11.10.2011

Pianon nuori superlahjakkuus ensivierailulla Suomessa PianoEspoossa

Nuoresta iästään huolimatta Kit Armstrongilla on repussa jo melkoiset meriitit sekä pianotaiteilijana että säveltäjänä. Hän on myös lahjakas matemaatikko. Armstrong esiintyy ensimmäistä kertaa Suomessa PianoEspoofestivaalilla 27.10. Hänen yhteistyöstään legendaarisen pianistin Alfred Brendelin kanssa on tehty dokumenttielokuva, joka esitetään YLE Teemalla 22.10.

Kit Armstrong on vasta 19‐vuotias, mutta hän on jo esiintynyt pianistina ympäri maailmaa, tehden yhteistyötä musiikin supertähtien kuten Riccardo Chaillyn, Bobby McFerrinin ja Sir Charles Mackerrasin kanssa. Kitissä on näkyvissä muitakin lapsineron merkkejä. Taiwanilaista alkuperää oleva Armstrong kasvoi Kaliforniassa ja suoritti siellä lukion matematiikan opintoja jo 5‐vuotiaana. Muutaman vuoden päästä hän oli jo opiskelemassa yliopistotason matematiikan kursseja.

Nuoren Armstrongin äiti ajatteli että matematiikan ala saattaa olla yksinäistä puuhaa, että pojalla olisi hyvä olla harrastus. Perheessä kukaan ei juuri kuunnellut, saati harrastanut musiikkia, mutta äitinsä yllätykseksi nuori Kit hurahti pianonsoittoon täysin. Hän ei keskeyttänyt soittoa edes tullakseen syömään. Soitettuaan noin kuukauden Kit Armstrong aloitti myös säveltämisen.

80‐vuotias pianistilegenda Alfred Brendel ei yleensä ota oppilaita, mutta teki tämän huippulahjakkuuden kohdalla poikkeuksen. Iäkkään maestron ja nuoren oppipojan yhteistyöstä kertoo Mark Kidelin dokumenttielokuva ”Anna pianotuolin palaa”. Elokuvassa nähdään hienojen musiikkihetkien ja mielenkiintoisten opetustuokioiden lisäksi myös väläyksiä Kitin arjesta, hän kertoo mm. rakkaudestaan kanoihin ja tietokonepelien ohjelmoinnista.

PianoEspoon konsertin ohjelmistossaan Kit Armstrong haluaa esitellä Johann Sebastian Bachin vaikutuksia Franz Lisztin musiikkiin sekä molempien säveltäjien yllättäviä yhdenmukaisuuksia niin eletyissä elämissä kuin heidän säveltämissään teoksissa.

PianoEspoofestivaali järjestetään 25.-30.10.

Kit Armstrong, piano. Bach, Liszt. Tapiolasali 27.10. klo 19.30. Liput 18/10 € Lippupisteestä. Liput sisältävät myös luentokonsertin Franz Lisztin h‐mollsonaatista klo 18.

Dokumenttielokuva ”Anna pianotuolin palaa” (Set the piano stool on fire) YLE Teemalla 22.10. klo 18. Lisätietoja: http://teema.yle.fi

http://www.pianoespoo.fi