnyttää tämän välityksellä maailmaan yhdeksän tautia. Yksi taudeista jää nimeämättä ja tämä pahnan pohjimmainen saa aikaan odottamattoman yllätyksen. Kottilan pohjimmainen pahana on OAMKin tanssinopettaja- ja Oulun yliopiston musiikkikasvatuksen opiskelijoiden tanssiteatteriteos. Teos nähdään festivaalin avajaiskonsertissa torstaina.

Kansainvälisiä vieraita Pispalan Sottiisi saa tänä vuonna Virosta ja Unkarista. Virolainen 7–19-vuotiaiden tanssijoiden ryhmä Hebe taittaa kansanperinnettä nykytanssin ja luovan tanssin keinoin. Unkarista saapuva Kis Malom Tánccsoport koostuu Martonvásár Art School -oppilaitoksen 14–17-vuotiaista opiskelijoista, ja heidän ohjelmistossaan nähdään perinteisiä kansantansseja kaukaa Unkarin historiasta. Kansainväliset ryhmät nähdään muun muassa Tullikamarin Pakkahuoneella Maailman tuulia -konsertissa lauantaina.

Pispalan Sottiisin festivaali-iltojen ilona ovat iltatanssit, ja luvassa on mukaansatempaavaa tanssin hekumaa ja kansanomaisen paritanssin juurevia variaatioita. Rällä on vauhdikas, perinteitä kunnioittava trio pohjolan valkeasta kaupungista, Oulusta. Yhtyeen soitossa korostuvat tanssittava groove ja spontaani soittamisen ilo. Polenta puolestaan on kolmen viulistin ja yhden kitaristin yhtye, joka soittaa omaa sekä perinteistä pelimannimusiikkia hiki hatussa ja täydellä sydämellä.

Tamperelainen kansantanssifestivaali ottaa haltuun koko keskusta-alueen: lapset seikkailevat kaupunkiluonnossa, aikuiset polskaavat Näsinpuistossa ja tanssiopiskelijat valssaavat Taideratikassa. Luvassa on jälleen upeiden salikonserttien, vaikuttavien yhteisohjelmien, näyttävien kansallispukujen ja iloisen ja rennon paritanssin kesäinen juhla.

www.sottiisi.fi

Seuraa meitä somessa @nuorisoseurat @sottiisi

Nuorisoseurat – Yhteisöjen tulevaisuutta rakentamassa

Festivaalin sivuille