17.02.2011

Pianovirtuoosi Takashi Yamamoto ensiesiintyy Rauman Festivossa

Rauman Festivo saa ensi kesänä nuoren huippupianistin taiteilijakaartiinsa. 27-vuotias Takashi Yamamoto on menestynyt useammassa kansainvälisessä pianokilpailussa. Niistä arvostetuimmassa, Chopinin pianokilpailussa, hän saavutti neljännen palkinnon vuonna 2005.

Pianotaiteilija Takashi Yamamotolle tärkein asia elämässä on toisten palveleminen. Hänen kohdallaan se tarkoittaa pianonsoittoa. Chopinin pianokilpailun jälkeen eräs puolalainen nainen tuli hänen luokseen ja sanoi: ”Kiitos siitä, että ymmärrät sydäntämme.”

– Puolalaiset ovat todella ylpeitä Chopinista, ja he selvästi iloitsevat, kun ulkomainen taiteilija soittaa Chopanin teoksia, kertoo Yamamoto.

Yamamoto on kotoisin vuoden 1998 talviolympiakaupungista Naganosta. Hän on ollut kiinnostunut musiikista lapsesta saakka. Siitäkin huolimatta, että hänen vanhempansa eivät ole muusikoita. Aluksi Yamamoto piti laulamisesta, mutta sitten hänen kiinnostuksensa kohteeksi tuli piano. Soittaminen antaa hänelle valtavasti energiaa. Mainittakoon, että perheen lisäksi hänellä on Naganossa kuusi kissaa.

– Nähdessäni ne tunnen itseni rauhalliseksi, naurahtaa Yamamoto.

Chopin antaa Yamamotolle joka kerta jotain erityistä

Lempisäveltäjiä Yamamotolla on useampia, mutta Chopin on hänelle korvaamaton. Yamamoton päästyä sisään Chopin Music Academiin hän on osallistunut useaan kilpailuun professorinsa kannustamana. Kilpailut ovat olleet korvaamattomia kokemuksia hänelle, koska on siten saanut tutustua eri konserttisaleihin ja -kaupunkeihin.

– Yleisön edessä esiintyminen on joka kerta minulle erityisen miellyttävää. Minulla on ollut mahdollisuus soittaa Varsovan, Slovakian ja Budapestin Philharmonikkojen sekä Tokion Sinfoniaorkesterin kanssa!

Festivossa taiteilijat kosketuksessa yleisöön

Yamamoto on varma siitä, että tulee nauttimaan Raumalla soittamisesta. Hän odottaa Suomen vierailua paljon.

– Olen kuullut Rauman Festivosta sen, että taiteilijat ja yleisö ovat hyvin lähellä toisiaan. Kuinka ihanaa se onkaan! Olen tavattoman iloinen, että saan soittaa pianoa niin kauniissa maassa, iloitsee Yamamoto.

Tulevaisuuden suunnitelmat ovat määrätietoiselle Yamamotolle hyvin selvät. Tänä vuonna hän on saanut kosketuksen Lisztin musiikkiin ja ensi vuonna hän palaa Chopinin musiikin pariin. Hän aikoo soittaa kaikki Chopinin teokset vuodessa. Se on ollut hänen unelmansa jo pitkään.

Takashi Yamamoto aloitti piano-opintonsa viisi vuotiaana. Vuonna 2002 Yamamoto valmistui Toho Gaguen musiikkikorkeakoulusta parhain arvosanoin ja jatkoi soolo-opintoja diplomikurseilla.

Vuonna 2003 Yamamoto pääsi opiskelemaan Frederik Chopin musiikkiakatemiaan Varsovaan. Seuraavana vuonna Japanin kulttuuriministeriö nimitti hänet ulkomaiseen, tulevien artistien opinto-ohjelmaan.

Yamamoto on menestynyt monissa maineikkaissa kansainvälisissä kilpailuissa.
Toukokuussa 2005 Yamamoto voitti tuomariston yksimielisellä päätöksellä neljännen Seilerin kansainvälisen pianokilpailun Kitzingenissä Saksassa. Samalla hän sai erikoispalkinnon Chopinin teoksen parhaimpana esittäjänä. Samana vuonna hän ylti maineikkaan Chopinin kansainvälisen pianokilpailun finalistiksi voittaen neljännen palkinnon.

Vuonna 2008 Yamamoto pääsi ainoana vastavalmistuneena esiintyään Varsovan Philharmonikkojen kanssa. Tämän jälkeen hän on asettunut asumaan Tokioon ja on aktiivisesti esiintynyt erilaisissa soolo- ja kamarimusiikkikonserteissa. Yamamoto on julkaissut kaksi Chopinin albumia Japanissa; ”Waltzes and Barcarolle” ja ”Nocturnes”.

Rauman Festivo järjestetään 4.-10.8.2011.

http://www.raumanfestivo.fi