22.05.2012

Piharavintolan viidestoista vuosi Kuhmon Kamarimusiikissa

Kuhmon Kamarimusiikin Kannatusyhdistyksen Piharavintola valmistautuu 15. festivaaliinsa. Vuonna 1998 ensimmäistä kertaa kamarimusiikkivieraille ruoka- ja viinielämyksiä tarjonnut ravintola oli alun perin festivaalin ”isän” Seppo Kimasen ja suomalaisen ”viinimiehen” Juha Berglundin idea. Festivaalivieraat viettävät Kuhmossa keskimäärin melko pitkänkin ajan ja ideana oli tarjota vieraille paikka, jossa korkeatasoisesta festivaalimusiikista nauttivat ihmiset pääsisivät herkuttelemaan vaihtuvista menuista viinien kera. Piharavintola syntyi.

Kamarimusiikkikeskuksessa sijaitsevassa, ainoastaan festivaalien ajan avoinna olevassa, ravintolassa tarjoillaan päivittäin vaihtuvaa keittolounasta klo 12―17. Iltaisin ravintolassa on tarjolla toimintaa pyörittävän Antti Rinta-Huumon ja hänen tiiminsä suunnittelema, päivittäin vaihtuva 3−4 ruokalajin ”Päivän menu” sekä koko musiikkijuhlien ajan tarjolla oleva, viiden ruokalajin ”Festivaalimenu”.

Menut perustuvat pitkälti klassiseen keittiöön, jota höystetään moderneilla vivahteilla ja muokataan paikallisten raaka-aineiden saatavuuden mukaan. Menuiden suunnittelun lähtökohtana on myös niiden yhteensovittaminen ruoan kera tarjoiltavien Château Carsinin viinien kanssa. Asiakaspaikoista suurin osa on tunnelmallisessa, kaksikerroksisessa navettarakennuksessa Salakamarissa ja osa pihapiirissä.

Maineikkaat Château Carsinin viinit

Kuhmon Kamarimusiikkijuhlille räätälöityjen Amati-viinien lisäksi Piharavintolassa ja Salakamarissa on tarjolla muitakin suomalaisen Juha Berglundin ja hänen siskonsa Ranskan Bordeauxissa sijaitsevan Château Carsinin viinejä. Tilan viinit ovat saavuttaneet kansainvälistä arvostusta johtavien viinikriitikoiden, kuten Hugh Johnsonin, Clive Coatesin ja Robert Parkerin tahoilta. Carsinin viinejä voi nauttia ravintolassa tarjottavien menuiden yhteydessä, mutta myös sellaisenaan lasilliselle poiketen.

Festivaalien ajan – tai niin kauan kuin niitä riittää – Amati-viinit ovat saatavilla myös Kuhmon Alkosta. Amati 2007 -punaviini on perinteinen Bordeaux’n alueen viini, joka on valmistettu Merlot-, Cabernet Franc- ja Malbec-lajikkeista. Valkoviini Amati 2010 on sekin alueelleen tyypillinen viini, jonka valmistamiseen on käytetty Semillon- ja Sauvignon Blanc -lajikkeita.

Viinitastingeja

Piharavintolassa ja Salakamarissa järjestetään festivaalien aikana myös erilaisia viinitastingeja, aiheina ”Viini ja ruoka” ja ”Lasin merkitys viininautinnossa”.

Kesän 2012 festivaalimenu

Alkuruoka
Miedosti savustettua Kuhmon kirjolohta, marinoitua perunaa ja sinappidressingiä

Välikeitto
Punajuurikeittoa ja Carsinin balsamisiirappia

Pääruoka
Härän sisäfileetä ja ylikypsää häränrintaa, selleripyreetä, lakritsi- ja mustapippurikastiketta

Päivän juusto

Jälkiruoka
Lakkatiramisu

Pöytävaraukset, ilmoittautumiset tastingeihin ja lisätiedot:
Antti Rinta-Huumo: antti.rintahuumo@viinilehti.fi (14.7.2012 saakka)

http://www.kuhmofestival.fi