26.10.2011

PianoEspoo huipentuu venäläiseen tähtivierailuun

Kansainvälinen PianoEspoo-festivaali on lähtenyt mukavasti käyntiin. Viikko huipentuu sunnuntain 30.10. venäläiseen tähtivierailuun – pianistikomeetta Denis Matsujev esiintyy Kansallisoopperan päänäyttömöllä.

Siperian Irkutskista lähtöisin olevan Denis Matsujevin ura lähti huimaan nousuun vuoden 1998 Moskovan kansainvälisen Tsaikovski-kilpailun myötä ja nykyään hän kuuluu ikäpolvensa kansainvälisesti tunnetuimpiin pianisteihin. Ura on vienyt Matsujevin niin parhaimpien orkesterien solistiksi kuin arvostetuimmille festivaaleille ja konserttisaleihin. Levyjä hän on julkaissut yhteensä 12 kappaletta. Matsujev on myös kapellimestarilegenda Valeri Gergijevin erityissuojatti.

Pianon titaaniksi kutsutun Matsujevin soitosta löytyy sekä suurta herkkyyttä ja runollisuutta että syvältä kumpuavaa voimaa. ”Siperian terässormi Denis Matsujev kuuluu aikamme pianon jättiläisiin. — Suvereenin tekniikkansa ansiosta Matsujev pysyy aina ilmeisen rauhallisena ja osaa säädellä voimiaan”, kirjoitti Hannu-Ilari Lampila Helsingin Sanomissa (9.7.2011)

Tämä atleettisen näköinen ja karismaattinen pianisti esiintyy noin 150 konsertin vuosivauhdilla, ja häntä onkin voinut kuulla BBC Proms -tapahtumasta Hollywood Bowliin. Suomessa hänet nähdään tänä vuonna useamman kerran, mutta PianoEspoon esiintyminen on näistä ainoa sooloresitaali. Tapansa mukaan hän keskittyy etenkin venäläiseen musiikkiin, ohjelmistossa Pjotr T?aikovskin Vuodenajat ja Igor Stravinskyn Kolme osaa Petruska-baletista. Pohjoismaisuutta edustaa norjalaisen Edvard Griegin ainoa pianosonaatti.

PianoEspoo vierailee perinteisesti myös Helsingin puolella, ja Matsujevin konsertti toteutetaan yhteistyössä Kansallisoopperan kanssa.

PianoEspoo-festivaali järjestetään 25.-30.10.
Denis Matsujev, piano. Tsaikovski, Stravinsky, Grieg.
Kansallisoopperan päänäyttämö 30.10. klo 19. Liput 25/20/15 €
Lippupisteestä ja Kansallisoopperan lipunmyynnistä.

PianoEspoo on pianomusiikkiin erikoistunut joka toinen vuosi järjestettävä festivaali, jonka tuottaa Espoon Musiikkifestivaalit yhdistys ry. PianoEspoon kanssa vuorottelee parillisina vuosina KuoroEspoo­festivaali, joka on erikoistunut kuoro­ ja lauluyhtyemusiikkiin.

PianoEspoon vuoden 2011 festivaalin taiteellisena johtajana toimii pianotaiteilija Marita Viitasalo.

http://www.pianoespoo.fi